Unselected
Drumețiile cu copii mici – pregătire, echipament necesar, măsuri de siguranță

Drumețiile cu copii mici – pregătire, echipament necesar, măsuri de siguranță

Traseu, durată, pauze frecvente…îți oferim câteva sfaturi astfel încât ieșirile cu familia în natură să rămână niște momente de neuitat.

Unselected
Drumețiile cu copii mici – pregătire, echipament necesar, măsuri de siguranță

1.Pregătește bine traseele

Fă-ți timp să te uiți atent peste traseul de pe harta și diferențele de nivel. Fă o recunoaștere a traseului, este foarte important să cunoști înainte traseul pe care trebuie să îl parcurgi. Alege, de preferat, trasee umbrite în timpul verii pentru ca întreaga familie să poată sta la răcoare în timpul pauzelor care vor fi și mai plăcute.

Știind că un copil de 3-4 ani merge aproximativ 1-2 km/h ( cu pauze numeroase), estimările ghizilor topografi nu-ți vor fi de foarte mare ajutor deoarece acestea indică orele pentru un practicant de drumeție adult. Ia-ți o marjă de siguranță pentru a putea profita de natură și pentru a nu fi presat de ora de întoarcere.

Nu uita să verifici prognoza meteo locală și nu ezita să renunți la drumeție dacă este vreme urâtă sau este prea frig. Copii sunt mult mai sensibili decât noi, iar drumeția trebuie să rămână o activitate plăcută pentru ei. Traseele cu refugii îți vor permite să faci împreună cu familia pauze mai lungi la umbră. Nu în ultimul rând, evită urcările cu telefericul sau cu gondola/telecabina, care cu siguranță pot reduce efortul, dar care pot provoca probleme de decompresie ale celor mici. 

Unselected

2. Găsește ritmul potrivit

Începe cu niște plimbări scurte și ușoare. Dacă observi că cel mic este motivat și se adaptează bine, crește treptat dificultatea traseului parcurs. Ca regulă generală, evită altitudinile înalte ( a nu se urca la altitudini mai mari de 200 m) .

Iată câteva repere de adaptat pentru diferențele de nivel și kilometraj ale ieșirilor în funcție de capacitățile copilului:

0-18 luni : nicio limitare deoarece persoana care poartă copilul efectuează 100% din efort Atenție! Limitează ieșirile de lungă durată deoarece copilul trebuie să se miște și să ia pauze.

18 luni -3 ani : în funcție de autonomia copilului, acesta își va dori să parcurgă o parte din traseu de unul singur, dar va obosi rapid și va avea nevoie de numeroase pauze. Nu uita să prevezi aceste părți ( 100-300 m diferență de nivel) și o medie de purtare.

4 ani-7 ani : poți lua în considerare ieșiri cu o diferență de nivel de 400-500 m pe o distanță de 6-7 km adaptate corespunzător în funcție de vârsta și autonomia copilului. 

Unselected
Drumețiile cu copii mici – pregătire, echipament necesar, măsuri de siguranță

3. Pregătește activitățile

Dacă se simt implicați într-o ‘’misiune’’, copii vor fi cât mai dispuși să ieșiți în natură. Centrele turistice vor fi cele mai bune aliate deoarece multe dintre ele au hărți cu trasee de orientare accesibile pe tot parcursul anului. Datorită acestui tip de suport, copii vor trebui să găsească marcajele și bornele kilometrice indicate pe hartă, și vor avea dorința de a avansa cât mai rapid.

Dacă nu ai o rută de orientare, poți utiliza marcajele de pe marginea traseelor. Acest tip de activitate îți va învăța copilul să se orienteze cât mai bine în spațiu. Astfel, va deveni ghidul drumeției. Pentru cei mai mici, poți pregăti o listă cu lucruri simple de găsit în timpul drumeției, aceasta fi precum o vânătoare de comori ( bețe și pietricele de diferite forme și culori, conuri, scoarță de copac, flori, frunze de diferite culori și mărimi).

Fii creativ și umple lista cu diferite idei pentru următoarele ieșiri! Puteți construi împreună de asemenea, un ierbar cu cele mai mari frunze. 

Unselected

4. Trebuie să prevezi echipamentul potrivit

Echipamentul nu trebuie să fie nici prea călduros pentru a evita apariția transpirației în mișcare și a frigului atunci când luați pauze. Acesta trebuie să fie respirant, dar cu o acoperire mare deoarece ochii și pielea nu sunt încă mature… Găsește echipamentul potrivit în funcție de efortul ce urmează să fie depus în timpul ieșirii. Orice ar fi nu uita de protecția solară!

Pe de altă parte, este chiar recomandat să-i iei celui mic un rucsac pentru a-l transforma într-un mic aventurier autonom. Ai grijă ca acesta să nu depășească mai mult de 10% din greutatea sa corporală!