Reguli pentru futsal
După cum spuneam, futsalul este un sport care împărtășește multe similitudini cu fotbalul, însă are propriile particularități. Încă din anul 1998, FIFA, a reglementat fotbalul în sală și a impus o serie de reguli standard, aplicate acum în întreaga lume de către împătimiții acestui sport. Iată care sunt acestea:
Durata reprizelor de futsal
Există două reprize egale, de câte 20 de minute de joc. De fiecare dată când mingea părăsește terenul, cronometrul este oprit și se repornește în momentul în care jocul începe din nou, mai exact atunci când mingea este reintrodusă în teren. Astfel, există 20 de minute reale de joc, deci, spre deosebire de fotbalul clasic, nu mai poate fi vorba despre prelungiri.
Time-out-uri
La fel ca în majoritatea sporturilor de sală, și în cazul futsalului există regula time-out-urilor. În acest caz, echipele au dreptul la un time-out de un minut în fiecare repriză. Dacă o echipă nu solicită acest time-out în prima jumătate a meciului, nu are dreptul la două în a doua repriză. Fiecare time-out este valabil o singură dată într-o repriză, pentru fiecare echipă în parte.
Numărul de înlocuiri
Spre deosebire de un meci de fotbal, în care numărul de înlocuiri este limitat, de regulă, la 3, în cazul futsalului, nu există restricții atunci când vine vorba despre înlocuirea jucătorilor sau momentele în care pot fi realizate acestea. Înlocuirile pot fi făcute oricând, indiferent că mingea este sau nu în teren, iar fiecare echipă are dreptul la 9 rezerve.
Rolul portarilor
Aceștia sunt liberi să joace oriunde pe teren și să trimită mingea dincolo de jumătatea terenului. Au 4 secunde la dispoziție să trimită mingea înapoi în joc. De asemenea, odată ce portarul a retrimis mingea în joc, coechipierii săi nu mai au voie să-i paseze mingea, decât atunci când aceasta este atinsă de un adversar sau părăsește terenul.
Lovituri libere și penalty
La fel ca în cazul fotbalului, și la futsal, greșelile comise de jucători sunt penalizate prin lovituri libere sau penalty-uri acordate adversarilor. Totuși, în cazul acestui sport, mai există o regulă, și anume cea a celor șase greșeli, care prevede că, în cazul în care o echipă a comis șase abateri, adversarii vor primi o lovitură liberă fără zid, executată din locul în care a fost comis ultimul fault.