DESCOPERĂ FUTSALUL

Descoperă futsalul

Vă place să jucați fotbal însă doriți să atingeți mingea de mai multe ori pe parcursul unui meci? Vă e greu să vă găsiți poziția în teren și căutați să fiți mereu acolo unde este mingea ?

Futsalul propune o variantă dinamică și tehnică a fotbalului, într-un ritm foarte alert ! De la terenurile dure din America de Sud până la sălile de sport cu parchet din Franța, futsal oferă o versiune dinamică și chiar mai tactică de fotbal. Dacă vă place intensitatea din sălile de sport, dar sunteți iubitori ai fotbalului, vă oferim ghidul nostru pentru a începe futsalul. Descoperiți aici originile și regulile de joc, beneficiile și calitățile sale, precum și echipamentul necesar pentru a vă lansa în acest sport, combinând plăcerea cu tehnica.

1. Ce este futsalul ?

Ideea unui fotbal în sală a prins formă în Uruguay în 1930. Trebuie spus că în acel an, America de Sud se află deja sub vraja fotbalului în 11, fiind pe punctul de a organiza prima Cupă Mondială pe teritoriile uruguayene. La capatul acestei competiții, Juan Carlos Cerani Gravier decide să returneze favoarea și să propună o nouă formă de fotbal, pe un teren mai mic și cu jucători mai puțini. Mai mult decât un fotbal de cartier, obiectivul era de a crea un sport care se bazează pe viteză, solidaritate, tactică și tehnică. Foarte repede, acest sport transformă America de Sud și capata denumirea de ,,futsal”, referindu-se la ,,fútbol de salón” în spaniolă și ,,futebol de salão” în portugheză: literalmente ,,fotbal în sală”. Ei bine, se joacă în interior, dar nu numai. Se poate juca pe parchet, în săli de sport, sau pe asfalt, în aer liber, terenul de joc fiind similar cu cel de handbal. În Franța, în special în sălile de sport ale colegiilor, liceelor și universităților, aveți ocazia să descoperiți această disciplină. Astăzi este un sport de referință în Brazilia, Italia, Spania, Portugalia și Rusia, spre încântarea jucătorilor care găsesc în această disciplină, o practică a fotbalului adaptată mediilor urbane. Futsalul se joacă 5 contra 5. Pe terenuri publice sau în complexe sportive, astfel vă veti permite să jucați fotbal chiar în inima orașelor. Fără contact și fără ofsaid, regulile favorizează un joc rapid și ritmat în care atingeți mingea frecvent și în care trebuie să rămâneți în sprijinul partenerilor. Această intensitate a jocului necesita o bună anticipare,dar și mai multă luciditate tactică și tehnică, din partea fiecarui jucător. Cu futsal, beneficiați de formatul și tempo-ul unui sport de sală care vă permite să vă puneți in valoare creativitate și să creati un adevărat spectacol pe teren!

DESCOPERĂ FUTSALUL
DESCOPERĂ FUTSALUL

2. Regulile futsalului

Jucați 5 contra 5, cu un portar, pe un teren de 20 pe 40 de metri, cu porți de 2 pe 3 metri și tușe de unde repuneți mingea în joc, cu piciorul. Aveți 4 secunde pentru a repune mingea în joc: vă legați șireturile mai târziu! Trebuie evitate contactele. La a șasea greșeală a unei echipe într-o repriză, echipa adversă va primi o lovitură directă de la 10 metri de poartă. Pentru a câștiga meciul, aveți 2 reprize a câte 20 de minute pentru a marca mai multe goluri decât primiți. Fiecare echipă are dreptul la un timeout pe repriză, și un număr nelimitat de schimbări, deci dacă ieșiți, urmăriți meciul de pe bancă, și nu de la dușuri!

DESCOPERĂ FUTSALUL

3. Futsalul, ce beneficii?

Vă întrebați care este avantajul încercării de a înscrie un gol într-o poartă mai mică? Vă explicăm beneficiile futsalului: Dimensiunile terenului și porților vă fac să va imbunătățiți tehnica și precizia. Mingea trece adesea pe la picioarele voastre, ceea ce vă încurajează să anticipați soluțiile individuale și colective. Fluid și rapid, futsalul vă va forța sa aveți o mai bună viziune globală asupra jocului La 5 contra 5, trebuie să respectați și planul tactic și să mizați pe jocul colectiv . În cele din urmă, ritmul intens al futsalului vă face să vă îmbunătățiți accelerația și vivacitatea: câștigați atât în cardio, cât și în explozitivitate.

DESCOPERĂ FUTSALUL

4. Futsalul, este pentru tine ?

Dacă vă place să aveți cat mai des mingea la picior și să vă asumați responsabilități, sunteți potrivit pentru futsal. Într-adevăr, la 5 contra 5 pe un teren de handbal, nu puteți să aruncați mingea în față pentru a trage de timp câteva minute. Futsal vă invită să creați și îndrăzniți în perimetre mici. Jocul pe contre rapide vă va face să progresați inevitabil, întrucât nu veți avea prea multe secunde de respiro. Pentru cei mai tineri, futsalul poate începe la vârsta de 4 ani, dar antrenamentul tactic va începe de la 6 sau 7 ani. Este un sport de îndemânare care vă îndrumă să găsiți soluții în permanență pe teren, atât în tehnica individuală, cât și în poziționare.

DESCOPERĂ FUTSALUL

5. Echipamentul necesar pentru a practica futsal

Apărătorile pentru tibie trebuie să existe în geanta voastră de sport, alături de șort și tricou. Pentru a cuceri terenurile de futsal și pentru a vă dribla adversarii, ghetele de futsal au talpa din cauciuc pentru mai multă aderență, și o mai bună amortizare. De asemenea, materialul din interior este mai moale, adaptat ritmului și stilului jocului în sală. Și din moment ce veți lovi des mingea, alegeți-o pe cea potrivită: mingile de futsal sunt mai mici și mai grele pentru a încuraja tehnicitatea si precizia. Chiar daca sunteți mai degrabă iubitor al asfaltului de afară, sau al parchetului din sălile de sport, futsalul ramane la fel de interesant si placut, indiferent de suprafata ! Nu ezitati sa îl încercați si să ne spuneți dacă v-a plăcut acest articol!