CUM SE PREGĂTEȘTE O SESIUNE DE BABY GYM, ACASĂ?

Cum se pregătește o sesiune de baby gym, acasă?

Baby Gym este un sport destinat copiilor de 1-6 ani. Aceasta este activitatea fizică care ajută la dezvoltarea abilităților fizice și motorii. A crește, înseamnă a face sport! Însă, uneori este foarte complicat să-ți împarți timpul între locul de muncă și familie.

CUM SE PREGĂTEȘTE O SESIUNE DE BABY GYM, ACASĂ?

Spațiul de practică: o prioritate pentru siguranță!

Cum practici Baby Gym în cele mai bune condiții?

În sală, spațiile mari și echipamentul profesionist sunt sigure și adecvate pentru copii. Pentru a practica cu micuțul tău, camerele casei sau a apartamentului pot fi amenajate cu ușurință, pentru a-i permite copilului să se dezvolte în siguranță. Iată câteva măsuri de siguranță:

Alege o cameră din casă: aceasta va trebui să fie suficient de mare și neîncărcată, pentru a-i lăsa micuțului destul spațiu de explorat.

Alege obiectele sau jucăriile pentru terenul de joacă.

Fixează regulile: Este întotdeauna important pentru un copil, să înțeleagă ce va face, de ce, unde și cum. Acest lucru îl ajută să înțeleagă și îl motivează! 

CUM SE PREGĂTEȘTE O SESIUNE DE BABY GYM, ACASĂ?

Organizează o activitate de baby gym acasă

Baby Gym-ul acasă poate fi practicat ușor, cu ajutorul unor obiecte obișnuite, jocuri ale copiilor, dar mai ales cu ajutorul accesoriilor de motricitate.

Pentru a organiza o activitate de baby gym, te poți baza pe 6 acțiuni cheie, care ajută la dezvoltarea abilităților psihomotorii ale micuțului sportiv: rostogolire, menținerea echilibrului, aruncare, târâre, balansare și sărire.

Cu ajutorul accesoriilor de baby gym, poți organiza ușor, acasă, o activitate simplă  sau un traseu de dezvoltare a abilităților motorii, în jurul uneia sau mai multora dintre acestea.

Rostogolirea, aruncarea, prinderea

A rostogoli, a arunca, a șuta, a sări sunt acțiuni complicate pentru un copil.  Dezvoltarea abilităților motorii îl fac să conștientizeze distanțele (dintre el și un obiect) și să-și clarifice gesturile. 

CUM SE PREGĂTEȘTE O SESIUNE DE BABY GYM, ACASĂ?

Jocul numărul 1: aruncarea 

Începând cu vârsta de 3 ani.

Așează copilul pe un pătrat, apoi roagă-l să arunce mingea către o țintă (un alt pătrat). În funcție de modul în care progresează, puteți depărta ținta de copil, treptat.  

Sfatul nostru: păstrează o distanță adaptată evoluției sale, pentru a nu-l dezamăgi.

Pentru a merge mai departe, îl poți învăța să paseze, fixând un obiectiv de 5 pase realizate, fără ca mingea să atingă podeaua.

Jocul numărul 2: rostogolirea

Așează-te în fața copilului, cu picioarele depărtate. Rostogolește mingea, ușor, spre el, pentru a o putea prinde. Încearcă să te adaptezi ritmului lui, pentru a nu-l dezamăgi.

Sfatul nostru: poți utiliza alte accesorii pentru a-l ajuta să-și dezvolte vocabularul.

Roagă-l să rostogolească mingea prin tunel sau pe dedesubtul mesei.

Menținerea echilibrului

Echilibrul este esențial pentru evoluția copilului tău.

Fă-l să descopere plăcerea de a se mișca și de a-și coordona mai bine gesturile și mușchii, împreună. Echilibrul corpului îl face să-și dezvolte sistemul vestibular. 

CUM SE PREGĂTEȘTE O SESIUNE DE BABY GYM, ACASĂ?

Jocul numărul 1: tumba

Învață-ți copilul să facă o tumbă! Este foarte ușor! Roagă-l să se ghemuiască și să pună mâinile pe podea, apoi ajută-l să se rostogolească spre față, pentru a face o tumbă.

Dacă este necesar, îi poți susține gâtul.

Sfatul nostru: ajută-l în acest sens, până în momentul în care ajunge să stăpânească mișcarea.

Folosește pătratele de baby gym, pentru mai mult confort. 

Jocul numărul 2 : menținerea echilibrului pe mingea peanut 

Poziția 1: Așază copilul pe mingea peanut, cu ambele picioare pe aceeași laterală, apoi ajută-l să-și mențină echilibrul.

Poziția 2: Ajută-l să încalece pe minge, poziționează-i brațele orizontal și fă-l să-și mențină poziția.

Poziția 3: Poziționează-i mingea sub burtă și rostogolește-o până când copilul atinge podeaua, cu mâinile. 

Jocul numărul 3: folosește kit-ul de echilibru

Creează cu el un traseu, cu ajutorul kit-ului pentru echilibru. Poți suprapune două baze pentru a face traseul mai abrupt sau poți întoarce plăcile pentru a crește dificultatea de traversare. Așază micile animale din spumă, în așa fel încât să poată sări peste ele sau să se poată apleca să le prindă, pentru a-și dezvolta echilibrul, în timp ce se amuză!  

Ajută-l să progreseze treptat, fiindu-i alături copilului când parcurge traseul, dar și în momentul în care îl construiește.

Târârea

Copilul tău începe să se târască pentru a se deplasa?

Stimulându-l să se târască mai bine, îi va permite să-și dezvolte forța în brațe și forța de a se împinge în picioare, cu ajutorul genunchilor. Puteți profita de ocazie pentru a-l învăța să-și mențină direcția și să se orienteze.

CUM SE PREGĂTEȘTE O SESIUNE DE BABY GYM, ACASĂ?

Jocul numărul 1: tunelul pentru târâre

Instalează un tunel și roagă-l pe copilul tău să-l traverseze târându-se, în sens invers, precum un șarpe sau să vireze spre dreapta sau spre stânga.

Ai posibilitatea de a diviza tunelul în 2 părți și de a trece în 2 moduri diferite, prin interior.

Sărirea

A sări în față, în spate, într-un picior sau peste un obstacol. Aceste jocuri îi permit să-și gestioneze stresul, în mod pozitiv, să-și dezvolte reflexele, să devină conștient de forța în picioare și să-și aproximeze mai bine distanțele. 

CUM SE PREGĂTEȘTE O SESIUNE DE BABY GYM, ACASĂ?

Jocul numărul 1:  sărirea pe pătratele colorate

Învață-l să sară pe o distanță mai mică sau mai mare, jucându-se în același timp, cu culorile. Așază pătratele, de culori diferite, în fața unei trambuline.

Roagă-l pe micuțul tău să sară pe pătratul cel mai apropiat, apoi pe cel mai îndepărtat și așa mai departe.

Sfatul nostru: numește o culoare, iar el va trebui să aterizeze pe pătratul de acea culoare, cât mai rapid posibil. Nu uitați să folosiți o bază aderentă! 

Jocul numărul 2 : învață-l să sară pe mini-trambulină

Mini-trambulina de baby gym este adaptată pentru săriturile micuților. Materialul reduce ricoșarea, pentru a evita săriturile prea înalte.  

Începeți cu sărituri cu picioarele apropiate, apoi variați săriturile de pe un picior pe altul, începând din poziția broaștei.

Sfatul nostru: rămâneți lângă el pentru a-l susține, a-l încuraja  și pentru a avea grijă să poziționeze trambulina departe de mobilă, pentru a evita riscul de cădere. 

Dezvoltă-i autonomia pentru a-l face să aibă încredere în el!

Datorită practicării Baby Gym-ului, copilul tău își dezvoltă și alte calități: autonomia, încrederea în el însuși, asumarea riscului. O combinație perfectă, pentru o bună creștere!  

Acestea sunt câteva sfaturi pentru a avea parte de un moment cu adevărat plăcut, alături de cel mic:

– Ai încredere în copilul tău permițându-i să exploreze, să descopere și să înțeleagă obiectele, sau micile obstacole pregătite special pentru el. Astfel, își va dezvolta autonomia.

– Încurajează-l și motivează-l, ajutându-l șă-și pună întrebări: ”Cum ne așezăm?”, ”Cum coborâm?”, ”Cum sărim?” etc.  

– Îi ești alături pentru a-l liniști, ci nu pentru a îndeplini o sarcină în locul lui: ”Sunt aici, mergi mai departe, încearcă!”.

– Felicită-l: ”Bravo, e foarte bine!”, ”Ești un campion!”, ”Genial!”.

– Munca în timp contribuie, de asemenea, la buna dezvoltarea a copilului. El va avea sesiuni bune și unele mai puțin bune. Acest lucru depinde de copilul tău, de dorința sa și de gradul de oboseală pe care îl poate atinge. Respectă-i ritmul!

Ești pregătit! Acestea sunt cele 6 sfaturi practice și amuzante, pentru realizarea unei frumoase sesiuni de Baby Gym, acasă.

CUM SE PREGĂTEȘTE O SESIUNE DE BABY GYM, ACASĂ?

Misiunea noastră este să facem sportul accesibil tuturor! La Decathlon, dorim să punem bazele unor relații de durată cu clienții noștri și să îmbunătățim calitatea vieții prin încurajarea practicării sportului în mod regulat. Valorile principale după care ne ghidăm sunt vitalitatea și responsabilitatea. Debordând de energie, entuziasm și idei, echipa noastră s-a angajat să ofere tuturor beneficiile sportului. Etosul acesta este echilibrat de o responsabilitate profundă: față de noi, reciprocă, față de siguranța clienților noștri și față de viitorul planetei.