Cursa de orientare

Descoperă cursa de orientare

Este bine să alergi, dar e și mai bine să lași alergarea să îți stimuleze capacitățile intelectuale. Hărți, trasee, busole, decizii, timp limită...totul în cursa de orientare.

Dacă îți place alergarea, dar nu vrei să faci cercuri pe aceeași pistă, avem o soluție pentru tine. Mai mult, dacă vrei să îmbogățești antrenamentele sportive cu puțină logică, reflecție și inițiativă.

Pare interesant? Atunci îți spunem totul despre cursa de orientare.

Care sunt principiile și regulile acestui sport, care sunt beneficiile și cum să te echipezi.

Pentru a începe cu succes cursa de orientare, urmărește ghidul:

1) Ce este cursa de orientare?

După cum sugerează și numele, cursa de orientare este un sport în care, pe lângă parcurgerea unei distanțe într-un timp cât mai scurt, trebuie să te orientezi cu ajutorul unei hărți și a unei busole.

Este, așadar, un nume cât se poate de logic, la fel ca originile sale: este vorba de un exercițiu militar care a început în Scandinavia, în secolul XIX, ceea ce explică combinația dintre hartă, busolă și exercițiu fizic. Devine populară în anii ‘30, printre cercetași și profesorii de sport, iar apoi ia amploare, începând cu anii ‘60.

Prin urmare, cum se desfășoară cursa de orientare?
Principiul este simplu: cu ajutorul unei hărți și a unei busole, începi cursa prin a căuta balizele marcate pe hartă cu un cerc, iar pe teren cu un triunghi din material de culoare albă sau portocalie. Provocarea constă în combinarea cursei cu citirea hărții și luarea de inițiativă, pentru a alege traseul dintre fiecare baliză. Și capul, și picioarele sunt puse în funcțiune.
Chiar dacă cursa clasică de orientare  este bazată pe alergare în natură, pe distanțe medii și lungi, acest sport poate avea loc și cu:
bicicleta, schiuri, caiac sau prin mers sportiv, în natură sau în oraș. Oricare dintre aceste împrejurări poate oferi o interpretare nouă alergării și hărților.
Prima lecție de orientare este însușită!

Cursa de orientare

2) Regulile cursei de orientare

Ai la îndemână o hartă și o busolă? Atunci, să începem prin a-ți explica cum se desfășoară o cursă:

Pornești prin a găsi harta pe care este indicat un traseu, cu pozițiile balizelor pe care trebuie să le obții într-o ordine anume.

Cronometrul pornește odată cu plecarea de pe loc. Acum a început cu adevărat cursa. În cazul probelor clasice, fiecare pleacă pe rând, la o distanță de unul sau mai multe minute. În cazul cursei libere, dificultatea constă în cunoașterea sportului, așadar, cursa nu este cronometrată.

Apoi, scopul este de a urmări harta și de a te orienta cu ajutorul busolei, după care, alegerea unui traseu pentru a ajunge la prima baliză.

În trecut, odată ce ai găsit baliza, trebuia să găurești harta în căsuța corespunzătoare balizei, pe un cartonaș de control cu ajutorul unui perforator ce are un vârf ascuțit. În prezent, la marea majoritate a curselor sau a competițiilor, se folosește un sistem electronic de însemnare care permite și urmărirea timpului dintre marcaje. Totuși, instrumentul de găurire este prezent întotdeauna, în caz de nefuncționare a sistemului electronic.

După prima victorie, este timpul să îți îndrepți atenția spre hartă, pentru a alege traseul spre următoarea baliză.  

Odată ce ai găsit toate balizele în ordinea corespunzătoare și ai trecut de linia de sosire, nu îți rămâne decât să arunci un ochi la rezultate: clasamentul final al unei curse se face în funcție de cronometru și de verificarea și validarea trecerii pe la fiecare baliză, datorită sistemului manual de găurire sau a sistemului electronic de însemnare, citit la sosire de computerul GEC (Gestiunea electronică a cursei).

Cursa de orientare

3) Care sunt beneficiile cursei de orientare?

Dacă ești indecis și nu știi ce să alegi dintre un sport în aer liber și o aventură în natură, îți prezentăm avantajele cursei de orientare.

Primul argument este faptul că e bine să înveți să te orientezi, să iei decizii bune și să găsești drumul în împrejurimi necunoscute.

Al doilea argument este că, pe lângă faptul că îți stimulezi capacitățile mentale și intelectuale, cursa de orientare este un sport întreg, care include: cardio, rezistență, capacitate respiratorie, activitate musculară și propriocepția. Toate acestea, doar cu o hartă și o busolă!

În cele din urmă, cursa de orientare este și o ocazie de a te bucura de natură în împrejurimi deosebite și să îți faci cunoștințe noi, datorită dinamismului și atmosferei de club. Cu alte cuvinte, o modalitate foarte bună de a-ți reîncărca bateriile.

Cursa de orientare

4) Crezi că ți se potrivește cursa de orientare?

Te întrebi dacă ți se potrivește cursa de orientare? Îți prezentăm diferitele tipuri:

În ceea ce privește nivelul de dificultate, federația franceză propune 6 niveluri de curse, de la inițiere la competiție extremă, cu trasee din ce în ce mai complexe. Pe lângă faptul că începi cu curse potrivite nivelului tău, eviți surprizele neplăcute!

Îți poți alege cursa de orientare care ți se potrivește, în funcție de terenul de joc preferat sau de sportul pasiune:

Drumeție, mers, alergare, MTB, schi sau caiac, cursa de orientare poate fi practicată prin oricare dintre aceste sporturi. Mai mult, pe lângă sporturile clasice în natură pe distanță lungă sau medie, cursa de orientare a început să includă mai multe variante, precum: alergare de viteză în oraș, alergare în pereche sau în echipă, multisport etc. Șansele de a găsi un stil care ți se potrivește sunt mari.

Pentru a evita neplăcerile, înainte de a lua decizia finală, îți recomandăm să consulți medicul de familie.

5) Echipamentul necesar pentru cursa de orientare

Cum să te echipezi? Începem cu esențialul:

Busola Cursa de orientare

BUSOLA

În funcție de nivel, poți alege o busolă numită „plachetă” ușor de citit, sau poți opta pentru o busolă pentru deget, mai ergonomică și care este ușor de citit în timp ce alergi.

Suport instrucțiuni CURSA DE ORIENTARE

SUPORT INSTRUCȚIUNI

Este folosit la competiții, pentru a avea la îndemână instrucțiunile pe hârtie, oferite de organizatorul evenimentului. Acesta te va ajuta să economisești timp și să citești ușor atunci când ești aproape de balize. Astfel nu mai este necesar să desfaci harta pentru a citi instrucțiunile.

Suport MTB Cursa de orientare

SUPORT DE HARTĂ PENTRU BICICLETĂ

În cazul cursei de orientare cu MTB ai nevoie și de un suport de hartă pentru bicicletă. Cu ajutorul acestuia poți ține mâinile pe ghidon și să manevrezi, orientezi harta, pedalând în același timp (cronometrul nu se oprește ca să te uiți pe hartă).

Șosete și jambiere Cursa de orientare

ȘOSETE ȘI JAMBIERE DE PROTECȚIE

Dacă practici cursa de orientare pe jos, pe lângă îmbrăcăminte și încălțăminte adaptate pentru ieșire în natură, mai ai nevoie și de jambiere de protecție sau de șosete lungi cu întărituri. Acestea sunt necesare pentru a proteja picioarele de vegetație.

Alergarea în sânul naturii care te ajută să stimulezi gândirea, să întâlnești oameni noi și să descoperi peisaje frumoase: o prezentare generală a cursei de orientare.

Sfaturi care te-ar putea interesa:

CUM SE UTILIZEAZĂ CORECT BUSOLA

CUM SE UTILIZEAZĂ CORECT BUSOLA

DEPLASARE DINTR-UN PUNCT “A” ÎNTR-UN PUNCT “B”, CU AJUTORUL BUSOLEI ESTE IMPORTANT SĂ AI VEDERE PANORAMICĂ AȘAZĂ BUSOLA PE HARTĂ