Imagine coechipieri acoperiș de panouri solare

Îi susținem pe furnizorii noștri în demersul de decarbonizare a producției

Pentru că utilizarea surselor de energie regenerabilă este esențială pentru reducerea drastică a impactului CO₂.

După validarea, în 2020, a unui prim obiectiv legat de climă, prin inițiativa Science Based Targets cu privire la furnizorii care reprezintă 90% din volumele de achiziții ale companiei, DECATHLON a decis în anul 2021 să își crească ambiția și să mărească perimetrul de acțiune. Descoperă, în cele ce urmează, cum am evoluat în îndeplinirea obiectivelor stabilite.

Strategia de decarbonizare a producției DECATHLON este structurată în jurul mai multor piloni:
- măsurarea energiei consumate;
- - angajamentul furnizorilor de reducere a amprentei de carbon;
- definirea unei modalități de renunțare la energia produsă din cărbune;
- implementarea programelor de eficiență energetică;
- implementarea energiilor regenerabile.

Acești piloni sunt verificați în timpul auditurilor de mediu desfășurate în diverse fabrici și sunt animați la nivel mai extins la furnizori, datorită caracterului prioritar pe care îl are această strategie pentru Decathlon.

Validarea Science Based Targets

În septembrie 2021, inițiativa Science Based Targets a validat astfel în mod oficial noua traiectorie de reducere a emisiilor DECATHLON de-a lungul întregului lanț valoric. Două obiective sunt direct legate de scopul 3 și de activitățile furnizorilor companiei:
■ reducerea cu 53% a intensității emisiilor de carbon (echivalentCO2/euro valoare adăugată) pentru scopurile 1, 2, 3 între 2016 și 2026;
■ animarea furnizorilor care emit 90% din cantitatea de CO2 legată de achizițiile de produse și de servicii, pentru ca aceștia să își definească propria traiectorie de reducere a emisiilor, bazându-se pe date științifice.

În anul 2022, 78,2% din totalul emisiilor de CO2 ale DECATHLON sunt cauzate de extracția de materii prime și de etapele de producție necesare la fabricarea articolelor sportive. Pentru a contribui la efortul global de a atinge neutralitatea emisiilor de carbon până în anul 2050, este esențial pentru DECATHLON să acționeze împreună cu furnizorii săi.

Pentru că energia utilizată în producție în toată lumea folosește încă în principal resurse fosile (cărbune, gaz, petrol), DECATHLON a decis în anul 2017, să își ajute furnizorii în tranziția către surse de energie regenerabilă.
Pentru monitorizarea emisiilor, se măsoară lunar cantitatea de emisii a furnizorilor, cu ajutorul instrumentului Resource Advisor, în prezent fiind utilizat de 846 de unități de producție (față de 764 în 2021).

Energiile regenerabile în producție

Utilizarea surselor de energie de origine regenerabilă de către unitățile de producție DECATHLON este esențială pentru reducerea considerabilă a emisiilor de CO₂.
Pentru a reduce la maximum impactul său asupra mediului, prioritatea DECATHLON este, în prezent, să instaleze cu prioritate noi capacități de producție de electricitate de origine regenerabilă.

De acum înainte, compania pune pe primul plan susținerea furnizorilor în ceea ce privește:
1. Instalarea de noi capacități de producție.
2. Participarea la proiecte existente în afara unității.
3. Achiziția de certificate de atribute energetice (complementare).

Menționăm faptul că Decathlon a mai încheiat în anul 2022 diferite parteneriate în India, în China continentală, în Bangladesh și în Vietnam, pentru a susține furnizorii în dezvoltarea panourilor solare. Acest lucru trece prin studii de fezabilitate pentru fiecare dintre furnizori și prin prospectarea companiilor externe capabile să susțină această dezvoltare la nivel local.

Cifrele cheie din anul 2022
44 % din electricitatea consumată de unitățile de producție implicate în decarbonizare este de origine regenerabilă (33 % în 2021).
6 % din electricitatea consumată de unitățile de producție este de origine regenerabilă, excluzând achiziționarea de certificate (4% în 2021).

Exemplul Tran Hiep Thanh

Producătorul de îmbrăcăminte Tran Hiep Thanh, un partener industrial cheie al Decathlon în Vietnam, și-a redus considerabil emisiile de carbon prin înlocuirea cărbunelui cu biomasa.

Biomasa este un combustibil obținut din deșeuri organice care poate fi ars pentru a genera căldură, care, la rândul ei poate fi utilizată pentru producție sau transformată în energie electricăUtilizarea biomasei ca sursă de combustibil este un proces cu emisii reduse de carbon.

Modalități de renunțare la cărbune

DECATHLON s-a angajat să elimine utilizarea cărbunelui pentru furnizorii săi de nivel 1 până în 2025 și pentru furnizorii săi de nivel 2 până în 2030. Pentru a îndeplini acest angajament, echipele noastre au realizat studii de fezabilitate și au evaluat costurile pentru majoritatea unităților de producție care utilizează cărbune și au lucrat la stabilirea unor traiectorii de reducere.

43 de unități de producție de nivel 1 și 2 identificate consumau încă acest combustibil fosil în 2022, față de 49 de unități în 2021 (31 de unități de nivel 1, 18 unități de nivel 2).
La 31 decembrie 2022, acest număr scăzuse la 36, deoarece cinci unități furnizoare de nivel 1 au încetat să mai utilizeze cărbune în cursul anului.

Portret fotografic al lui Tristan Louis

Opinia lui Tristan Louis

Lider al proiectului „Decarbonizarea producției noastre”

“Energia utilizată de industrie este una dintre cele mai importante pârghii pentru reducerea impactului Decathlon în ceea ce privește emisiile de carbon. Începând cu 2020, am accelerat măsurarea emisiilor furnizorilor noștri și am introdus obiectivele Science Based Targets, ceea ce ne=a permis să ne asumăm traiectorii ambițioase în producție, în special în ceea ce privește reducerea emisiilor absolute de CO2: sunt foarte mândru de acest lucru.

Furnizorii au intrat în joc alături de noi și au luat măsuri pentru a-și optimiza consumul, pentru a-și modifica mixul energetic și pentru a renunța la sursele de energie cele mai poluante. Nimic din toate acestea nu ar fi fost posibil fără cei aproximativ cincizeci de membri ai echipei Decathlon, contactele noastre în țările în care există și fabrici ce produc pentru noi, care sunt alături de acești furnizori pe teren și care sunt animați de aceeași dorință de a reduce impactul nostru.

MERGEM ȘI MAI DEPARTE

Obiectivul nostru: Să emitem cu 20% mai puțin CO2 (față de 2021)

Obiectivul nostru pentru 2026

Să economisim energie, să folosim mai mult energiile regenerabile, să creăm produse cu o durată mai mare de viață, să reparăm mai mult, să reutilizăm...