1) Ce este cursa de orientare?
După cum sugerează și numele, cursa de orientare este un sport în care, pe lângă parcurgerea unei distanțe într-un timp cât mai scurt, trebuie să te orientezi cu ajutorul unei hărți și a unei busole.
Este, așadar, un nume cât se poate de logic, la fel ca originile sale: este vorba de un exercițiu militar care a început în Scandinavia, în secolul XIX, ceea ce explică combinația dintre hartă, busolă și exercițiu fizic. Devine populară în anii ‘30, printre cercetași și profesorii de sport, iar apoi ia amploare, începând cu anii ‘60.
Prin urmare, cum se desfășoară cursa de orientare?
Principiul este simplu: cu ajutorul unei hărți și a unei busole, începi cursa prin a căuta balizele marcate pe hartă cu un cerc, iar pe teren cu un triunghi din material de culoare albă sau portocalie. Provocarea constă în combinarea cursei cu citirea hărții și luarea de inițiativă, pentru a alege traseul dintre fiecare baliză. Și capul, și picioarele sunt puse în funcțiune.
Chiar dacă cursa clasică de orientare este bazată pe alergare în natură, pe distanțe medii și lungi, acest sport poate avea loc și cu:
bicicleta, schiuri, caiac sau prin mers sportiv, în natură sau în oraș. Oricare dintre aceste împrejurări poate oferi o interpretare nouă alergării și hărților.
Prima lecție de orientare este însușită!