Fotbalul: Istorie, regulile jocului, beneficii și echipament recomandat

Fotbalul: istorie, regulile jocului, beneficii și echipament recomandat

Fotbalul este cel mai popular sport din lume! Descoperă care sunt cele mai interesante informații despre acesta și cum te echipezi corect pentru fotbal!

Fotbalul este cel mai urmărit sport la nivel mondial, cu o bază de fani ce acoperă întreaga suprafață a Globului. Fiind mai mult decât o disciplină sportivă, fotbalul îi aduce în tribune sau în fața televizoarelor pe toți pasionații acestui fenomen, de la mic la mare.

Fiind un sport simplu de înțeles, este și normal ca fotbalul să fie jucat nu doar în competiții de nivel înalt, ci și pe terenurile dintre blocuri, sau pe cele amenajate în celebrele “baloane”. Aflăm astăzi împreună care este povestea sa:

1. Ce este fotbalul?

Fotbalul este un sport disputat între două echipe, cu 11 jucători fiecare în formula de start (10 jucători de câmp + 1 portar), jucători de rezervă și staff tehnic. Estimările arată că la începutul secolului 21, fotbalul era jucat în peste 200 de țări din întreaga lume, de peste 250 de milioane de jucători.

Un meci de fotbal se dispută pe un teren dreptunghiular, împărțit în două jumătăți identice. Fiecare jumătate conține câte o poartă, apărată de portar. Miza unui joc de este de a înscrie cât mai multe goluri în poarta adversă, cu ajutorul unei mingi de fotbal.

În afara de portar și de situațiile în care se realizează aruncările de la marginea terenului, fotbalul este un joc în care atingerile balonului cu mâinile sau brațele sunt interzise jucătorilor. Meciul poate avea 3 variante de rezultat final:

Victoria gazdelor. Ex: 3-1; 5-4; 2-0 etc
Remiză. Ex: 0-0; 2-2; 4-4 etc
Victoria oaspeților. Ex: 0-2; 1-3; 3-5.

La nivel mondial, forul desemnat să guverneze acest sport este FIFA (Fédéretion Internationale de Football Association), cu 209 state membre. Fondată în 1904, este considerată de mulți cea mai prestigioasă organizație sportivă din întreaga lume.

În Europa, continentul cu cea mai mare bază de susținători ai acestui fenomen sportiv, organismul de reglementare al fotbalului este UEFA (the Union of European Football Associations), cu 55 de state membre.  

Regulile sale simple, accesul facil la tehnologiile ce permit vizualizarea în timp real a competițiilor de profil, precum și simplitatea procurării echipamentelor necesare pentru practicarea sa, au contribuit la popularizarea acestui sport la nivel mondial.

În prezent, fotbalul reprezintă o adevărată cultură globală, un stil de viață asumat atât de suporteri, cât și de cei aflați în teren. Iată care este istoria acestei discipline sportive:

Fotbalul: Istorie, regulile jocului, beneficii și echipament recomandat

2. Istoria fotbalului

Iată o serie de informații cât se poate de interesante, privind istoria fotbalului modern: 

2.1. Când a apărut fotbalul
Istoria fotbalului modern începe pe teritoriul Angliei de astăzi. Prima atestare istorică a acestui sport datează din anul 1175, într-o cronică engleză. În Italia secolului al XIV-ul apar pentru prima dată referiri la “il giuoco de calcio” (trad. “Jocul cu piciorul”).

Revenind în Anglia, primele mențiuni ale regulilor acestui joc au fost expuse în cartea “Surwey of Cornwall”, publicată în anul 1602. În acele timpuri, se practicau pe teritoriul englez două jocuri cu mingea foarte populare: “hurling at gooles” (trad. “Aruncarea la porți”) și “hurling over country” (trad. “Aruncarea la distanta”)

Începând cu secolul al XVIII-lea, elevilor școlilor Chartenhanse și Westminster li s-a impus practicarea jocului mai sus amintit, însă doar prin conducerea cu ajutorul picioarelor a balonului pus în joc. Acest stil a căpătat în scurt timp denumirea de “dribling game”, iar istoricii fotbalului consideră că acesta reprezintă predecesorul fotbalului de astăzi.

Pe 26 octombrie 1863, ia ființă în Anglia prima asociație de fotbal, ce publică la scurt timp primul regulament oficial al acestui sport. În forma sa incipientă, acesta conținea 13 articole. Peste aproximativ patru decenii (1904) este creată FIFA, ce vine cu o serie importantă de modificări aduse regulamentului original. 

2.2. Fotbalul în România
Despre istoria fotbalului românesc merită precizate următoarele date interesante:

Întors de la studiile terminate în Anglia, doctorul Iuliu Weiner aduce cu el în 1890 o minge de fotbal, precum și regulile acestui sport nou pentru români.

Primul meci de fotbal din România a fost disputat în București în anul 1893, într-o zonă apropiată Șoselei Kiseleff, pe un teren improvizat. Românii au fost simpli spectatori la acest eveniment sportiv inedit, partida fiind disputată între jucători englezi și germani, lucrători în cadrul industriilor petrolieră și textilă din țară, familiarizați deja cu practicarea acestui joc.

Cronica acelei partide a fost publicată în revista “Din lumea sportului”, fiind considerată de mulți “certificatul de naștere al fotbalului românesc”.  

2.3. Fotbalul feminin
Conform istoricilor acestui sport, femeile din Anglia au jucat fotbal încă din anii 1880, conform Regulamentului primei Asociații de Fotbal create. În timpul Primului Război Mondial, multe femei s-au alăturat forței de muncă din fabrici, jucând fotbal atât în mod recreativ, cât și în cadrul unor competiții proaspăt înființate.

În 1920, un meci de fotbal feminin atrăgea în tribunele stadionului din Everton, Anglia, un număr impresionat de 50.000 de spectatori, iar doi ani mai târziu, o partidă similară, disputată în Brisbane, Australia, înregistra 10.000 de spectatori.

Primul turneul al Campionatul Mondial de Fotbal Feminin FIFA a avut loc în China, în anul 1991. De atunci și până în prezent, fotbalul feminin s-a bucurat de o popularitate ce a crescut de la an la an. Un exemplu cât se poate de relevant, în acest sens: finala Campionatului Mondial de Fotbal Feminin din 2015 (Canada) a fost cel mai urmărit meci de fotbal european (soccer) din istoria televizată a Statelor Unite ale Americii.  

Fotbalul: Istorie, regulile jocului, beneficii și echipament recomandat

3. Beneficiile jocului de fotbal 

De ce este fotbalul popular? Deoarece acest sport vine cu o mulțime de beneficii pentru cei care îl practică: 

Fotbalul stimulează creșterea rezistenței corpului
Fiind un sport dinamic, datorită deplasării constante pe o suprafață de teren mare, fotbalul favorizează creșterea rezistenței fizice. În medie, un adult aleargă aproximativ 10 kilometri pe un teren clasic de 100 m, în timpul celor 90+ de minute ale unui joc.

La stimularea rezistenței corporale în fața efortului mai contribuie și antrenamentele fizice, care pot include o mulțime de activități sportive, precum: ridicarea de greutăți, exercițiile cardio, antrenamentele propriu-zise cu balonul, individual sau în echipă etc. 

Fotbalul poate fi jucat pe aproape orice tip de suprafață
Popularitatea sa în rândul maselor se bazează și pe faptul că se poate juca fotbal oriunde o suprafață plană permite acest lucru: pe iarbă, pe ciment, în sala de sport, pe teren sintetic, pe nisip, atât timp cât sunt alese în mod corect ghetele de fotbal, în funcție de suprafață. 

Fotbalul îmbunătățește reflexele și agilitatea
Cei care practică fotbalul își pot dezvolta în timp reflexele și viteza de reacție, ca răspuns la acțiunile cu mingea realizate fie de coechipieri, fie de jucătorii echipei adverse. De multe ori, victoria unui meci de fotbal reprezintă rezultatul anticipării anumitor faze. Ex: colțul porții către care se va executa un penalty; unghiul la care un coechipier își va schimba poziția pentru pasă etc.

3.1. Fotbalul pentru copii
Vârsta copilăriei este ideală pentru inițierea în fotbal. Iată principalele motive pentru ca un părinte să îl îndrume pe cel mic spre un astfel de sport: 

- Fotbalul permite formarea de noi cercuri sociale
- Fiind un sport de echipă, fotbalul îi permite celui mic să își îmbunătățească abilitățile de comunicare, atât la antrenament, cât și în timpul partidelor cu un caracter oficial.
- Fotbalul poate combate obezitatea infantilă
Atunci când nu este asociată unor cauze de natură patologică, obezitatea infantilă poate avea legătură cu sedentarismul sau dieta nesănătoasă. Un program săptămânal de antrenamente la fotbal, alături de o dietă potrivită pentru vârsta sa, îl pot ajuta pe cel mic să evite problema kilogramelor în plus, acumulate la o vârstă mult prea fragedă.
- Fotbalul stimulează dezvoltarea funcțiilor cognitive
Cel mic va deprinde în timp o cât mai bună coordonare ochi-membre-minge, precum și un flux de respirație mult mai bine controlat. În astfel de condiții, creierul va forma în timp tipare neuronale mult mai complexe, utile pentru îmbunătățirea unor abilități precum: cititul, învățatul.

Fotbalul: Istorie, regulile jocului, beneficii și echipament recomandat

4. Recorduri inedite legate de fotbal 

Iată o serie de recorduri pe care acest sport le-a înregistrat de-a lungul timpului:

▪️Cel mai rapid gol din istoria fotbalului - secunda 2,8 a meciului; marcator: uruguayanul Ricardo Olivera, 1998;

▪️Cei mai mulți spectatori în tribune la un meci de fotbal: 199.854; finala Campionatului Mondial de Fotbal din Brazilia (1950); locația: stadionul Maracana;

▪️Cea mai bună clasare a tricolorilor la un Campionat Mondial de Fotbal: locul 5; World Cup 1994, turneu disputat în Statele Unite ale Americii.  

De asemenea, la momentul redactării acestui articol, portughezul Cristiano Ronaldo deținea următoarele recorduri:

▪️Cele mai multe goluri înscrise într-un sezon UEFA Champions League: 17;
▪️Cele mai multe trofee FIFA World Player câștigate: 3;
▪️Cele mai multe Baloane de Aur câștigate de un fotbalist portughez: 5.

5. Echipamentul necesar pentru fotbal 

Cel mai bun echipament de fotbal îți permite să te bucuri de pasiunea construită în jurul acestui sport, pe baza unei ținute practice, indiferent de tipul terenului pe care joci:
5.1. Echipamentul de fotbal pentru adulți
Cele mai bune ghete de fotbal conțin funcții speciale pentru suprafața de joc pe care se dispută o partidă:

▪️Ghete de fotbal FG (Firm Ground) pentru teren de iarbă naturală
▪️Ghete de fotbal SG (Soft Ground) pentru teren noroios de iarbă
▪️Ghete de fotbal AG (Artificial Grass) sau MG (Multi-Ground) pentru teren sintetic
▪️Ghete de fotbal HG (Hard Ground) pentru teren cu suprafață tare. EX: pardoseala din sala de sport sau cimentul.

Echipamentul de fotbal pentru adulți mai este alcătuit din:

Jambiere de fotbal, ce permit susținerea fermă a apărătorilor pe tibie, absorbind în același timp transpirația acumulată pe membrele inferioare, în timpul jocului.

Apărătorile de fotbal,
ce permit protejarea tibiei în fața unor șocuri fizice, produse în urma contactului cu adversarii din timpul meciului. 

Tricoul și sortul pentru fotbal, ce reprezintă un element de identitate pentru jucătorul unei echipe de fotbal, garantând în același timp confort și libertate de mișcare, datorită materialelor din care acestea sunt realizate. 

5.2. Echipamentul de fotbal pentru copii
În cazul celor mici, echipamentul pentru fotbal este asemănător celui pe care îl poartă adulții, fie în timpul antrenamentelor, fie la meciurile oficiale. Este compus din aceleași elemente - ghete de fotbal, jambiere, apărători, tricou și șort - având menirea de a asigura:

Siguranță în timpul jocului - deoarece fotbalul este un sport dinamic, ce implică o mulțime de contacte fizice între jucătorii de pe teren;

Confort și libertate de mișcare - datorită materialelor din care produsele din oferta noastră sunt realizate, cel mic se va putea mișca în voie, indiferent de poziția pe care o are în echipă (echipament de fotbal pentru jucător de câmp; echipament de fotbal pentru portar);

Îți oferim o listă extinsă de produse pentru echipamentul tău de fotbal, dar și pentru echipamentul de fotbal de copii. Consultă cu atenție întreaga ofertă Decathlon.ro pentru echipament de fotbal și alege cele mai potrivite soluții pentru tine și cel mic.

Iată care sunt cele mai importante informații pe care trebuie să le cunoști, vizavi de Sportul-Rege. Dacă ești un fan al fenomenului și duci cu tine pasiunea pentru fotbal la teren, echipează-te corespunzător pentru o partidă în compania prietenilor, cu cele mai bune soluții de echipament, comandate online de la noi!



Fotbalul: Istorie, regulile jocului, beneficii și echipament recomandat