FOTBALUL ÎN SALĂ (FUTSAL): REGULI DE ȘTIUT ȘI SFATURI

Fotbalul în sală (futsal): reguli de știut și sfaturi

De-a lungul timpului, fotbalul a fost sportul care a marcat generații, care a transformat simpli oameni în celebrități cunoscute pe întreg mapamondul și care a legat prietenii între persoane provenite din diverse colțuri ale planetei.

Astfel, nu este de mirare că popularitatea sportului rege a influențat apariția unor activități derivate, cu reguli ușor diferite de cele ale fotbalului și jocuri care se desfășoară în alte tipuri de spații, precum sălile sportive. Un bun exemplu de derivat al fotbalului este futsalul, un sport care se practică în sală, cu reguli ușor diferite față de cel din care este inspirat.   

Cu toate că nu își propune să înlocuiască fotbalul, futsalul este un sport dinamic, practicat într-un teren vizibil mai mic decât cel de fotbal, cu reprize de joc mai scurte. Dacă îți dorești să practici acest sport sau, pur și simplu, vrei să afli mai multe informații despre el, în cele ce urmează, îți prezentăm regulile un joc de futsal, modul de organizare a echipelor, dar și echipamentul necesar. 

Reguli pentru futsal

După cum spuneam, futsalul este un sport care împărtășește multe similitudini cu fotbalul, însă are propriile particularități. Încă din anul 1998, FIFA, a reglementat fotbalul în sală și a impus o serie de reguli standard, aplicate acum în întreaga lume de către împătimiții acestui sport. Iată care sunt acestea:

Durata reprizelor de futsal
Există două reprize egale, de câte 20 de minute de joc. De fiecare dată când mingea părăsește terenul, cronometrul este oprit și se repornește în momentul în care jocul începe din nou, mai exact atunci când mingea este reintrodusă în teren. Astfel, există 20 de minute reale de joc, deci, spre deosebire de fotbalul clasic, nu mai poate fi vorba despre prelungiri.

Time-out-uri
La fel ca în majoritatea sporturilor de sală, și în cazul futsalului există regula time-out-urilor. În acest caz, echipele au dreptul la un time-out de un minut în fiecare repriză. Dacă o echipă nu solicită acest time-out în prima jumătate a meciului, nu are dreptul la două în a doua repriză. Fiecare time-out este valabil o singură dată într-o repriză, pentru fiecare echipă în parte.

Numărul de înlocuiri
Spre deosebire de un meci de fotbal, în care numărul de înlocuiri este limitat, de regulă, la 3, în cazul futsalului, nu există restricții atunci când vine vorba despre înlocuirea jucătorilor sau momentele în care pot fi realizate acestea. Înlocuirile pot fi făcute oricând, indiferent că mingea este sau nu în teren, iar fiecare echipă are dreptul la 9 rezerve.
Rolul portarilor
Aceștia sunt liberi să joace oriunde pe teren și să trimită mingea dincolo de jumătatea terenului. Au 4 secunde la dispoziție să trimită mingea înapoi în joc. De asemenea, odată ce portarul a retrimis mingea în joc, coechipierii săi nu mai au voie să-i paseze mingea, decât atunci când aceasta este atinsă de un adversar sau părăsește terenul.

Lovituri libere și penalty
La fel ca în cazul fotbalului, și la futsal, greșelile comise de jucători sunt penalizate prin lovituri libere sau penalty-uri acordate adversarilor. Totuși, în cazul acestui sport, mai există o regulă, și anume cea a celor șase greșeli, care prevede că, în cazul în care o echipă a comis șase abateri, adversarii vor primi o lovitură liberă fără zid, executată din locul în care a fost comis ultimul fault.

FOTBALUL ÎN SALĂ (FUTSAL): REGULI DE ȘTIUT ȘI SFATURI

Detalii despre meciul de futsal și modul de organizare a unei partide

Dacă futsalul prezintă interes pentru tine și îți dorești să mergi cu prietenii la sala de sport pentru a-l practica sau să te antrenezi pentru a deveni un profesionist, este bine să cunoști detaliile legate de organizarea și desfășurarea unui meci. Iată care sunt cele mai importante:

- O echipă este formată din 5 jucători, inclusiv portar;
- Jucătorii pot fi schimbați oricând, pe parcursul meciului, fără ca acest lucru să influențeze desfășurarea lui;
- Portarul poate fi înlocuit de oricare dintre jucătorii din teren;
- Reprizele pot fi prelungite pentru executarea loviturilor de pedeapsă;
- Un meci de futsal ține 40 de minute (două reprize de 20 de minute);
- Pauza este de 15 minute și are loc după prima repriză;
- Mingea trebuie să aibă o circumferință cuprinsă între 62-64 cm;
- Nivelul de vârstă al jucătorilor influențează stabilirea dimensiunilor terenului de joc – seniori, juniori, tineret;
- Terenul poate avea între 38-42 m lungime și 18-25 m lățime;
- Echipamentul trebuie să cuprindă articole sportive specifice pentru jocul în sală.

FOTBALUL ÎN SALĂ (FUTSAL): REGULI DE ȘTIUT ȘI SFATURI

Sfaturi care îți vor asigura un meci de futsal reușit

Dacă ești amator de futsal și îți dorești să-ți îmbunătățești performanțele în acest sport, există o serie de sfaturi care te vor ajuta să devii un jucător mai bun și să te ferești de accidentări. În cele ce urmează, ți le oferim pe cele mai bune:

Intră încălzit pe teren
Cu toate că futsalul nu presupune același efort fizic precum fotbalul, ruperile de ritm, sprinturile repetate sau săriturile sunt acțiuni care necesită o bună rezistență fizică și care pot duce la accidentări, în cazul în care nu ești pregătit corespunzător. De aceea, înainte de începerea partidei, este indicat să faci o scurtă sesiune de încălzire, în care să-ți pregătești mușchii pentru efortul ulterior. De asemenea, este bine să te echipezi corespunzător, cu accesorii precum apărători, și să folosești o încălțăminte cu aderență bună.

Stăpânește tehnica de a pasa mingea
Fiind desfășurat pe o suprafață mult mai mică decât fotbalul, futsalul presupune un ritm mult mai alert de joc, cu pase mult mai dese și mai rapide. De aceea, este important să deprinzi cât mai bine arta de a pasa, întrucât această abilitate poate face diferența între un câștig și un eșec. Pentru a te antrena, poți folosi două conuri de antrenament, între care să încerci să pasezi mingea, iar pe măsură ce progresezi, să micșorezi, treptat, distanța dintre ele. Roagă un prieten să-ți paseze mingea și încearcă să trimiți instant balonul între cele două conuri.

Anticipează
După cum spuneam, ritmul de joc al futsalului este mult mai alert decât cel al fotbalului, așa că este nevoie să fii în permanență pregătit pentru următoarea ta mișcare. Astfel, chiar înainte de a primi o pasă, este necesar să găsești deja un coechipier liber căruia să-i trimiți mingea sau să descoperi un spațiu liber pentru a șuta la poartă. De asemenea, încearcă mereu să ghicești poziția viitoare a colegului tău de echipă, pentru a trimite pase în adâncime, care să se poată transforma în goluri.

Futsalul este un excelent sport de echipă, care îți dezvoltă abilitățile fizice, ambiția și capacitatea de organizare. Ține cont de toate regulile jocului și de sfaturile noastre și bucură-te de o experiență plăcută, alături de prietenii tăi.

FOTBALUL ÎN SALĂ (FUTSAL): REGULI DE ȘTIUT ȘI SFATURI