Electrolitii si sportul: rol si beneficii

Electroliții si sportul: rol si beneficii

Electroliții și sportul: rol și beneficii Ce beneficii oferă electroliții Care este aportul electroliților în băuturile izotonice

Electroliții reprezintă un grup de minerale esențiale, cu rol benefic asupra sistemului muscular, respectiv al celui nervos. Odată dizolvați în lichid, aceștia contribuie la menținerea acidității în limite echilibrate și la o hidratare eficientă. Electroliții amplifică impulsurile electrice transmise prin membrana celulelor nervoase. Cea mai uzuală formă în care se prezintă electroliții este cea a tabletelor efervescente.

Acestea pot fi transformate rapid într-o băutură sportivă fără calorii, ce furnizează organismului cantitatea necesară de elemente esențiale, cum ar fi sodiul, fosforul, potasiul, magneziul sau chiar clorul. Astfel, pierderile minerale cauzate de transpirație sunt compensate, iar tu nu riști ca oboseala musculară sau crampele să îți afecteze antrenamentul. Mai jos, trecem în revistă avantajele aportului de electroliți, în obiceiurile de consum ale unei persoane pasionate de sport.

Electrolitii si sportul: rol si beneficii

Ce beneficii oferă electroliții

De-a lungul unei sesiuni de antrenament, indiferent dacă vorbim despre ciclism, alergare, tenis, baschet, box sau înot, pierdem o cantitate de electroliți ce variază de la o persoană la alta. Elementele esențiale sunt eliminate pe măsură ce sarcina electrică de la nivelul celulelor nervoase se modifică. Pe fondul deshidratarii, se poate instala dezechilibrul electrolitic, materializat prin dereglarea ritmului cardiac, amorțeală, dureri de cap, spasme și, în cazuri critice, chiar o senzație de confuzie. Acțiunea electroliților este una complexă, resimțită din mai multe puncte de vedere.


-Previn deshidratarea

Cantitatea ideală pe care este recomandat să o bei este de minimum 0,5 l de apă, la o oră de activitate fizică. Totuși, mulți sportivi nu sunt hidratați suficient. Deshidratarea este, în principal, cauzată de transpirație, ducând la un dezechilibru mineral, din cauza lipsei de sodiu, potasiu, magneziu sau calciu. Este necesar să compensezi aceste pierderi de minerale, prin aportul de electroliți, pentru o hidratare optimă.


-Compensează pierderile de sodiu

Un aport de sodiu în timpul efortului este necesar pentru o mai bună retenție a apei în organism și pentru realizarea procesului de rehidratare. Alături de alte minerale, și sodiul se regăsește în transpiraţie. Băuturile cu electroliți, folosite în timpul exercițiilor, pot suplini necesarul de sodiu, cu doar câteva înghițituri la fiecare 15-20 de minute. 


-Stimulează hidratarea 

Menținerea lichidelor consumate este un alt capitol benefic, stimulat din plin de aportul de electroliți. În antrenamentele scurte sau de intensitate scăzută, nu este necesar consumul de carbohidrați. Cu toate acestea, trebuie să furnizezi organismului apă și electroliți. Pentru asta, poți să dizolvi o tabletă de electroliți în 500 ml de apă, pentru o oră de efort redus.

Electrolitii si sportul: rol si beneficii

Care este aportul electroliților în băuturile izotonice

Compensarea pierderilor de energie și de minerale nu este doar recomandată, ci chiar obligatorie, pentru a te menţine în formă. În acest caz, băutura izotonică este ideală, deoarece oferă organismului tot necesarul pentru performanța din timpul efortului. Această opțiune este superioară băuturilor energizante, mulțumită spectrului complet și echilibrat de elemente nutritive. Alături de electroliți, aceste lichide conțin carbohidrați, principala sursă de energie a corpului, iar din punctul de vedere al distribuției apei între celule, băuturile izotonice asigură un echilibru aproape similar cu cel al fluidelor deja prezente în organism.

Cu toate acestea, există sportivi cărora aceste băuturi nu le sunt pe plac. În acest caz, pentru a compensa pierderile de energie, este important consumul mai mare de apă și de batoane energetice. De reţinut: în această situație, este dificil să compensezi pierderile de minerale, deoarece batoanele conţin, adesea, o cantitate mică de sodiu. Înglobați în lista de ingrediente ale băuturilor izotonice, electroliții oferă mineralele necesare pentru a compensa pierderile cauzate, în primul rând, de transpirație.

Electrolitii si sportul: rol si beneficii

Cum te hidratezi corect

Cu un procent de până la 70 din totalul masei corporale, apa este un element important în orice moment, cu atât mai mult în timpul antrenamentelor. Astfel, aportul de lichide este necesar atât din punctul de vedere al unui bun echilibru electrolitic, cât și pentru o termoreglare eficientă. Pentru eforturi mai mici de o oră, apa este suficientă. Pentru eforturile ce depăşesc o oră, însă, doar apa nu este de ajuns. Vei folosi, astfel, băuturile care au în componența lor electroliți, după cum urmează:

-Înainte de antrenament: din cauza stresului, uneori, deshidratarea poate începe chiar înainte de antrenament. Este recomandat să previi pierderile de apă care au loc în timpul efortului.

-În timpul efortului: este necesar să apelezi la băuturile izotonice, pentru a compensa pierderile de apă cauzate de transpirație. Vei evita, astfel, deshidratarea, pe măsură ce îți consolidezi masa musculară.

-După efort: continuă să te hidratezi, pentru a compensa pierderile energetice și pentru a evita deficitul de apă, care este una dintre cauzele durerilor musculare.

Electroliții îți permit să te hidratezi într-o manieră optimă, în timpul unui efort de scurtă intensitate. Pentru un efort mediu spre intens, este necesar să asociezi hidratarea cu batoane sau fructe, care îți aduc aportul necesar de glucide, pentru a da randament pe durata antrenamentului. Tabletele efervescente reprezintă o cale rapidă de a prepara o băutură sportivă fără calorii, adăugând organismului electroliții necesari pentru a compensa pierderile minerale din cauza transpirației.