fbpx

DESCOPERIŢI PADDLING-UL ÎN PICIOARE

Încă nu ați încercat paddling-ul în picioare? Cu toate acestea, este cel mai accesibil sport de apă care vă va permite să mergeți pe apă foarte repede.

Stand-up paddleing-ul este o placă mare pe care vâslim în picioare. Practica lui a explodat deoarece învățarea este foarte rapidă, nu trebuie să aveţi o stare fizică bună și poate fi practicată pe orice tip de apă sau pe mare. Nu există nicio scuză pentru a nu-l încerca!

CE ESTE STAND UP PADDLEING-UL?

Stand up paddleing-ul (tradus cuvânt cu cuvânt “vâslit din picioare”) este un sport ancestral hawaian, care a fost adus la zi cu câțiva ani în urmă și a cărui practică a explodat datorită ușurinței sale de învățare. De asemenea, numit “Paddle” sau “Sup”, acest nou sport de alunecare poate fi controlat în câteva minute pe cursuri de apă lină și permite plimbarea pe apă în ritmul fiecăruia, pe mare, lac sau alt plan de apă de interior.

Practicarea lui este împărțită în 3 categorii:

  • plimbări cu plăci late și foarte stabile
  • mersul pe plăci mai lungi și mai înguste pentru un maxim de viteză
  • navigarea pe plăci scurte și late pentru o mai mare manevrabilitate în valuri

Există 2 tipuri de confecţionare a plăcilor:

  •  plăcile gonflabile (ideale pentru începători), foarte solide, umflate în câteva minute, ce încap într-un rucsac mare și depozitate în portbagajul mașinii
  •  plăcile rigide (mai degrabă destinate experților în surf sau celor ce sunt pe cale să devină), mai eficiente, mai fragile și care necesită o un portbagaj special de mașină pentru a le transporta

PRINCIPIILE STAND UP PADDLEING-ULUI

Pentru a debuta în Sup, aveți nevoie de o placă largă pentru o bună stabilitate (de preferință gonflabilă, este mai convenabil de transportat), o vâslă și un curs de apă lin fără vânt și fără curent.

Pentru siguranță, un cordon (leash) conectează placa de picior. În caz de cădere, placa nu se va îndepărta niciodată de tine. Pentru mai multă siguranță, puteți purta un ajutor pentru flotabilitate. Dacă vă duceți copilul pe placă cu dvs., acesta trebuie să poarte întotdeauna o vestă de siguranță.

La prima lansare la apă, începeți pe genunchi pentru a simțiți echilibrul plăcii și apoi să vă ridicați în timp ce rămâneți flexați pe picioare pentru o mai mare stabilitate. Începeți să vâsliţi pe o latură cu lama paletei deschise spre față. Apoi, atunci când placa începe să se întoarcă sub efectul vâslei, vâsliţi pe cealaltă parte prin schimbarea vâslei în mână.

Despre asta este vorba, acum ştiţi să faceţi Sup!

CE BENEFICII ARE STAND UP PADDLEING-UL?

Partea amuzantă la Stand up paddle este că faci un efort fizic fără să-l conștientizezi. Într-adevăr, vâslind pe placă, chiar și în ritm lent, sistemul cardiovascular este solicitat, dar și o mulțime de mușchi:

  • picioarele care asigură stabilitate (propriocepție);
  • abdomenul care transmite efortul de canotaj către placă
  • corpul superior (umeri, brațe, dorsale) care sunt activate în mișcarea de navigare.

Dacă utilizați o placă gonflabilă, folosirea pompei timp de câteva minute pentru a ajunge la presiunea corectă de umflare este, de asemenea, o modalitate bună de a vă încălzi înainte de a începe vâslitul.

Și toate acestea în aer curat, vă bucurați de peisaj și plimbare pe apă în liniștea naturii!

ESTE STAND UP PADDLEING-UL PENTRU DVS?

Oricine poate practica Sup în condiții de siguranță pe un curent de apă lin, fără vânt și fără curenţi. Copiii pot începe să se așeze în fața plăcii părintelui, înainte de a se ridica singur, cu vâsla ajustată la dimensiunea lor (cu brațele întinse deasupra capului, mânerul trebuie să ajungă la încheietura mâinii).

Iar singurul risc este să devii complet dependent de acest sport, să faci excursii din ce în ce mai lungi sau să încerci să mergi mai repede progresând în tehnica canotajului sau chiar să te distrezi făcând surfing pe valuri mici.

Dacă exersați singur, luaţi-vă o vestă pentru flotabilitate (unele cu un buzunar de apă pentru o hidratare ușoară), o husă impermeabilă pentru a vă lua telefonul dacă este necesar și nu uitați să verificați întotdeauna vremea înainte de a intra în apă. Vântul din faţă, mareea sau curentul pot, într-adevăr, să vă strice ieșirea.

ECHIPAMENTUL NECESAR PENTRU PRACTICAREA STAND UP PADDLEING-ULUI

Pentru transport și pentru o depozitare ușoară, vă recomandăm utilizarea unei plăci gonflabile, precum și o vâslă reglabilă (pentru mai multe persoane) și detașabilă (pentru a intra în sacul plăcii gonflabile). Adăugați o vestă de siguranță și o geantă impermeabilă pentru a aduce lucruri pe apă și sunteți gata pentru aventură!

PLACILE GONFLABILE

Există modele gonflabile extrem de rigide și foarte puternice datorită unei tehnologii specifice de înaltă presiune. Deci, puteți alege o placă de drumeție ocazională, de plimbare regulată, de curs sau de surfing care se potrivește într-un rucsac mare atunci când este dezumflată și se umflă în câteva minute cu o pompă de înaltă presiune.

VÂSLELE

Pentru a evita să greşiţi asupra taliei, alegeți o vâslă reglabilă după înălțime ce poate fi utilizată pentru întreaga familie. Greutatea sa poate fi de o importanță enormă, în special pentru călătorii lungi. Modelele din aluminiu sunt solide, dar grele (1kg), cele de carbon mult mai ușoare (până la 500g). Dacă doriți să puteți ţine vâsla în rucsacul de Sup gonflabil, alegeți un model detașabil în 2 părți.

POMPELE

Pentru a-ți umfla placa în câteva minute, poți alege o pompă manuală de înaltă presiune cu acțiune dublă (aerul este împins chiar dacă mânerul este sus sau jos) sau acțiune triplă (mai mare și mai rapidă decât acțiunea dublă). Dacă observați că această fază de inflație este prea dificilă, preferați o pompă electrică care se conectează la bricheta mașinii. În timp ce vă schimbaţi, bordul este automat umflat la presiunea corectă, prea ușor!

DESCOPERIŢI GAMA NOASTRĂ DE PLĂCI STAND UP PADDLE

Recunoașteți că nu există nici un motiv să nu descoperiți cât mai repede posibil acest nou sport pe apă atât de ușor!

Deci, ne vedem pe apă?

JÉRÔME

Redactor în echipa DECATHLON (imagine şi conţinut Itiwit)

Am descoperit Stand-up-ul cu 10 ani în urmă și de atunci am șansa să practic în fiecare zi în versiunea de cursă pe apă lină sau în valurile Hendaye chiar lângă biroul meu cu echipamente Itwit.

Pe scurt, sunt un om norocos,  îmi repet de fiecare datâ cand merg pe apă ….

Cât de mult ți-a plăcut articolul nostru?

1 stea2 stele3 stele4 stele5 stele (1 voturi, medie: 5,00 din 5)
Se încarcă...