Baby gym acasă: sfaturi și recomandări

Dezvoltarea optimă a copilului tău, în primii ani din viață, este deosebit de importantă, iar pentru a te asigura că micuțul își va îmbunătăți abilitățile fizice și motorii cât mai rapid, ai opțiunea de a-l încuraja să ia parte la activități fizice potrivite pentru vârsta sa. 

Baby Gym este un sport compus din mai multe activități, special gândite pentru copiii cu vârste cuprinse între 1 și 6 ani, având rolul de a susține dezvoltarea corespunzătoare a celui mic, într-un mod cât se poate de interactiv. Deși combinarea sportului cu joaca nu este o practică nouă pentru încurajarea celor mici spre a face mișcare, Baby Gym reprezintă un pachet complet de exerciții fizice, care cu siguranță vor avea un impact pozitiv asupra dezvoltării fizice și psihomotorii a copilului.

Iată cum poți să-ți transformi locuința într-un spațiu propice practicării de Baby Gym, care sunt exercițiile incluse în acest program de antrenament pentru copii și ce beneficii va avea copilul tău, în urma practicării acestuia.

Cum îți amenajezi locuința pentru practicarea Baby Gym

Într-o sală de fitness, spațiul mare și echipamentul profesionist sunt special concepute pentru a fi sigure și adecvate pentru copii. Cu toate că acesta este mediul ideal de întreprindere a oricărei activități fizice, cei mai mulți părinți nu au posibilitatea de a face acest efort, așa că singura opțiune rămâne practicarea sportului în propria locuință.

Din fericire, și locuința ta poate fi amenajată astfel încât să devină un mediu propice desfășurării activităților Baby Gym. Pentru a practica sport împreună cu micuțul tău, camerele casei sau ale apartamentului pot fi amenajate cu ușurință, pentru a-i permite copilului să se dezvolte în condiții optime. Iată câteva măsuri de siguranță:

  • Alege o cameră din casă: aceasta va trebui să fie suficient de mare și liberă, pentru a-i oferi micuțului suficient spațiu în care să se desfășoare; 
  • Selectează obiectele sau jucăriile pentru terenul de joacă; 
  • Impune câteva reguli – pentru copil, este important să înțeleagă ce va face, de ce, unde și cum. Acest lucru îl motivează să ia parte la activități. 

Echipamente și accesorii necesare pentru practicarea Baby Gym

Pentru a-i oferi copilului tău o experiență optimă și pentru a-l susține în a îndeplini cu succes toate activitățile fizice, este recomandat să procuri echipamentele necesare. Acestea nu sunt costisitoare și vor garanta condiții de siguranță sporită. Iată care sunt principalele echipamente și accesorii de care va avea nevoie copilul tău pentru practicarea Baby Gym. 

O saltea

În timpul exercițiilor, copilul se va târî, se va rostogoli și se va odihni pe podea, așa că un prim element necesar în amenajare este o saltea, care să-l ferească pe cel mic de podeaua rece și să-l protejeze în cazul în care va cădea. Vestea bună este că nu va fi necesară o saltea extrem de solidă, iar una destinată practicării de yoga sau pilates se va dovedi numai bună.

Descoperă categoria de saltele

Un tunel pentru baby gym 

Pentru că unele dintre exercițiile componente ale Baby Gym presupun trecerea celui mic printr-un tunel, este bine să investești și în acest accesoriu. Personalizabil, în funcție de competențele copilului, acest element poate fi folosit pentru o perioadă îndelungată de timp, chiar și după ce abilitățile micuțului se vor îmbunătăți considerabil. 

O mini trambulină 

Compactă și ușor de instalat, o mini trambulină este echipamentul pe care copilul îl va folosi în timpul exercițiilor de sărit, extrem de utile pentru susținerea sănătății fizice a celui mic, într-un mod extrem de plăcut. 

Descoperă categoria de mini trambuline

Minge Peanut

Pentru exercițiile de menținere a echilibrului, mingea Peanut este un accesoriu de ajutor, care îi va permite celui mic să progreseze mult mai rapid și să se distreze copios pe parcursul exercițiilor. Simplu de pus în funcțiune și de depozitat la finalul activităților, aceasta ar trebui să reprezinte o parte componentă a amenajării pentru exercițiile Baby Gym. 

Descoperă produsul

Activitățile Baby Gym

Fiind destinat celor mici, Baby Gym este un program destul de permisiv, care are scopul de a susține dezvoltarea fizică a copilului și de a-l încuraja în a dobândi o disciplină în lucrurile pe care le întreprinde, prin exerciții ce pot fi considerate, la fel de bine, jocuri. Iată care sunt principalele activități componente ale Baby Gym și cum le pui în aplicare:

Aruncarea

Se adresează copiilor cu vârsta de cel puțin 3 ani. Pentru a începe, așază copilul pe un pătrat care poate fi confecționat din lemn, articole textile sau orice altceva găsești în casă, apoi roagă-l să arunce mingea către o țintă (un alt pătrat). În funcție de modul în care progresează, poți depărta ținta de copil, treptat.  

Sfatul nostru: păstrează o distanță adaptată evoluției sale, pentru a nu-l dezamăgi. Pentru a merge mai departe, îl poți învăța să paseze, fixând un obiectiv de 5 pase realizate, fără ca mingea să atingă podeaua.

Rostogolirea 

Așază-te în fața copilului, cu picioarele depărtate. Folosește o minge pe care o vei rostogoli, ușor, spre el, pentru a o putea prinde. Încearcă să te adaptezi ritmului lui, pentru a nu-l dezamăgi. Roagă-l să rostogolească mingea prin tunel sau pe dedesubtul mesei, iar atunci când observi că obosește, lasă-i o scurtă perioadă de timp pentru a-și recăpăta forțele. 

Menținerea echilibrului pe mingea Peanut

Acest exercițiu se poate realiza în trei poziții, după cum urmează: 

Poziția 1: Așază copilul pe mingea Peanut, cu ambele picioare pe aceeași laterală, apoi ajută-l să-și mențină echilibrul. 

Poziția 2: Ajută-l să încalece pe minge, poziționează-i brațele orizontal și fă-l să-și mențină poziția. 

Poziția 3: Poziționează-i mingea sub burtă și rostogolește-o până când copilul atinge podeaua, cu mâinile.

Trecerea prin tunel 

Copilul tău începe să se târască pentru a se deplasa? 

Stimulându-l să se târască mai bine, îl vei ajuta să-și dezvolte forța în brațe și în picioare, cu ajutorul genunchilor. Poți profita de ocazie pentru a-l învăța să-și mențină direcția și să se orienteze. 

Instalează un tunel și invită-l pe copilul tău să-l traverseze, târându-se în sens invers, sau să vireze spre dreapta ori spre stânga. Ai posibilitatea de a diviza tunelul în două părți, pentru a-i oferi celui mic două căi de acces diferite.

Sărituri pe trambulină 

Mini trambulina de baby gym este adaptată pentru săriturile micuților. Materialul este special conceput pentru a evita săriturile prea înalte.  

Încurajează-l să înceapă prin sărituri cu picioarele apropiate, apoi să varieze săriturile de pe un picior pe altul, inițial, din poziția broaștei. 

Sfatul nostru: rămâi lângă el pentru a-l susține, a-l încuraja și pentru a preveni riscul de cădere sau de contact cu piesele de mobilier din proximitate. 

Susținerea dezvoltării fizice și psihomotorii a copilului tău, încă din primii ani de viață, este extrem de importantă, iar Baby Gym reprezintă metoda optimă de a realiza acest lucru în cele mai bune condiții. Pune în aplicare aceste jocuri, cu beneficii extraordinare pentru sănătatea copilului tău. 

Cât de mult ți-a plăcut articolul nostru?

1 stea2 stele3 stele4 stele5 stele (5 voturi, medie: 4,60 din 5)
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*

Articole recomandate

EXERCITII CARDIO ⋆ PENTRU ACASA
By Decathlon  /  Ultima actualizare: Nov 5, 2020
PILATES – DESCOPERIȚI BENEFICIILE ACESTUI SPORT
By Decathlon  /  Ultima actualizare: Mar 10, 2020