Spălarea gecii cu umplutură din puf

Cum se întreține și cum se repară o geacă cu umplutură din puf?

Practicanții de trekking și nu numai optează pentru o geacă cu umplutură din puf și pene, care oferă căldură optimă în timpul drumeției. Indiferent de tipul de utilizare, în drumeție sau pentru activitățile de zi cu zi, sigur îți dorești să folosești geaca cât mai mult timp. Urmărește recomandările noastre pentru a te bucura de geaca ta, cât mai mult timp!

Cele 4 etape esențiale pentru întreținerea corectă a gecilor cu umplutură din puf

  1. 1 Spălarea și uscarea corectă
  2. 2 Reactivarea hidrofobiei
  3. 3 Depozitarea gecii cu umplutură din puf
  4. 4 Repararea unei rupturi

Cum se reactivează hidrofobia unei geci?

Dacă geaca nu a fost impermeabilă de la început, aceasta nu poate deveni impermeabilă prin aplicarea unui tratament! Aceste tratamente doar reactivează hidrofobia, adică proprietatea materialului de a nu absorbi picăturile de apă care ajung pe surprafața acestuia.

Iată cum se reactivează hidrofobia unei geci:
- Spălarea: urmărește instrucțiunile de mai sus.
- Impregnarea: folosește un lichid de reactivare a hidrofobiei într-un bazin de apă (30°C și 15 minute de înmuiere) sau pune lichidul în mașină, în spațiul destinat pentru balsam (ciclu delicate 30°C) și asigură-te că elimini toate urmele de detergent de rufe din compartimentul mașinii.
- Activarea: se realizează prin aport de căldură, la uscătorul automat (urmărește instrucțiunile de mai sus) sau pe un uscător clasic (urmărește instrucțiunile de mai sus) folosind punctual un uscător de păr cu căldură mică.

Depozitarea gecii

Cum se dpozitează geaca fără a deteriora puful?

Modul în care depozitezi geaca va contribui la longevitatea acesteia. De cele mai multe ori, gecile cu umplutură din puf se pot compacta în buzunarul propriu sau în husă, dar nu trebuie să depozitezi niciodată geaca cu umplutură din puf în format compact, deoarece există riscul de a deteriora proprietățile termice pe termen lung. Acest lucru este valabil și în cazul huselor de depozitare care se videază.

Desigur, poți compacta geaca în timpul unei sesiuni de trekking. Dar în lunile lungi de vară, cel mai bine este să depozitezi geaca pe un umeraș, pentru a lăsa puful să rămână umflat. Astfel, geaca cu umplutură din puf își păstrează puterea de umflare și aportul de căldură!

Cum se repară o geacă găurită?

Ce trebuie să faci dacă geaca cu umplutură din puf are o ruptură? Este posibil ca o mică parte din puf să se piardă chiar dacă nu există o gaură. Penele reușesc uneori, în ciuda eforturilor noastre, să treacă prin materialul gecii.
În timpul drumețiilor, geaca se poate agăța în crengi sau se poate deteriora din cauza stâncilor.

- Îți dorești ca repararea gecii să fie mai puțin vizibilă?
Dacă materialul nu este prea subțire, poți coase geaca cu un fir de culoarea materialului exterior al gecii.
Atenție: dacă coși geaca, ai grijă să nu străpungi cealaltă parte a gecii, deoarece ar crea o punte termică și, astfel, ar reduce performanța gecii.
- Ai puțin timp la dispoziție și nu știi să coși?
Poți repara geaca cu ajutorul unui patch autocolant: taie un dreptunghi cu margini rotunjite cu unul sau doi centimetri mai mari decât dimensiunea rupturii, lipește-l pe țesătura curată și aplatizată și gata!

Astfel, te poți bucura mai mult timp de geaca ta cu umplutură din puf!
Nu ezita să ne scrii în comentarii în ce parte a lumii folosești acest tip de geacă și ce recomandări de spălare ai!