DE CE ESTE IMPORTANT SPORTUL IN VIATA COPIILOR?

De ce este important sportul în viața copiilor?

SPORTUL ÎI AJUTĂ PE COPII SĂ ÎNVEȚE MAI BINE PRIN SPORT, COPIII GESTIONEAZĂ MAI BINE OBOSEALA ȘI ANXIETATEA SPORTUL ÎNTĂREȘTE SISTEMUL IMUNITAR

Știm deja, sportul, practicat corect și cu moderație, are numeroase beneficii. Stimulează inteligența, dezvoltă musculatura și îi ajută pe cei mici să devină sociabili. Însă ar mai fi ceva de spus.

DE CE ESTE IMPORTANT SPORTUL IN VIATA COPIILOR?

1. Sportul îi ajută pe copii să învețe mai bine

Da, e o formulare foarte pe scurt. Mai pe larg, sportul îi ajută pe copii să își consume energia, să se exteriorizeze, să se relaxeze, astfel că timpul dedicat învățatului va avea rezultate mai bune.

Copilul reușește să se concentreze mai bine.

Sportul ajută la oxigenarea creierului, astfel, se dezvoltă și memoria, iar informațiile noi sunt mai ușor de reținut.

2. Prin sport, copiii gestionează mai bine oboseala și anxietatea

“Sportul îmbunătățește calitatea somnului, astfel, copilul se odihnește mai bine și are o stare de spirit bună”

Explică Adrien Lelong, specialist în osteopatie, la Centrul pentru Osteopatie și Posturologie din Lille, Franța.

Creierul este stimulat să secrete endorfină, hormonul fericirii, astfel organismul primește semnale pozitive. Astfel, este stimulat și procesul de creștere într-un mediu armonios.

DE CE ESTE IMPORTANT SPORTUL IN VIATA COPIILOR?

3. Sportul întărește sistemul imunitar

Sportul ajută la creșterea numărului de globule albe prezente în sânge (care întăresc organismul în lupta împotriva microbilor și altor bacterii), crește rezistența la stres

(ce cauzează slăbirea organismului și stimulează mâncatul excesiv). Sportul întărește sistemul osos și articulațiile și ajută organismul să treacă mai ușor peste răcelile din timpul iernii.

4. Sportul diminuează durerile de spate

“Activitatea fizică întărește mușchii spatelui și reduce riscul de apariție a durerilor de spate la copii (cauzate, uneori, de ghiozdanele prea grele), de prea multe ore petrecute pe tabletă/ fața calculatorului, într-o poziție incorectă” rezumă Adrien Lelong.

Mai multă activitate fizică = un corp mai bine pregătit pentru activitățile fizice

Nu în ultimul rând, sentimentul de apartenență la un grup, ideea de a avea un obiectiv comun cu acesta și de a se cunoaște mai bine pe sine, contribuie la creșterea stimei de sine.

Nu trebuie să lăsăm toate aceste avantaje să ne distragă atenția de la regulile de siguranță în practicarea sportului: atâta timp cât nu există contraindicații pentru practicarea sportului, este esențial să ascultăm dorințele copilului atunci când decidem ce sport va practica. “Copilul trebuie încurajat să își exprime opinia, către părinți, profesori, colegi. Astfel, se poate elibera de tensiuni.”

Lipsa poftei de mâncare, oboseala cronică sau rezultatele slabe pot fi posibile semnale de alarmă, care să îi facă pe părinți să se gândească dacă antrenamentul este cu adevărat adaptat copilului, dacă el și-a găsit cu adevărat locul în echipă.

În această situație, copilul are nevoie de încurajare, pentru a căuta în continuare o activitate în care să se regăsească.