DE CE AI NEVOIE DE ÎNCĂLȚĂMINTE SPECIALĂ PENTRU MERS SPORTIV

De ce ai nevoie de încălțăminte specială pentru mers sportiv

Care sunt nevoile picioarelor tale în timpul mersului sportiv?

Atunci când practici mersul sportiv, picioarele se formează și ele conform acestui sport. Încălțămintea pentru mers sportiv este special creată pentru a ușura mișcările efectuate, pornind de la călcâi, spre degetul mare, în 3 etape :
1. Piciorul se mișcă începând de la călcâi: ataci cu călcâiul, care amortizează contactul cu solul și contribuie în prima fază de propulsie.

2. Odată ajuns călcâiul la sol, articulațiile piciorului tău se îndreaptă complet, fără a părăsi solul.

3. Repornești, împingând energic spre sol, până în dreptul degetului mare: a doua fază a propulsiei, ce îți va permite să te îndrepți spre înainte și să capeți putere.

Această mișcare a piciorului este baza mersului sportiv. Pentru a păși corect și a te asigura că efectuezi mișcări corecte, consultă articolul nostru: Mișcările corespunzătoare ale piciorului.

Care sunt nevoile picioarelor tale în timpul mersului sportiv?

Încălțămintea pentru mers sportiv este creată pentru a ușura mișcările piciorului în 3 etape și a răspunde nevoilor practicantului:

Amortizare mai puțin importantă decât în cazul alergării
Pentru mersul sportiv, talpa trebuie să amortizeze de la 1 la 1,5 ori greutatea corpului tău, în timp ce pentru alergare talpa trebuie să absoarbă cu până la 2-3 ori greutatea corpului, la fiecare fuleu. Astfel, ai nevoie de o amortizare adecvată.

Susținere și stabilitate
Pentru a păstra piciorul aliniat în direcția mersului. De obicei, unul dintre picioare este întotdeauna în contact cu solul, în timpul mersului sportiv.


Flexibilitate
Pentru a favoriza o mișcare bună a piciorului, de la călcâi și până la degetul mare.

Respirabilitate
Pentru a evita transpirația în timpul practicii intensive, ai nevoie de încălțăminte cu o față (exteriorul încălțămintei) din material respirant, precum mesh-ul 3D.

Întărituri
Pentru că piciorul este propulsat, sprijinindu-se pe degetul mare, ai nevoie de încălțăminte cu întărituri în această zonă.

O zonă aderentă
Pentru confort în timpul mersului, chiar și pe teren umed, ai nevoie de încălțăminte cu o talpă exterioară aderentă, precum cea din cauciuc.

Astfel, în timpul mersului sportiv, piciorul tău are nevoi specifice, diferite față de cele pentru alergare. Pentru mai multe detalii, poți citi articolul: pentru mers sportiv, sunt nevoile piciorului tău aceleași cu cele pentru alergare?

Acum că știi foarte bine care sunt nevoile piciorului tău, pentru mers, o să poți alege mult mai ușor încălțămintea specifică acestui sport.
Atunci când practici mersul sportiv, picioarele se formează și ele conform acestui sport. Încălțămintea pentru mers sportiv este special creată pentru a ușura mișcările efectuate, pornind de la călcâi, spre degetul mare, în 3 etape.

DE CE AI NEVOIE DE ÎNCĂLȚĂMINTE SPECIALĂ PENTRU MERS SPORTIV