Cum și ce împachetăm pentru o expediție de mai multe zile pe munte

Cum și ce împachetăm pentru o expediție de mai multe zile pe munte

Reușita expediției ține și de cât de înțelept alegem să ne facem rucsacul și de felul în care așezăm obiectele în el. Cum facem asta?

Dacă împachetatul pentru un city break sau pentru un concediu la mare ne dă, uneori, bătăi de cap,
împachetatul pentru o expediție de mai multe zile pe munte este o activitate foarte complexă și căreia
nu trebuie să îi scădem din importanță.  Fără mașină,
fără acces la magazine sau la propriul șifonier, ce alegem să punem în rucsacul de expediție ne va ajuta
sau ne va încurca demersul și este iremediabil, odată ce am pornit la drum. Nu ne dorim să fie mult prea
greu încât să ne fie imposibil să ne deplasăm cu el, dar nici ușurat de lucruri esențiale, fără de care nu
doar călătoria poate avea de suferit, dar putem fi chiar noi în pericol.
Cum ne dăm seama, deci, când avem tot ce ne trebuie, dar nu mai mult decât ne trebuie?

Cum și ce împachetăm pentru o expediție de mai multe zile pe munte

Facem o listă

Primul pas este să ne împărțim obiectele pe care le vom lua pe diverse categorii.
De exemplu:
1. haine (de tură, de relaxat, de noapte)
2. echipament campat (dacă este cazul)
3. echipament tehnic (dacă este cazul)
4. electronice
5. prim ajutor
6. cosmetice
7. alimente (dacă este cazul)
Poate părea de modă veche, dar eu îmi fac de fiecare dată un excel cu coloanele de mai sus, cele care seaplică drumeției pe care urmează să o fac, pe care încep să îl populez cu lucrurile pe care le am deja, cu ce am nevoie să cumpăr, cu ce am, dar nu sunt sigură că este util, cu ce am, dar ocupă mult și am nevoie să înlocuiesc etc. Scriu tot, tot, tot în excel, cu coduri de culori și cu observații. Poți alege orice variantăde a nota lucrurile funcționează pentru tine, pe telefon, pe desktop, sau chiar o hârtie pe care să desenezi un tabel. Important e să le vezi și să le ajustezi. Plus de asta, lista e absolut necesară chiarînainte de plecare, pentru un double check. După ce fac lista, îmi aduc toate lucrurile și încep să le sortezși asortez, în timp ce notez progresul în excel. Deciziile, ce rămâne, ce scot, ce schimb, le iau răspunzând(onest și documentat) la o serie de întrebări.

Cum și ce împachetăm pentru o expediție de mai multe zile pe munte

Cum este vremea probabilă unde voi merge?

Ideea de bază pentru astfel de expediții de mai multe zile este să ai piese versatile, care să poată fi
purtate în moduri diferite, din materiale care se usucă ușor, sunt respirante și nu primesc miros cu
ușurință. Dacă stăm 10 zile nu luăm 10 tricouri și 10 pantaloni, cum am lua într-o vacanță cu mașina.

Numărul cel mai mare de piese se alege în funcție de condițiile meteo probabile. Când am fost pe Tour du MontBlanc, în luna august, știam că va fi foarte cald. Dar știam, de asemenea, că în august plouă foarte mult. Am avut 80% haine de vară și 20% protecție de ploaie + haine termice pentru nopțile la cort. Când am făcut un circuit în Munții Himalaya, în martie, știam că va fi foarte frig și va ninge, dar că vor fi și momente excesiv de călduroase, datorită soarelui și a zăpezii. 90% dintre haine au fost groase, impermeabile, tehnice și de merinos, iar 10% pantaloni scurți și topuri. Am ales pantaloni modulabili care se pot lungi și scurta și geci cu aerisire.

Analizează cu atenție traseul și dă la o parte, pe rând, din stiva de haine pe care le-ai pus pe lângă excel, ce simți că nu răspunde real și obligatoriu nevoilor. Nu renunța absolut niciodată la straturile exterioare care te protejează de intemperiile vremii. Starturile anti-ploaie și anti-vânt nu sunt discutabile și negociabile, indiferent de traseu și de durata lui. Alege haine pentru somn de care te poți folosi și în timpul zilei. Nu te îngrijora, oamenii din jurul tău vor fi ca tine – nespălați, obosiți, dar bucuroși că au înspate doar ce au nevoie și nimic în plus.

Cum și ce împachetăm pentru o expediție de mai multe zile pe munte

Unde mă va durea cel mai tare?

Tu ești cel care va simți și bucuria, dar și povara expediției. Și unde o vei simți cel mai tare pe cea din urmă? În picioare și pe spate. Bocancii și rucsacul sunt cele mai importante piese din echipament și celede la calitatea cărora nu trebuie să faci rabat sub nicio formă. Dacă te supără bocancii într-o drumeție de o zi, strângi din dinți, știind că în câteva ore este gata. Dar ce faci într-o drumeție de 2 săptămâni? Ce faci dacă cele 10-15 kilograme din spate îți fac răni la umeri și nu se distribuie bine pe șolduri? Alege bocanci cât de ușori posibili, cu grip bun, cu prindere bună pe gleznă, flexibili, impermeabili și tratează-i ca pe o nouă relație care îți dorești să meargă – scoate-i la o cafea, la o plimbare, la un apus pe un deal, abia apoi, dacă vezi că lucrurile merg în direcția dorită, invită-i să vină cu tine în tura cea mare. Dacă nu, schimbă-i.

Dacă vorbim de o expediție de la 10 zile în sus, volumul rucsacului ar trebui să fie de minim 50 de litri,asta dacă nu ai echipament de campat. Dacă ai, de la 65 de litri în sus. Contează foarte mult felul în care este compartimentat rucsacul, să fie intuitiv, să te ajute, nu să îți complice existența. Pe TMB am avut un rucsac plăcut la purtare, dar deloc intuitiv, care se deschidea doar în partea superioară. De fiecare dată ând urma să campez, trebuia să scot tot din el, ca să ajung la sacul de dormit de la bază. Când plecam, iar scoteam tot. Să faci asta timp de 14 zile poate deveni destul de frustrant. Plus de asta, nu avea buzunare pentru sticla de apă. Lucrurile astea aparent mici, îți vei da seama pe traseu, nu sunt mici deloc.

Pe lângă o pereche de bocanci și un rucsac foarte bun, eu am mereu, fără excepție și o pereche de
sandale de munte și bețe de trekking. Da, este greutate extra, dar este o greutate care te ajută din plin.
Sandalele sunt și ele cu grip, le iau pentru a lăsa picioarele să respire la cort/ cazare dar, uneori, se poate să le folosesc și pe scurte porțiuni de drum. Spre exemplu, aproape 2 zile din TMB, au fost pe porțiuni de asfalt și drum drept prin pădurile din Elveția deci, numai bune să pot agăța bocancii de rucsac și să îmi pun sandalele.

Cum și ce împachetăm pentru o expediție de mai multe zile pe munte

Unde voi sta?

Echipamentul de dormit/ campat ocupă mult spațiu, astfel că el trebuie să fie foarte bine optimizat. Pe Tour du MontBlanc am stat la cort, în Himalaya la cazări, dar tot am avut nevoie de un sac de dormit foarte gros. În ambele cazuri am gătit, deci am avut nevoie de primus, arzător și vase. Deși poți lua ustensile dintre cele pe care le ai acasă, cele de munte sunt gândite astfel încât să îți ușureze cât de mult povara, sunt flexibile, ușoare și mai puțin casante. Deși la început nu va părea, pe măsură ce vei face rucsacul vei vedea că fiecare gram în plus contează. Contează și doare. Astfel că, dacă nu este necesar, renunță la el fără emoții. Dacă ai o variantă mai mică sau mai ușoară pentru acel ceva, alege-o fără să te gândești de 2 ori. 

Vezi ce poți împărți cu persoana/ grupul cu care mergi. Sigur, este ideal ca fiecare să aiba cana/ castronașul lui, dar nu este nevoie ca fiecare persoană din grup să aibă câte o oală. Dacă sunteți mai mulți și folosiți un singur cort, faceți o strategie. Fie împărțiți piesele cortului între voi, fie îl cărați cu rândul, fie echilibrați în alt fel greutatea de care vă veți folosi cu toții.

Cum și ce împachetăm pentru o expediție de mai multe zile pe munte

Ce voi mânca?

Analizează foarte bine cantitatea de mâncare pe care o vei lua cu tine. Nu lua să fie și mai vezi tu. Și
acum, la un an jumătate de când am revenit din Himalaya, mai am din plicurile de supă pe care le-am
dus cu mine și le-am întors. Fiecare gram contează, și contează atât de mult încât termenul
„aproximativ” nu ar trebui să existe. Alege mâncare deshidratată și supe, batoane ușoare ca și gramaj, dar grele ca și conținut caloric. Studiază în avans zonele în care vei sta. Vei avea acces facil la apă? Degeaba cari supe să fie ușoare dacă vei nevoit să cari și câte 3 litri de apă timp de 5 kilometri ca să le gătești. Orice decizie aparent intuitivă trebuie studiată și din cealaltă perspectivă.

Nu te baza cu ușurință pe faptul că vei găsi cabane pe drum și vei mânca acolo. Dacă mergi în Himalaya, da, poți face asta. Pe TMB, majoritatea refugiilor ofereau mâncare doar dacă stăteai acolo sau dacă îi sunai cu câteva ore în avans. În Dolomiți, la final de sezon, aproape nicio cabană nu mai oferea mâncare.
Citește, întreabă, notează, sună, fă tot ce poți înainte să pleci, ca să reduci din greutatea fizică și mentală de pe parcurs.

Cum și ce împachetăm pentru o expediție de mai multe zile pe munte

Cum mă hidratez?

Că tot am menționat-o, apa este esențială și nu este ușoară deloc! Este foarte important să studiezi
punctele de apă de pe traseu, să calculezi distanțele și timpii dintre ele, astfel încât să ai apă suficientă, dar nici să nu cari inutil. Pe TMB punctele de hidratare erau atât de dese că, de cele mai multe ori, aveam o singură sticlă de apă de 0.5 litri pe care nici nu apucam să o consum că dădeam de alt izvor. Îmi amintesc că într-o singură seară nu am avut apă curentă și am cumpărat, dar știam acest lucru. Pentru că m-am documentat în avans. În Munții Himalaya am avut la mine pastile și lichid de purificare a apei și, la fel, foloseam o singură sticlă de apă, deoarece sursele de apă erau foarte dese, dar și întâlneam numeroase lodge-uri de unde puteam cumpăra. Preferam varianta aceasta, deoarece nu îmi plăcea deloc gustul apei cu pastilele de purificare, chiar dacă mereu adăugam magneziu și alte vitamine și minerale.

Exemplele de mai sus sunt cazuri fericite, cu apă la îndemână, aproape de fiecare dată. Ce faci dacă
traseul tău ocolește sursele de apă? Păi decizi de acasă și asta, când își faci bagajul. Dacă alegi să faci creasta Munților Făgăraș și să campezi, apa nu îți va fi mai niciodată la îndemână, deci vei avea mereu 2 opțiuni (2 pentru că a 3-a, aceea de a nu te hidrata, nu o luăm în calcul) – când dai de o sursă de apă iei foarte multă apă cu tine sau faci de fiecare dată câte un detur din creastă. Poate vei spune „ei, decid atunci”, eu cred că nu e rău să decizi de acasă. Și să îți notezi în excel ce ai decis.

Cum și ce împachetăm pentru o expediție de mai multe zile pe munte

Ce probleme pot apărea pe traseu?

Sigur că nu îți dorești să cari după tine lucruri doar să fie, doar despre asta povestim deja de ceva vreme. Însă ar trebui să ai mereu o categorie de lucruri în rucsac pe care să nu îți dorești să le folosești, dar nici să le uiți vreodată acasă. Iată ce este pe lista mea – minim o folie de supraviețuire, trusa medicală pe care o adaptez locului în care merg, nu plec cu 20 de fașe și tifoane; posibil că dacă vei avea nevoie de ele, să fie mai grav decât poate rezolva o trusă medicală. Pe lângă câteva medicamente generale, adaptează pentru nevoile tale – eu am mereu medicamente pentru problemele cu coloana și creme petru mușchi. În Himalya am avut aspirină pentru altitudine, dar și tratament preventiv în caz de High Altitude Sickness.

Asigură-te că ce porți cu tine ce servește nevoilor tale. Multe pungi de plastic, nu doar pentru deșeuri ci pentru cazurile nefericite în care bocancii tăi se udă iremediabil și nu se pot usca. Poți fie să umbli cu picioarele ude, fie să învelești șosetele în pungi și să îți vezi de drum foșnind mai departe. Pungile de plastic pot fi folosite și pentru a proteja hainele sau electronicele de umezeală. Pungile de plastic îți pot folosi în multe feluri, dar pădurii deloc, așa că nu uita să le iei înapoi cu tine.

Desigur, lucruri neprevăzute pot și cu siguranță vor apărea. Până la urmă, face parte din farmecul
experienței. Însă o călătorie de mai multe zile pe munte este o activitate mult mai complexă decât un citybreak sau un week-end la mare. Este mai minunată, mai plină de resurse, dar și mai plină de pericole. Nu le poți gestiona pe toate de acasă, de pe canapea, dar pe o bună parte dintre ele, da. Cu excelul într- o mână și  cântarul de bucătărie în cealaltă. :)

Cum și ce împachetăm pentru o expediție de mai multe zile pe munte

Acest articol a fost realizat de Roxana

Roxana călătorește, fotografiază și țese povești sub pseudonimul de HAIHUI cu Swit Rocs. Este pasionată de drumețiile pe munte, care îi oferă o sursă inepuizabilă de liniște și bucurie, precum și de lumea mare, pe care o ia la picior alături de cățelușa ei, Joy. Articolele ei ajung la noi tocmai din America de Sud.