FURTUNĂ PE MUNTE, CE E DE FĂCUT?

Furtună pe munte, ce e de făcut?

Vara este cu siguranţă anotimpul de care să profităm pentru a face drumeţii pe munte. Cu toate acestea este şi sezonul caniculei şi prin urmare a furtunilor.

Ghidul montan Joël Roux ne oferă sfaturi utile în cazul unor furtuni pe munte. Pe munte cerul este capricios şi vă poate juca feste. Toţi drumeţii au întâlnit binecunoscutele furtuni surprinzătoare, violente, imprevizibile şi cu potenţial pericol.

FURTUNĂ PE MUNTE, CE E DE FĂCUT?

1.Cum am putea prevedea o furtună montană?

Vara este cu siguranţă anotimpul de care să profităm pentru a face drumeţii pe munte. Cu toate acestea este şi sezonul caniculei şi prin urmare a furtunilor. Principala preocupare este rapiditatea cu care furtuna se apropie, vremea pe munte se schimbă brusc fără să avem timp să reacţionăm. Învaţă să fii vigilent şi să observi mediul din jurul tău. Este de dorit să consulţi previziunile meteo locale şi să observi cerul în mod regulat. Puteţi repera adesea semnele ce anunţă o furtună prin prezenţa norilor negrii de înaltă altitudine.
 
Cel mai adesea la finalul zilei ameninţarea este cea mai puternică dar acest lucru nu exclude o surpriză mai puţin bună la amiază.

2. Care sunt pericolele unei furtuni montane?

Unele pot fi frumoase, impresionante şi spectaculoase dar trebuie privite cu atenție.
Pe lângă deversarea râurilor, căderea pietrelor, scăderea rapidă a temperaturilor și grindină, pericolul principal într-o furtună ar fi să fi lovit de fulger.
În fiecare an s-au raportat mai multe cazuri de drumeți loviți de fulgere.

3. În caz de furtună, unde ne putem adaposti ?

Întrebarea corectă ar fi mai degrabă : care sunt locurile de evitat ?
În primul rând, încercați să nu vă adăpostiți pe o creastă, o culme sau sub un copac izolat unde veți fi cel mai înalt punct.
În plus, încercaţi să nu vă adăpostiţi sub un copac sau sub nişte stânci
Îndepărtaţi-vă de asemenea şi de fel de apă, lac, râu, pârâu…. Deoarece apa este un bun conductor al electricităţii.

4.Ce trebuie să faci în timpul furtunii?

Lasaţi-vă toate obiectele metalice precum bastoanele de urcat şi îndepărtaţi-vă de ele.
Poziția corectă este “ghemuit” (cu picioarele strânse, cu brațele în jurul genunchilor, cu capul pe genunchi) pe rucsac sau pe orice material izolant fără ca picioarele să atingă pământul.
Dacă vă aflați într-un grup, păstrați o anumită distanță între fiecare. În cele din urmă rămâneţi calm și așteptați să se însenineze pentru a continua drumeţia, furtunile sunt adesea intense, dar scurte.

FURTUNĂ PE MUNTE, CE E DE FĂCUT?

5. Ce echipament trebuie să aveţi?

Când observați norii mari de culoare închisă care anunță furtuna sau primele picături de apă, puneți-vă hainele impermeabile înainte de a vă uda pentru a rămâne uscat, deoarece umiditatea trece uşor prin haine (compactă și ușoară, pelerina este un aliat foarte bun pentru drumeții de vară).
De asemenea, prevedeţi scăderea temperaturilor și puneți un strat cald sub îmbrăcămintea dvs. rezistentă la apă (uşor de compresat şi de depozitat în husa, jacheta X-light vă poate acompania cu uşurinţă).
În cele din urmă, pentru a preveni umezirea lucrurilor din geantă, puteți să o acoperiți cu o acoperitoare de ploaie sau să o protejaţi cu o pelerină în locul jachetei impermeabile.
Pentru o drumeţie de câteva zile în care vremea este mai dificil de anticipat, vă recomandăm să vă depozitați lucrurile în saci impermeabili. Distanțele parcurse în ploaie pot părea mai lungi, puteți prevedea, de asemenea, o pereche de suprapantaloni impermeabili
Acum că sunteți gata, vă dorim o vară frumoasă la munte!