Familiarizarea copiilor cu apa: și dacă nu ne-am limita doar la piscină?

Familiarizarea copiilor cu apa: și dacă nu ne-am limita doar la piscină?

Copilul tău e nemaipomenit de bucuros când mergeți la piscină? Noi îți oferim câteva recomandări pentru a îi oferi ocazia să exploreze apa și în alte locuri decât piscina.

Beneficiile apei asupra copiilor sunt bine cunoscute: în afară de a solicita și întări aproape toți mușchii corpului, înotul este benefic pentru dezvoltarea motricității, ceea ce le permite să capete și mai multă încredere în ei. Atunci, de ce să limitezi familiarizarea cu apa doar la piscină? Există numeroase alte medii prielnice inițierii acvatice, toate utile pentru copii, mai ales din punct de vedere al stimulării fizice și intelectuale pe care o oferă fiecare, într-un mod diferit.

Pentru a te bucura împreună cu cel mic de fiecare mediu acvatic descoperit, iată care sunt sfaturile noastre pentru tine.

Pregătește-te, așadar, să îți faci planuri și să citești idei numai bune pentru următoarele vacanțe/ieșiri în familie și între prieteni.

Familiarizarea copiilor cu apa: și dacă nu ne-am limita doar la piscină?

Alte locuri potrivite pentru jocuri acvatice

Familiarizarea cu apa , în alt loc decât piscina, îi permite copilului să descopere plăcerea de a se juca în apă, într-un mediu natural: o întreagă lume de noutăți și aventuri se deschide în fața lui. Atât de multe, încât va iubi asta! Desigur, un mediu natural prezintă și dezavantajul neprevăzutului, după cum deja știi, exact ca la piscină, iar vigilența părinților este extrem de importantă. Acestea fiind spuse, iată câteva medii acvatice de vizitat și testat împreună cu cel mic!

1. Cada

Desigur, suntem de acord cu tine că nu este un mediu acvatic natural, dar dacă nu putem merge afară, cada din baie rămâne un loc sigur  pentru a obișnui copilul cu apa, direct acasă. Asemănătoare unei piscine, aceasta prezintă, în plus, avantajul  de a se bălăci fără costum de baie, în apă fără clor, caldă și puțin adâncă. Relaxarea, descoperirea, conștientizarea și căpătarea de încredere în propriul corp și în mobilitatea sa, dezvoltarea motricității altfel decât în aer liber, petrecerea unui moment plăcut împreună cu voi, părinții lui, sunt doar câteva dintre motivele pentru care baia este unul, dacă nu chiar momentul preferat din zi al unui bebeluș.

Idee de joc în cadă : sub supravegherea ta constantă, invită-ți copilul să își scufunde gura sub apă și să sufle, pentru a face baloane, astfel încât să învețe să respire sub apă, precum în timpul înotului.

2. Marea/oceanul

Dacă nu ai mers încă la mare cu cel mic, fii sigur că această ieșire va deveni una dintre preferatele lui. Alegerea de a îl duce la mare este, mai întâi de toate, ocazia de a putea comunica cu natura, de a observa grandoarea ei și toate acestea, fără a se speria de apă. Mersul la plajă înseamnă și descoperirea unui mediu necunoscut și bogat în surprize, precum scoici, nisip, valuri, sare, etc. În plus, interacțiunile cu alți copii, pot constitui un bun moment pentru ca acesta să își dezvolte latura socială.

Înainte de a merge la mare, pentru a fi sigur că veți petrece momente cât mai frumoase, nu uita să verifici prognoza meteo!

Idee de joc pe plajă: sub supravegherea ta constantă, poți încuraja copilul să se distreze, evitând valurile  și fugind pe plajă sau construind un castel de nisip. Aceste activități sunt potrivite pentru familiarizarea cu apa, într-un mod amuzant pentru cel mic.

3. Lacul

Precum marea, lacul este un mediu perfect pentru a se împrieteni cu natura. Mai mult decât atât, apa lacurilor este adesea foarte calmă, lucru care poate liniști atât copilul, cât și părinții. De asemenea, numeroase lacuri beneficiază de terenuri de joc pentru cei mici și cei mari. Și în acest mediu, supravegherea copiilor este foarte importantă. Înainte de a merge în aceste locuri de bălăceală, verifică restricțiile existente și calitatea apei.

Idee de joc la lac : sub supravegherea ta constantă, stați cu picioarele în apă și observați natura din jur, mișcarea frunzelor de pe apă.

4. Un râu la munte

Există o bucurie mai mare decât să dai nas în nas cu un un curs de apă, în timpul unei drumeții la munte? Noi credem că nu! Când se întâmplă asta, reacția este, cel mai adesea, automată: toată lumea se descalță și scufundă picioarele în apa răcoritoare. Munții care vă înconjoară conferă și mai multă magie acestor momente, nu-i așa?

Înainte să își scufunde picioarele în apă, avertizează-i pe copii că apa poate să fie rece, având în vedere că vine drept din vârfuri de munte acoperite cu zăpadă. În ceea ce îi privește pe cei mici, poți să le umezești ușor piciorușele cu mâinile tale, pentru a nu le fi frig. Curentul, uneori, ne poate dezechilibra. Așadar, alege un loc calm și înconjurat de pietre care formează mici bazine: într-un astfel de loc, și apa este, de obicei, mai caldă.

Idee de joc într-un râu de munte : sub atenta ta supraveghere, invită-ți copilul să realizeze construcții  cu ajutorul unor pietre mici și să găsească cele mai drăguțe pietre.

Ai grijă de siguranța copilului: 10 lucruri pe care trebuie să le știi pentru a petrece momente liniștite cu cel mic

Familiarizarea copilului cu apa este un moment deosebit și emoționant, deci pentru a rămâne un eveniment plăcut, prioritatea este siguranța copilului.

Familiarizarea copiilor cu apa: și dacă nu ne-am limita doar la piscină?

1. Nu vă expuneți la soare între ora prânzului și orele 16

În România, între ora prânzului și orele 16, razele UV sunt cele mai puternice. Astfel, pentru a avea grijă de pielea sensibilă a copiilor, este important să nu îi expui la soare între aceste ore. Bineînțeles, razele UV nu dispar în afara acestui interval, dar riscul de insolație sau arsuri solare se diminuează. De asemenea, ai grijă să eviți zilele caniculare, să ai mereu apă proaspătă la dispoziție și să nu uiți de hidratare.

2. Verifică temperatura aerului și a apei

Se consideră că o ieșire pe plajă, la un lac sau la munte este de dorit a se realiza când afară este o temperatură cuprinsă între 20 și 25°C. Desigur, orice escapadă trebuie anulată în caz de caniculă: este mai bine să rămâi în interior, la răcoare și să ieși seara, când nu mai este la fel de cald.

În ceea ce privește temperatura apei, 20°C  pare să fie o valoare bună, cu condiția ca timpul petrecut în apă să nu fie prea lung și, mai ales, ca persoana care intră în apă să nu fie prea friguroasă. La această temperatură, cei mai mici se vor mulțumi doar să îți bage picioarele în apă.

Dacă plănuiești să ieși cu bebelușul, alege să pui un material ușor umezit deasupra căruciorului în locul unui material uscat, care nu va face altceva decât să crească temperatura din interiorul căruciorului.

Familiarizarea copiilor cu apa: și dacă nu ne-am limita doar la piscină?

3. Chiar dacă este soare, acoperirea corpului este importantă

Pentru a proteja pielea fină și fragilă a celor mici, este important să îi îmbraci corespunzător atunci când este cald afară. Ochelarii de soare cu protecție anti-UV, pălăria cu boruri largi, tricoul anti-UV sunt câteva obiecte esențiale.

Dacă sunteți pe plajă, alege un prosop de baie sau un poncho, pentru ca cel mic să nu fie în contact direct cu nisipul.Acest lucru ar putea provoca iritații sau chiar infecții. Dacă cel mic a băgat nisip în gură, nu te speria: spune-i să îl scuipe și clătește-i gura. Aceleași lucruri trebuie respectate și dacă, din greșeală, îi intră nisip în ochi: spală-l pe ochi cu apă curată și/sau cu ser fiziologic.

4. Aplică în mod regulat o cremă solară cu protecție foarte mare, adaptată copiilor, pe pielea celor mici

Alege o cremă solară  specială pentru bebeluși și copii. Aceste creme solare hipo-alergenice testate pe piele sensibilă sunt perfect adaptate pentru pielea celor mici. Pentru părțile corpului protejate de îmbrăcăminte, alege o protecție UVB-UVA cuprinsă între 30 și 50+. Pentru părțile corpului expuse mereu la soare, alege o cremă cu un indice UPF 50 sau 50+.

Crema solară trebuie să fie aplicată la fiecare 2 ore și după fiecare intrare în apă.

5. Nu te baza pe umbră

Nu uita că umbra nu oprește decât 50% din razele UV. Așadar, este important ca cei mici să fie îmbrăcați și acoperiți cu cremă solară chiar și sub umbrelă. Vremea este înnorată? Asta nu schimbă nimic: 90 % din razele UV tot ajung până la noi.

În ceea ce privește cortul anti-UV, puteți să vă adăpostiți înăuntru cu condiția să îl scuturați la fiecare 30 minute, pentru a evacua căldura acumulată în interior.

6. Alege locuri de înot supravegheate

Indiferent că este vorba despre ocean, mare sau malul unui lac, alege mereu locuri de înot supravegheate de salvamari. De asemenea, este imperios necesară respectarea steagurilor arborate pe plaje: un steag verde indică o mare calmă, unde scăldatul este permis, un steag portocaliu înseamnă că marea este agitată, dar că scăldatul este permis, steagul roșu este ridicat atunci când intrarea în apă este interzisă din cauza condițiilor meteo, în timp ce steagul violet indică interzicerea scăldatului din cauza unui fenomen de poluare a apei.

În ceea ce privește locurile de înot mai puțin populate sau retrase, supravegherea părinților trebuie să fie și mai vigilentă.

Familiarizarea copiilor cu apa: și dacă nu ne-am limita doar la piscină?

7. Nu puneți bebelușii mai mici de 4 luni în apă

Când este foarte mic (până la minimum 4 luni) și nu are făcute încă toate vaccinurile, punerea copilului în apă (în afară de cadă) este strict interzisă.

În plus, până la vârsta de 1 an, reglarea temperaturii corpului nu este încă suficient de eficientă, deci nu se recomandă să îl lăsați mult timp în apă. 5 sau 10 minute sunt suficiente. Încearcă să fii atent și la senzațiile bebelușului.

Familiarizarea copiilor cu apa: și dacă nu ne-am limita doar la piscină?

8. Rămâi mereu lângă copil atunci când se află în apă

Regula cea mai importantă pe care trebuie să o înțeleagă cel mic este că nu trebuie să se joace în apă sau să înoate decât sub supravegherea unui adult.

Începând cu vârsta de 4 luni și până la 12 luni poți scufunda progresiv micuțul în apă, ținându-l în brațe, până la umeri. Încearcă să eviți locurile foarte aglomerate.

În plus, îți recomandăm să înveți cum poți oferi primul ajutor .

9. Echipează corespunzător copilul

Aripioare de înot, colac, baghetă din spuma, plută... toate reprezintă un echipament de flotabilitate și trebuie alese în funcție de vârsta și autonomia copilului, pentru a fi în siguranță în mediul acvatic. În plus, până nu învață să înoate și nu este confortabil în apă, se recomandă să rămână într-un loc unde poate atinge fundul bazinului cu picioarele.

Familiarizarea copiilor cu apa: și dacă nu ne-am limita doar la piscină?

10. Obiecte esențiale pentru inițierea acvatică a copilului

- Un costum de baie
- Ochelari de soare anti-UV conformi CE
- O pălărie cu boruri late
- Tricou certificat anti-UV
- Creme solare cu protecție foarte înaltă, dedicate bebelușilor și copiilor
- Haine de schimb
- Un prosop mare
- O pereche de aripioare și/sau alte echipamente de înot
- Apă proaspătă
- O gustare
- O umbrelă și/sau un cort anti-UV
- Scutece de baie (dacă este nevoie)
- Vigilența mamei, a tatălui și a altor adulți care însoțesc copilul!

Gata, acum sunteți pregătiți să vă bucurați de apă și în afara piscinei. Voi ce loc ați ales?

ETAPELE ÎNVĂȚĂRII ÎNOTULUI DE CĂTRE COPIII CU VARSTA ÎNTRE 0-6 ANI

ETAPELE ÎNVĂȚĂRII ÎNOTULUI DE CĂTRE COPIII CU VARSTA ÎNTRE 0-6 ANI

Pentru a ilustra această pedagogie, îți propunem 3 etape complet independente în învățarea înotului. După depășirea primei etape, copilul poate încerca să învețe să înoate și să se scufunde, în ordinea pe care acesta o preferă.