1.Pregătește bine traseele
Fă-ți timp să te uiți atent peste traseul de pe harta și diferențele de nivel. Fă o recunoaștere a traseului, este foarte important să cunoști înainte traseul pe care trebuie să îl parcurgi. Alege, de preferat, trasee umbrite în timpul verii pentru ca întreaga familie să poată sta la răcoare în timpul pauzelor care vor fi și mai plăcute.
Știind că un copil de 3-4 ani merge aproximativ 1-2 km/h ( cu pauze numeroase), estimările ghizilor topografi nu-ți vor fi de foarte mare ajutor deoarece acestea indică orele pentru un practicant de drumeție adult. Ia-ți o marjă de siguranță pentru a putea profita de natură și pentru a nu fi presat de ora de întoarcere.
Nu uita să verifici prognoza meteo locală și nu ezita să renunți la drumeție dacă este vreme urâtă sau este prea frig. Copii sunt mult mai sensibili decât noi, iar drumeția trebuie să rămână o activitate plăcută pentru ei. Traseele cu refugii îți vor permite să faci împreună cu familia pauze mai lungi la umbră. Nu în ultimul rând, evită urcările cu telefericul sau cu gondola/telecabina, care cu siguranță pot reduce efortul, dar care pot provoca probleme de decompresie ale celor mici.