EXERCITII CARDIO ⋆ PENTRU ACASA

Exercitii cardio ⋆ pentru acasa

1.Ce sunt exercițiile cardio și de ce sunt bune pentru slăbit? 2. Cele mai bune exerciții cardio pe care le poți face acasă sau în aer liber

Exerciții cardio pentru acasă: Descoperă ce trebuie să faci dacă vrei să slăbești sau să te menții în formă
Exercițiile cardio sunt cea mai bună metodă prin care poți scăpa de kilogramele în plus sau prin care îți poți tonifia corpul, împreună cu o dietă echilibrată și sănătoasă. Din fericire, nu trebuie să ai un abonament la sală pentru a te bucura de beneficiile acestora, ci le poți executa în confortul casei tale sau chiar în aer liber! Citește în continuare și descoperă ce înseamnă, mai exact, exercițiile cardio, cum te ajută în procesul de ardere al grăsimilor și care sunt cele mai eficiente!

1.Ce sunt exercițiile cardio și de ce sunt bune pentru slăbit?

În primul rând, trebuie menționat faptul că termenul “cardio”, cel mai cunoscut când vine vorba despre acest gen de exerciții, vine de la “cardiovascular”, adică aparatul circulator ce reprezintă legătură dintre inimă și vasele de sânge periferice și viscerale. Așadar, un antrenament cardio se referă la o serie de activități ce au că scop creșterea pulsului cardiac, prin implicarea grupelor majore de mușchi din corp, pe o durată mai lungă de timp.

De exemplu, un astfel de antrenament ar trebui să dureze cel puțin 30 de minute pentru a fi eficient, iar pulsul ar trebui să ajungă, in acest timp, până la 50% (maxim 75%) din rată cardiacă maximală.

Cum te ajută exercițiile cardio să slăbești?

Exercițiile cardio, executate corect, accelerează metabolismul și arderile, ajutând organismul să consume oxigen și energie chiar și după terminarea unei sesiuni de antrenament. Această activitate se numește Excess Post-Exercise Oxygen Consumption (EPOC). Deci, după ce ai terminat exercițiile, corpul tău va continua să folosească energie la un nivel mai mare, ceea ce duce la pierderea kilogramelor în plus.

Procesele metabolice care funcționează eficient nu doar că te ajută să slăbești, ci și să menții o greutate optimă, constantă, și o masă musculară puternică și tonifiată. În același timp, afectează pozitiv ritmul cardiac obișnuit și încetinește procesul de îmbătrânire al organismului.

Formula pentru a scăpa de kilogramele nedorite este simplă: trebuie să consumi mai multe calorii decât introduci în organism. Așadar, urmând o dietă echilibrată, sănătoasă și executând de 4-5 ori pe săptămână antrenamente cardio, vei avea parte de rezultate pozitive! Dacă îți dorești să îți menții greutatea pe care o ai în prezent, trebuie doar să arzi numărul de caloriile pe care le ingerezi.

Cum calculezi rata cardiacă maximală?

Așa cum a fost menționat anterior, eficiența unui antrenament cardio se măsoară în intensitate (care este ritmul cardiac pe minut), durată și constanță.

Un ritm cardiac optim în timpul exercițiilor, pentru persoanele care nu au probleme de sănătate, este egal cu 50-70% din rata cardiacă maximală.

Iată care sunt formulele de calcul pentru a afla rata cardiacă maximală din timpul unei sesiuni sportive:

Femei      226 – vârsta = ritm cardiac maxim pe minut

Bărbați    220 – vârsta = ritm cardiac maxim pe minut

Din valoarea obținută, se va calcula cât înseamnă 50-70% și care este numărul de bătăi de inima pe care trebuie să îl ai pe minut în timpul exercițiilor.

Durata ideală a exercițiilor cardio pe zi este de cel puțin 30 de minute, și poate crește în funcție de rezistență, obișnuință etc.

Este nevoie, de asemenea, să fii constant în activitățile fizice de acest fel și să le repeți de 3-4-5 ori pe săptămână.

Atenție! Este foarte important să-ți monitorizezi ritmul cardiac pe parcursul antrenamentului și să te asiguri că acesta nu depășește valorile sigure pentru sănătate. Dacă vrei să citești mai multe despre valorile normale ale pulsului și ce se întâmplă atunci când acesta crește sau scade prea mult, îți recomandăm blogul MedLife. De asemenea, în cazul în care suferi de anumite probleme de sănătate, urmezi tratamente medicamentoase ori nu ești obișnuit să practici astfel de exerciții, te sfătuim să te programezi la un medic specialist pentru a te asigura că sunt sigure pentru tine.

2. Cele mai bune exerciții cardio pe care le poți face acasă sau în aer liber

Dacă vrei să îți creezi o rutină de antrenament și nu știi de unde să începi, în continuare, vei descoperi care sunt cele mai bune exerciții pentru începători, care pot fi făcute atât în intimitatea propriei locuințe, cât și în parc sau în aer liber.

Specialiștii recomandă să începi treptat, pentru a intra într-un ritm optim. În cazul în care nu ai făcut niciodată sport în mod constant, exercițiile cu o intensitate prea mare te pot face să renunți, fiind prea dificile.

Exercițiile cardio implică rezistență fizică, așa că intensitatea, durata și gradul de dificultate pot fi mărite cu timpul.


Exerciții cardio pentru începători

-Mersul alert

Poți practica mersul alert în jurul blocului, pe stradă sau în parc. Reprezintă un bun început pentru a te familiariza cu sportul, însă trebuie executat pe o perioadă mai lungă de timp pentru a-ți aduce beneficii semnificative. De asemenea, mersul alert poate fi și o încălzire pentru alte tipuri de exerciții cardio. Ai nevoie de încălțăminte specifică și de echipament sportiv comod, care să îți permită să te miști în voie.

EXERCITII CARDIO ⋆ PENTRU ACASA

-Jogging

Jogging-ul este o alergare ușoară, care îți solicită rezistența fizică. Și aici ai nevoie de o pereche de adidași cu design specific și cu o talpă ce preia șocurile pentru a-ți proteja tibia, genunchii și articulațiile.

-Alergat pe loc

Poți alerga în propria sufragerie, pe loc, pentru a avea parte de o sesiune cardio eficientă. Sporește intensitate ducând călcâiele la șezut.


-Sărituri cu coarda

Atunci când auzi de sărituri cu coarda, probabil te gândești la jocurile copilăriei. Însă, trebuie să știi că ele reprezintă unul dintre cele mai eficiente exerciții cardio, care îți vor aduce numeroase beneficii! Așadar, nu sta pe gânduri, achiziționează-ti o coardă și introdu în rutina ta zilnică 30 de minute de sport!

EXERCITII CARDIO ⋆ PENTRU ACASA
EXERCITII CARDIO ⋆ PENTRU ACASA

-Jumping Jacks

Din poziția inițială, cu picioarele apropiate și mâinile pe lângă corp, sari și depărtează picioarele, ducând mâinile deasupra capului. Revino, apoi repetă.

EXERCITII CARDIO ⋆ PENTRU ACASA

-Burpees

Probabil numele nu îți este foarte familiar, însă este foarte posibil să recunoști imediat despre ce exercițiu este vorba. Antrenamentul cardio Burpees solicită foarte multe grupe musculare odată. Este puțin mai dificil, însă, în timp, vei reuși să îl execuți perfect!

Burpees reprezintă o combinație de flotări și sărituri, pe care le poți face în serii, cu o mică pauză între acestea. Care este ordinea: ghemuit, sari pentru a îndepărta picioarele în spate, flotare, ghemuit, săritură.

-Genuflexiuni cu săritură

Și acesta reprezintă un exercițiu cardio foarte eficient, care antrenează mai multe grupuri de mușchi. După fiecare genuflexiune pe care o faci (Atenție! Nu trebuie să te ghemuiesti până jos!), faci o săritură și repeți.


-Urcări și coborâri pe stepper

Stepper-ul este un instrument excelent pentru exerciții cardio acasă și nu trebuie să-ți lipsească din dotare. Poți face seturi de urcări și coborâri pe el în felul următor: urci cu piciorul drept, apoi stângul, cobori dreptul, apoi stângul și repeți. Există, de asemenea, și steppere mobile pe care le poți folosi.

-Exerciții de tip aerobic

Majoritatea exercițiilor aerobice pot fi incluse în rutina de antrenament cardio, pentru că ajută scopului tău final. Vei avea nevoie de o saltea pentru pilates sau yoga, care îți asigură un nivel de confort, de îmbrăcăminte confortabilă și, eventual, de o minge pentru pilates, care îți poate fi de ajutor.

EXERCITII CARDIO ⋆ PENTRU ACASA

3.Ce beneficii au exercițiile cardio excutate constant?

Dacă îți faci un obicei în a introduce antrenamentele cardio în rutina ta zilnică, vei observa că ai parte de beneficii incredibile, atât pe termen scurt, cât și pe termen lung. Printre acestea, se numără:

-Creșterea rezistenței inimii

-Stimularea metabolismului, arderea caloriilor, păstrarea unei siluete tonifiate și pierderea în greutate

-Scăderea riscului de apariție al infarctului și a diabetului zaharat

-Dezvoltarea capacității plămânilor

-Creșterea nivelului de energie

-Combaterea stresului

-Un somn mai profund și mai liniștit

Informații suplimentare despre motivul pentru care beneficii precum combaterea stresului, pierderea în greutate ori îmbunătățirea calității somnului sunt atât de importante poți găsi tot pe blogul MedLife.

4. Există diferențe între exercițiile cardio la sală și cele executate acasă?

Da și nu.

Da: la sală, poți folosi aparatele speciale pentru acest tip de exerciții. De asemenea, există ore de aerobic sau fitness la care poți participa, alături de prieteni sau de alte persoane pe care ai ocazia să le întâlnești pentru prima dată. În plus, la sală, poți colabora cu un antrenor cu experiență, care îți poate prezenta un plan personalizat și care te va sprijini pe tot parcursul antrenamentelor.

Nu: executate corect, exercițiile cardio în aer liber sau acasă au aceleași beneficii precum cele din sală. Așadar, nu este obligatoriu să îți faci abonament dacă nu îți dorești acest lucru, însă poți face mișcare oriunde ai fi!

În concluzie, indiferent că îți dorești să scapi de kilogramele în plus, să îți păstrezi o siluetă zveltă sau să adopți un stil de viață mai sănătos, exercițiile cardio, de orice fel, te vor ajuta să obții rezultatele la care visezi!