Fierul este un mineral ce are rol în producerea hemoglobinei necesară pentru transportarea oxigenul, un aspect foarte important pentru practicanţii sporturilor de anduranţă.

UNDE GĂSIM FIERUL?

Alimentele cele mai bogate în fier sunt ficatul de porc, carnea de pasăre, carnea de miel, rinichii, midiile, stridiile şi carnea de vită.

FIERUL ŞI SPORTUL

Fierul este esenţial pentru sinteza hemoglobinei care transportă oxigenul în sânge. Acesta participă de asemenea, la producerea  minoglobinei, care transportă oxigenul în muşchi. Aceste două roluri dovedesc importanţa fierului pentru practicanţii sporturilor de anduranţă.

Una dintre problemele pe care le întâmpinăm este absorbţia sa redusă a fierului (între 2 şi 10% din fierul ingerat este absorbit). Cea mai mare parte a fierului din organism (70%), denumit fier de tip hem, este asociat globulelor roşii din sânge, fiind mai bine absorbit, decât fierul din sursă vegetală, fierul non-hem. De aceea, produsele din carne (în special carnea roşie) au o doză mai mare de fier decât cele vegetale.

NEVOIA DE FIER

Nutriţioniştii recomandă 9 mg de Fier pe zi pentru un bărbat, 16 mg pentru femei, şi între 15 şi 20 mg pe zi pentru sportivi.

DEFICITUL DE FIER ŞI SPORTIVII DE ANDURANŢĂ

În cazul carenţei de fier, sinteza hemoglobinei este redusă, prin urmare numărul globulelor roşii scade, provocând anemia feriprivă. Deficitul de fier se întâlneşte destul de frecvent în cadrul sportivilor de anduranţă, în special la femei.

 

Cauze ale deficitului de fier:

  • Distrugerea globulelor roşii: şocuri la nivelul vaselor de sânge, şocuri provocate în timpul alergări…
  • Microhemoragiile gastrice cauzate de efort şi deshidratare
  • Un regim dezechilibrat
  • În cazul femeilor, probleme asociate menstruaţiei.

Fierul este un mineral care permite sângelui să transporte oxigenul, un lucru foarte important pentru sportivul de anduranţă.

Cât de mult ți-a plăcut articolul nostru?

1 stea2 stele3 stele4 stele5 stele (1 voturi, medie: 5,00 din 5)
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*

Articole recomandate

EXERCITII CARDIO ⋆ PENTRU ACASA
By Decathlon  /  Ultima actualizare: Nov 5, 2020
PILATES – DESCOPERIȚI BENEFICIILE ACESTUI SPORT
By Decathlon  /  Ultima actualizare: Mar 10, 2020