Îmbrăcămintea pentru schi: cum te pregătești pentru o experiență plăcută pe pârtie

Îmbrăcămintea pentru schi: cum te pregătești pentru o experiență plăcută pe pârtie

Regula celor 3 straturi și de ce să o aplici - Cum alegi cea mai bună geacă impermeabilă  - Trucuri pentru a-ți proteja de frig extremitățile corpului

Din frica de a resimți frigul pe pârtie și de a ne strica ziua la schi, avem tendința de a ne îmbrăca foarte gros. Dar știai că pentru confort termic optim pe pârtie este suficient să porți doar trei straturi de îmbrăcăminte?

Încetul cu încetul, natura își schimbă straiele, iar în curând va veni ziua în care temperaturile de afară și zăpada vor fi potrivite pentru a-ți permite să te bucuri din nou de schiat, după o așteptare de aproape un an. Momentul primei zile pe pârtie va fi unul special, pe care îți vei dori să-l valorifici la maximum, iar pentru a reuși, este necesar să porți echipamentul potrivit.  

Fie că ai deja un echipament de schi, fie că ești pe cale să-ți procuri unul pentru prima dată, este important ca, înainte de a ajunge pe pârtie, să îți asiguri în mod corespunzător confortul termic, prin atenție la detalii, dar și printr-o tehnică folosită de schiorii profesioniști. În continuare, îți spunem mai multe despre cum ar trebui să te îmbraci atunci când mergi la schi, pentru a te bucura de cel mai înalt grad de confort atunci când practici sportul montan.

Regula celor 3 straturi: mobilitate și confort sporit pe pârtie

Regula celor 3 straturi se bazează pe un principiu simplu: apa transmite căldura de 30 de ori mai rapid decât aerul. Astfel, pielea umedă se răcește de 30 de ori mai rapid decât pielea uscată, iar atunci când vei transpira, vei resimți frigul la o intensitate prea mare pentru a te putea bucura cu adevărat de sportul de iarnă.  

Cu toate că hainele groase te vor proteja, într-o oarecare măsură, de frig, acestea îți vor afecta mobilitatea, iar experiența ta pe pârtie va fi mai puțin plăcută.

Pentru confort termic pe vreme rece, dar și pentru o mobilitate sporită, este recomandat să alegi îmbrăcămintea astfel încât să respecți regula celor trei straturi. Iată ce piese de îmbrăcăminte să alegi:

Îmbrăcămintea pentru schi: cum te pregătești pentru o experiență plăcută pe pârtie
Îmbrăcămintea pentru schi: cum te pregătești pentru o experiență plăcută pe pârtie

Bluză de schi prim strat, pentru un confort termic sporit

Acest prim strat de îmbrăcăminte este cel care vine în contact cu pielea, așa că trebuie să fie conceput dintr-un material care elimină transpirația și să aibă o croială mulată pe corp. Pentru un confort termic sporit, dar și pentru o libertate mai mare de mișcare, îți recomandăm să alegi o bluză de schi realizată din poliester și elastan.

Regula celor 3 straturi: mobilitate și confort sporit pe pârtie<br>

Un polar călduros și confortabil

Stratul intermediar de îmbrăcăminte este cel care ar trebui să-ți asigure o temperatură constantă a corpului. Acesta trebuie ales îndeosebi atunci când temperaturile exterioare sunt foarte scăzute sau când vântul suflă cu putere. Pentru acest strat de îmbrăcăminte, cel mai potrivit este un polar, care îți va menține temperatura corpului și va asigura eliminarea transpirației.

Regula celor 3 straturi: mobilitate și confort sporit pe pârtie<br>

O jachetă impermeabilă te va proteja de factorii exteriori

Ultimul strat de îmbrăcăminte va trebui să te protejeze de factorii externi precum vânt, apă sau zăpadă și să permită, în același timp, eliminarea transpirației. Astfel, o geacă de schi impermeabilă se va dovedi alegerea potrivită.

Aceasta este compusă ea însăși din mai multe straturi, care vor reține temperatura corporală și vor asigura impermeabilitatea. Înainte de a alege o jachetă impermeabilă, este important să verifici specificațiile produsului și să te asiguri că izolația pe care o oferă se situează în jurul valorii de 80g/m2, iar impermeabilitatea în jurul celei de 5.000 mm. 

Cum să-ți protejezi capul, mâinile și picioarele de frig

Pentru a te bucura de o experiență optimă pe pârtia de schi, este necesar să acorzi o atenție sporită și extremităților corpului, pentru care va trebui să alegi un echipament corespunzător. Iată ce ar trebui să porți pentru a-ți proteja extremitățile de frig:

Șosete tehnice pentru schi: acestea sunt confecționate dintr-un material care va menține în permanență piciorul uscat, asigurând o fixare bună și un grad sporit de confort pe pârtie;

Mănuși de schi: alcătuite din mai multe straturi, acestea îți vor menține temperatura corporală, îți vor asigura protecție anti intemperii și te vor proteja împotriva loviturilor;

Ochelari de schi: pe lângă o vizibilitate bună, ochelarii de schi se vor dovedi utili și pentru a-ți proteja fața de frig, vânt puternic, zăpadă sau alte intemperii și, de aceea, este important să-i porți de fiecare dată;

Cască de schi căptușită: cu toate că siguranța este principalul motiv pentru care trebuie să porți casca de schi, dacă alegi un model căptușit, vei putea, în același timp, să-ți protejezi capul de frig;

Căciulă: deși casca își va îndeplini cu succes rolul de a te proteja de frig atunci când cobori pe pârtie, este bine să ai cu tine și o căciulă, care se va dovedi extrem de utilă în timpul pauzelor, când vei da casca jos.

Profită la maximum de varietatea de accesorii pentru schi disponibilă și alege acele modele care îți îndeplinesc cel mai bine nevoile. Ține cont de mărimi și de specificațiile speciale ale produselor, pentru a te asigura că, atunci când ajungi pe pârtie, te vei bucura de o experiență minunată, practicând acest sport de iarnă minunat.

Îmbrăcămintea pentru schi: cum te pregătești pentru o experiență plăcută pe pârtie