DESCOPERĂ BADMINTONUL

Descoperă badmintonul

CE ESTE BADMINTONUL? REGULILE BADMINTONULUI BENEFICIILE BADMINTONULUI UN SPORT ACCESIBIL TUTUROR ECHIPAMENTUL NECESAR PENTRU BADMINTON

În prezent, în Franța există peste 190 000 practicanți de badminton înscriși în cluburi, în afară de jucătorii independenți, motiv pentru care putem afirma că badmintonul este un sport care a început să cucerească din ce în ce mai multe persoane. Poate că și tu te numeri printre noii pasionați ai acestui sport sau poate că ești deja practicant, dar știi cu adevărat totul despre badminton? În acest articol ne propunem să îți povestim mai multe despre istoria, regulile, beneficiile, accesibilitatea și echipamentul necesar pentru a practica badminton.

DESCOPERĂ BADMINTONUL

 1. Ce este badmintonul?

Inventat în secolul al XIX-lea, în Anglia, badmintonul este urmașul jocului „poona”, un joc indian, practicat cu rachete și o minge ușoară. Istoria ne povestește că un ofițer englez, revenit din Indii, a dorit să-și învețe prietenii să joace acest joc. În lipsa unei mingi ușoare, participanții au folosit un dop de plută, de care au prins câteva pene de gâscă. Așa a luat naștere badmintonul în versiunea pe care o cunoaștem în prezent. Numele vine de la Badminton House, castelul unde a fost inventat acest sport.

Badmintonul este o disciplină olimpică încă din anul 1992 și se împarte în 5 discipline: simplu masculin sau feminin, dublu masculin sau feminin și dublu mixt.

În prezent, este al doilea cel mai practicat sport în lume, după fotbal. Dacă în majoritatea țărilor din Europa, badmintonul este un sport care se practică majoritar la școală sau la universitate, în Asia, acesta reprezintă un sport foarte popular și preferat în rândul populației, ceea ce explică, în mare parte, de ce jucătorii asiatici domină competițiile internaționale.

Un alt lucru de știut este că badmintonul, mai întâi de toate, este un sport indoor, datorită fluturașului prea ușor pentru a face față vântului. Cu toate acestea, poți juca badminton outdoor sau AirBadminton în exterior, pe iarbă, nisip sau suprafețe dure. Spre deosebire de badminton outdoor, AirBadminton este o disciplină sportivă recunoscută de către Federația Franceză de Badminton, cu reguli și coduri de respectat.

DESCOPERĂ BADMINTONUL

2. Regulile badmintonului

Regulile acestui sport sunt simple. Pentru a juca badminton în interior sau în exterior, ai nevoie de o rachetă, un fluturaș și un fileu.

Obiectivul jocului este să faci să cadă fluturașul în terenul advers, fără să îl scoți însă din limitele marcate pe sol și să marchezi mai multe puncte decât adversarul tău. Este important să știi că un teren de badminton măsoară 13,40 m lungime pe 6,10 m lățime.

La simplu sau la dublu, un meci se joacă în 2 seturi câștigătoare, de câte 21 puncte. Dacă scorul ajunge la 20-20, este nevoie de o diferență de 2 puncte pentru a câștiga setul. La 29- 29, câștigă setul persoana care marchează al 30-lea punct.

DESCOPERĂ BADMINTONUL

3.Beneficiile badmintonului

Beneficiile practicării acestui sport sunt numeroase, atât fizice, cât și psihologice. În primul rând, badmintonul este un sport în care se consumă multe calorii: în jur de 500 kcal arse într-o oră de practică. În timpul unui meci, se aleargă mult, în ciuda dimensiunii mici a terenului.

Schimbările de direcție sunt numeroase, timpul de odihnă aproape inexistent, motive pentru care acest sport te ajută să te menții în formă și să îți lucrezi rezistența.

Grație pașilor adăugați și fandărilor, badmintonul ajută la tonifierea coapselor, mușchilor fesieri și gambelor, precum și la îmbunătățirea coordonării mișcărilor și a flexibilității. Până la urmă, ai nevoie de reflexe bune pentru a lovi cu racheta un fluturaș care poate atinge până la 400 km/h!

Această activitate sportivă este benefică și pentru psihic. O activitate sportivă între 30 - 45 minute de sport, chiar și având un ritm moderat, asigură eliberarea de endorfine, care au un efect benefic asupra corpului. Pe scurt, badmintonul înseamnă și bună dispoziție!

DESCOPERĂ BADMINTONUL

4.Un sport accesibil tuturor

Practicat la nivel avansat, badmintonul este un sport foarte solicitant fizic și tehnic, în timp ce practicat ocazional, acesta reprezintă o activitate sportivă distractivă și accesibilă. Nimic nu te împiedică să începi ușor, în ritmul tău și să progresezi încetul cu încetul.

Fie că sunt copii, adulți sau seniori, toți se pot bucura de acest sport, în funcție de dorințele și obiectivele fiecăruia. În plus, greutatea redusă a rachetei și a fluturașului nu afectează articulațiile.

Pe scurt, acest sport nu prezintă contraindicații, nu este periculos și nici nerecomandat pentru anumite persoane. Cu toate acestea, îți recomandăm să urmărești dacă ai eventuale dureri la nivelul umerilor după practicarea acestuia.

DESCOPERĂ BADMINTONUL

5.Echipamentul necesar pentru badminton

Pentru a juca badminton, ai nevoie de o rachetă, de un fluturaș și de încălțăminte adaptată. Îți recomandăm să le alegi cu atenție, în funcție de nivelul tău de practică și de frecvența antrenamentelor.

Fluturașii pentru badminton sunt cu pene sau din plastic. Este important să știi că fluturașii din plastic sunt mai rezistenți, în timp ce fluturașii cu pene asigură o traiectorie mai bună.

În alegerea rachetei de badminton, îți recomandăm să ții cont de tehnica ta și de forța de lovire, printre altele. Dacă îți este destul de greu să trimiți fluturașul pe linia de fund, trebuie să alegi o rachetă care asigură un plus de putere, iar dacă joci badminton de 3 ori pe săptămână, îți recomandăm să te îndrepți către o rachetă cu greutatea redusă, pentru confort.

În ceea ce privește încălțămintea, îți recomandăm să alegi încălțăminte special concepută pentru badminton. Aceasta are o talpă mai lată și subțire, nu lasă urme și asigură o aderență optimă pentru suprafețe interioare.