Drumeții pe timp de iarnă: Trasee recomandate și sfaturi utile

Drumeții pe timp de iarnă: trasee recomandate și sfaturi utile

Află ce drumeții pe timp de iarnă poți realiza în zonele montane ale României, cum te echipezi corespunzător și ce măsuri de siguranță trebuie să iți asumi.

Drumețiile pe timp iarnă au un farmec aparte, mai ales atunci când peisajele sunt acoperite de zăpadă, iar aerul rece al unei zile de trekking te face să te simți mult mai conectat la natură.

Însă astfel de ieșiri trebuie pregătite minuțios, trecând pe listă echipamente ce asigură confort, siguranță și mobilitate, dar și pe baza unei informări corecte privind nivelul de dificultate.

Despre locuri minunate și soluții de echipare potrivite pentru zilele de iarnă, discutăm pe larg în rândurile de mai jos. Rămâi cu noi până la final, deoarece o mulțime de informații esențiale te așteaptă pe traseu.

1. Avantajele drumețiilor pe timp de iarnă

Ești un iubitor al muntelui, însă nu ai colindat niciodată traseele preferate în lunile de iarnă? Iată o serie de motive pentru a lua în calcul o astfel de activitate fizică, ideală pentru a rupe monotonia zilelor cu vreme rece: 

1.1. Iarna sunt mai puține persoane pe traseu

Dacă îți dorești să lași în urmă aglomerația specifică marilor orașe, drumețiile la munte pe timp de iarnă reprezinta un răspuns pentru nevoia ta.

Evident, condițiile meteo reprezintă motivul pentru care numărul montaniarzilor de pe trasee scade simțitor, atunci când este frig sau zăpadă căzută. Așadar, mai multă liniște și mai puțină agitație în inima naturii. 

1.2. Vizibilitatea excelentă este asigurată de zăpadă
Zăpada reflectă foarte bine razele de soare, de aceea, vizibilitatea este mult mai ridicată pe traseele pe care dorești să te aventurezi.

În cazul în care drumeția începe dintr-o zonă cu păduri de foioase, copacii desfrunziți permit un spectru de vizibilitate mult mai amplu. Dacă te afli pe traseu după lăsarea întunericului, zăpada determină o luminozitate excelentă pe traseu.  

1.3. Alimentele sunt mult mai bine conservate
Datorită temperaturilor scăzute din atmosferă, alimentele cu care mergi în drumeție vor fi conservate foarte bine.

Așadar, nu este necesar să iei pe munte recipiente speciale pentru menținerea acestora la un nivel termic optim. Ține cont că atunci când temperaturile coboară sub 0°C, alimentele îngheață, de aceea, trebuie să pui pe listă soluții pentru încălzirea lor.

Drumeții pe timp de iarnă: Trasee recomandate și sfaturi utile

2. Cum alegi traseele pentru drumeții de iarnă

Cei care merg în drumeții pe timp de iarnă, sunt conștienți că aceste ieșiri trebuie gândite până la cel mai mic detaliu, deoarece se expun unui cadru natural total diferit fată de cel asociat perioadei calde.

Drept urmare, înainte de a analiza împreună variantele de traseu pe care le poți explora în sezonul rece, este important sa identificam un ABC al criteriile pentru alegere corecta a unui circuit montan, in defavoarea altora: 

2.1. Dificultatea traseului
Acest prim criteriu este, de altfel, cel mai important în stabilirea unui traseu pentru drumeții pe timp de iarnă, având legătură cu două componente esențiale:

condițiile meteo din perioada în care alegi să mergi pe munte
elementele de dificultate dictate de vremea aspră a iernii (porțiunile cu gheață, zonele cu risc de avalanșă, înălțimea stratului de zăpadă, viteza vântului etc)  

2.2. Durata traseului
Din cauza dificultății ridicate de pe traseele de munte, timpul necesar parcurgerii acestora iarna este mai ridicat. Opririle pot fi mai multe în lunile reci, deoarece efortul depus pentru avansare creste considerabil, comparativ cu parcurgerea aceluiași drum, în condiții meteo foarte bune.

Este esențial să alegi un traseu montan pe care să îl poți parcurge iarna într-un timp optim, astfel încât să te întorci la destinație înainte de lăsarea întunericului. De altfel, ține cont de faptul că ziua este mult mai scurtă, așadar, planifică ieșirea în natură cu multă responsabilitate. 

2.3. Experiența celor care te însoțesc

Este ideal să mergi pe munte într-un grup cât mai mare de persoane, echipate corespunzător pentru astfel de condiții meteo și, mai important decât orice, cu experiență în drumeții pe timp de iarnă.

Trekking-ul în lunile reci este cât se poate de imprevizibil, de aceea, ține cont de acest criteriu. Montaniarzii cu experiență inspiră încredere întregului grup în situații-limită și pot gestiona cu succes o serie întreagă de probleme, ce pot apărea inopinat pe munte.

Drumeții pe timp de iarnă: Trasee recomandate și sfaturi utile

3. Cele mai bune trasee pentru drumeții iarna

Descoperă alături de noi cele mai frumoase trasee montane pe care poți merge iarna. Echipează-te corespunzător cu produse din oferta Decathlon.ro, ține cont de vreme, dificultatea traseului și durata necesara pentru parcurgerea sa, apoi începe o aventură de neuitat.

Iată care sunt recomandările noastre de drumeții pe timp de iarnă:
3.1. Drumeții pe timp de iarnă pe trasee din Carpații Occidentali
Pentru sesiuni de trekking in lunile cu vreme de iarna, grupa Occidentalilor reprezintă un cadru ideal. Traseele au un grad de dificultate mediu si ofera experiente memorabile celor care merg pe munte cu echipament adaptat acestui tip de efort fizic.

3.1.1. Traseul Șaua Vârtop - Pietrele Negre
Timp de parcurgere iarna: 6-8 ore

Acest traseu este localizat în Parcul Național Apuseni. Traseul începe din stațiunea Vârtop și șerpuiește apoi până Pietrele Negre prin peisaje de vis.

Montaniarzii vor descoperi în timpul acestei drumeții montane pe timp de iarnă: Groapa Ruginoasă, Poiana Țapu, Vârfu Țapu (1.475 m), precum și multe alte fascinații ale naturii din Apuseni, acoperite cu zăpadă curată.

3.1.2. Satul Ghețar - Peștera Scărișoara
Timp de parcurgere iarna: 1-2 ore
Startul acestei drumeții montane în Munții Apuseni este dat în centrul comunei Gârda de Sus. Circuitul se parcurge în lunile de iarnă în aproximativ 1-2 ore, prin pădurea pe care o poți descoperi acoperită cu zăpadă proaspăt căzută.

Destinația acestui traseu de dificultate scăzută este Peștera Scărișoara, locul în care se află cel mai mare ghețar subteran din întreaga lume.

Această variantă de traseu montan reprezintă exemplul perfect de drumeție pe timp de iarnă dedicată chiar și montaniarzilor de weekend, cu precizarea că echipamentul complet este obligatoriu, indiferent de nivelul de dificultate.

3.2. Drumeții pe timp de iarnă pe trasee din Carpații Meridionali
“Alpii Transilvaniei”, așa cum mai sunt numiți Carpații Meridionali, îți permit să explorezi natura la pas, chiar și după începerea sezonului de iarnă. Vezi mai jos recomandările de drumeții iarna, pe care le poți pune pe listă în următoarea perioadă:

3.2.1. Șaua Baiului - Azuga
Timp de parcurgere iarna: 4 ore

Ești cazat în localitățile de sub masivul Bucegi? Poți merge în această drumeție asociată unui nivel de dificultate redus-mediu. Șaua Baiului reprezintă un punct intermediar al traseului ce leagă două puncte de interes populare în Bucegi: muntele Diham și Clăbucetul Baiului.

Odată ce ai ajuns la Șaua Baiului, sesiunea de trekking continuă prin dreptul Vârfului Leuca Mică, apoi de-a lungul Văii Grecului, ajungând după aproximativ 4 ore de mers în condiții de iarnă în stațiunea Azuga, punctul final al acestei aventuri.

3.2.2. Sebeșu de Sus - Cabana Suru
Timp de parcurgere iarna: 5-6 ore

Acest traseu simplu de parcurs în lunile de iarnă este localizat în inima Munților Făgăraș. Cei care își doresc să facă această drumeție, trebuie să se aștepte la un circuit descris de o urcare ușoară pe versant, de-a lungul unei poteci ce traversează pădurea de conifere.

Dacă temperatura din atmosferă nu coboară sub pragul critic de 0°C, montaniarzii pot admira mai multe cascade, descoperite în diferite zone ale traseului Sebeșu de Sus - Cabana Suru. Se recomandă, însă, evitarea oricărei încercări de a ajunge în dreptul lor, mai ales iarna.

3.3. Drumeții pe timp de iarnă pe trasee din Carpații Orientali
Planifici o drumeție la munte în Orientali, unul dintre cele mai lungi segmente din întreg lanțul Carpatic? Această grupă se întinde pe teritoriile a mai multor țări - România, Ungaria, Slovacia, Polonia - oferind o mulțime de opțiuni pentru trekking pe timp de iarnă.

Recomandări de drumeții pe timp de iarnă în Orientalii din zona României:

3.3.1. Izvorul Muntelui - Cabana Dochia
Timp de parcurgere iarna: 5-5.5 ore

Ești cazat pe timpul vacanței de iarnă în dreptul Lacului Izvorului Muntelui (Bicaz) și îți dorești să faci mișcare în aerul liber al munților din împrejurimi? Poți alege acest traseu spre culmile masivului Ceahlău, accesibil chiar și în condiții meteo specifice iernii.

Există mai multe variante de traseu pe care le poți realiza, pentru a pleca din localitatea Izvorul Muntelui către Cabana Dochia: Poiana Maicilor, Curmătura Lutul Roșu, Jgheabul cu Hotar.

Nivelul de dificultate al acestora este unul mediu, însă lipsa elementelor de echipament pentru munte adecvate poate pune probleme celor care se aventurează pe munte nepregătiți.

3.3.2. Orașul Bălan - Cabana Singuratică
Timp de parcurgere iarna: 2-3 ore

Iată o recomandare pentru drumeție iarna, localizată în Munții Hășmașului din grupa Carpaților Orientali. Pentru a face trekking pe această rută dintre orașul Bălan și Cabana Singuratică, montaniarzii pot alege traseul marcat cu bandă albastră sau cel marcat cu triunghi roșu.

Obiective de pe traseul cu bandă albastră: biserica din centrul orașului Bălan, valea pârâului Fierarilor (aproximativ 4.5 km față de Cabana Singuratică), Vârful Ascuțit (2.150 m).
Obiective de pe traseul cu triunghi roșu: valea pârâului Szep, pârtia de schi.

Accesează sport.decathlon.ro, o platformă 100% gratuită ce afișează în timp real locații și trasee de practică disponibile pentru sporturile tale preferate. Aplici filtre în funcție de nevoile tale și cauți aceste informații utile în platformă, fără a fi nevoie de realizarea unui cont.

Însă ai și libertatea de a contribui la dezvoltarea rețelei de locații sportive deja existente, printr-o simplă logare în contul tău Decathlon. Poți crea unul nou aici. Echipa noastră validează locațiile propuse și, în cel mult 72 de ore, primești mail de informare cu statusul acestora.

Drumeții pe timp de iarnă: Trasee recomandate și sfaturi utile

4. Echipamentul necesar pentru drumeții iarna

Peisajele acoperite cu zăpadă oferă și mai mult farmec ieșirii pe care o planifici în următoarea perioadă, pe unul dintre traseele montane accesibile iarna.

Însă trebuie să fii pregătit corespunzător pentru condițiile meteo specifice. Așadar, am pregătit pentru tine o listă completă cu cele mai importante elemente pentru trekking iarna, pe care este indicat sa le adaugi încă de pe acum în coșul de cumpărături: 

4.1. Rucsacul pentru drumeții
Pentru ieșirile pe munte, rucsacul nu trebuie să fie nici foarte voluminos, însă nici prea greu, mai ales în contextul unei drumeții pe timp de iarnă. Un produs cu o capacitate cuprinsă între 25L și 45L este ideal pentru acest tip de mișcare sezonieră. 

4.2. Bocanci impermeabili  
Organismul pierde aproximativ 40% din căldura corporală prin extremități. Deoarece picioarele sunt cele mai expuse zăpezii de pe traseu, este obligatoriu să porți bocanci impermeabili, cu talpă ce permite o aderență excelentă pe suprafețe instabile și sistem de prindere ce asigură fixare optimă pe picior.

Drumeții pe timp de iarnă: Trasee recomandate și sfaturi utile

4.3. Șosete suplimentare
Din rucsacul pentru drumeții pe timp de iarnă nu trebuie să lipsească perechile de șosete suplimentare, realizate dintr-un material ce asigură confort termic și nu absorb umezeala de la nivelul picioarelor, cauzată de efort.

Șosetele de munte sunt lungi, ajungând până sub genunchi. Se mulează foarte bine pe forma membrelor inferioare. 

4.4. Îmbrăcămintea specifică
Pentru ieșirile de iarnă pe trasee montane, regula celor 3 straturi este recomandată celor care caută solutii optime pentru îmbrăcăminte.

Stratul de contact cu pielea trebuie să fie compus dintr-un tricou ce nu absoarbe umezeala, stratul intermediar presupune un polar termic ce se mulează bine pe corp, iar stratul exterior înseamnă o jachetă impermeabilă de tip bombshell.

Nu se recomandă purtarea gecilor clasice pe traseele de munte, chiar dacă reprezintă o soluție convenabilă. Sunt voluminoase și generează o supraîncălzire a organismului, astfel că disconfortul resimțit la purtarea lor este cât se poate de real. În cazul în care sunt date jos, montaniarzii sunt expuși la temperaturile extreme din atmosferă, lucru total nerecomandat.

Nu uita de mănuși groase, căciulă și chiar de o cagulă, pe care le poți utiliza în condiții atmosferice nefaste, astfel încât corpul să nu piardă căldură la nivelul acestor extremități.

Drumeții pe timp de iarnă: Trasee recomandate și sfaturi utile

4.5. Bețe de trekking
Zăpada poate reprezenta o provocare în calea avansării pe traseul montan, mai ales că pot exista și porțiuni cu gheață sau povârniș, ce determină un nivel de stabilitate și mai redus.

De aceea, este bine să ai la tine bețe de trekking, alese în funcție de înălțimea ta, sau cu funcție reglabilă. 

4.6. Frontală
Frontala este un element nelipsit din echipamentul pentru drumeții montane pe timp de iarnă, mai ales că ziua este acum mult mai scurtă.

Alege o frontală cu un nivel al lumenilor ridicat, ce poate concentra fasciculul de lumină atât punctual, cât și dispersat. Comandă și acumulatori AAA, pentru a nu rămâne fără energie pe traseu, în condiții de luminozitate scăzută.  

4.7. Cremă și ochelari UV
Zăpada de pe versanți reflectă cu putere razele de soare, de aceea, există riscul de a te bronza într-un mod inestetic, atunci când te aștepți mai puțin.

Utilizează o cremă de protecție solară, cu 30SPF+, pe care să o ai mereu la tine în rucsacul de drumeție. Ochelarii cu lentile polarizate protejează ochii în fața acțiunii razelor UV și asigură un nivel ridicat de vizibilitate.   

4.8. Trusă de prim ajutor
Adaugă în rucsacul pentru drumeții trusa de prim ajutor, pentru a putea aborda în mod corect o serie variată de accidentări minore.

Este recomandat ca un astfel de kit să conțină elemente de baza, precum: bandaje sterile, fașe sterile, flacoane de betadină, mănușile de protecție, atele pentru fixarea membrelor lezate, termometru, pensetă, foarfecă etc.

4.9. Crampoane și colțari tehnici

Chiar dacă nu este necesară purtarea acestora pe întreaga durată a traseului montan, crampoanele și colțarii tehnici sunt elemente vitale pentru drumețiile pe timp de iarnă, acolo unde zăpada și gheața acoperă porțiuni de teren extinse. 

4.10. Busolă și hartă
Vremea aspră din lunile de iarna poate cauza frecvent erori de orientare. De aceea, adaugă în rucsacul pentru munte o busolă și o hartă cu zona pe care dorești să o explorezi. De asemenea, pentru un plus de siguranță, îți recomandăm să semnalezi prezența ta pe traseul montan respectiv la cel mai apropiat Salvamont de localizarea ta.

Drumeții pe timp de iarnă: Trasee recomandate și sfaturi utile

5. Reguli esențiale pentru drumeții în siguranță

Înainte de a ajunge la concluziile articolului nostru de astăzi, este important să analizăm și cele mai importante reguli pentru drumeții pe timp de iarnă, realizate în condiții de siguranță deplină:

5.1. Verifică vremea din perioada respectivă

Informațiile furnizate de buletinul meteo reprezintă o resursă esențială pentru tine, în procesul de planificare a unei astfel de drumeții. La munte, vremea se poate înrăutăți considerabil de la o zi la alta, motiv pentru care există șansa de a anula această excursie, din motive ce țin de siguranța ta pe traseu. 

5.2. Fii pregătit oricând pentru a te întoarce
Ia în calcul varianta de a te întoarce oricând la punctul de plecare, în cazul în care consideri că dificultatea traseului îngreunează foarte mult viteza de avansare, sau poate pune în pericol siguranța ta și a celor din jur. Gestionează-ți eficient energia pentru a reveni cu bine la bază, mai ales că în perioada de iarnă, efortul depus pe munte este unul mult mai ridicat. 

5.3. Începe drumeția cât mai devreme posibil
În lunile de iarnă, soarele apune mult mai devreme, iar odată cu lăsarea întunericului, temperaturile pot coborî spre minime extreme. De aceea, este vital să pleci pe traseu cât mai devreme posibil, chiar și cu o oră înainte de răsărit, luând astfel în calcul faptul că viteza de avansare este una mult mai scăzută, din cauza factorilor meteo specifici.

Drumeții pe timp de iarnă: Trasee recomandate și sfaturi utile

Iată care sunt cele mai importante informații pe care un montaniard trebuie să le cunoască, înainte de a planifica o drumeție pe timp de iarnă, în zonele muntoase ale României.

Traseele disponibile în sezonul rece alcătuiesc o listă variată de posibilități, însă asigură-te că ții cont de pericolele pe care le implică o astfel de activitate și că ești la fiecare ieșire echipat complet, cu produse din oferta Decathlon.ro!