CUM SA VA TRANSFORMAȚI STAREA DE SPIRIT INTR-UN AVANTAJ

Cum să vă transformați starea de spirit intr-un avantaj

Ritual și rutină!

Dacă sunteți jucători de tenis și vă este greu să gestionați nivelul de stres, motivația personală și nivelul de concentrare din timpul meciului, starea de spirit poate avea efecte negative asupra performanțelor și a avantajului în fața adversarului. Pentru a rezolva aceasta situație cât mai eficient, învățați să vă controlați tonusul și nivelul de energie folosind aceste tehnici simple.

CUM SA VA TRANSFORMAȚI STAREA DE SPIRIT INTR-UN AVANTAJ

Ritual și rutină!

Ne referim la mișcările repetitive pe care le efectuați în timpul antrenamentului, de cele mai multe ori involuntar. Cum vă ajută acestea?

Din perspectiva psihicului în timpul practicii sportive, este important să vă asigurați condițiile ideale pentru a vă putea concentra pe obiective. Urmând o rutină, vă oferiți siguranță și confort psihic, doar prin prisma faptului că știti că totul se va desfășura conform planului întocmit anterior, păstrând suficientă energie pentru a vă concentra doar pe punctele pe care doriți să le îmbunătățiți.

Cum vă puteți creea o rutină?
În timpul unui meci sau al unei sesiuni de antrenament, cu siguranță ați avut momente de concentrare extremă, când totul s-a desfășurat conform așteptărilor dvs. Ideea este extrem de simplă: să identificați gesturile cheie din momentele de performanță maximă și să le repetați oricând aveți ocazia.

La fel cum procedează unii jucători profesioniști, setarea unei rutine poate presupune acțiuni micuțe, subtile (precum ajustarea cordajului rachetei sau repoziționarea manșetei pe încheietură), sau gesturi mult mai evidente (de exemplu, înainte de a servi, puteți bate mingea de teren de 3 ori, pentru a vă canaliza tot nivelul de concentrare spre urmatoarea actiune: serviciul). Secretul stă în identificarea acțiunilor care vă vor menține eforturile orientate doar către meci.

În tot acest timp, concentrați-vă pe efectul pe care doriți să îl obțineți!

Cei 3 r: relaxare, respirație, renunțare la tenisune

Tenisul este un sport unde corpul și mintea sunt într-o stare constantă de concentrare și de aceea este important să vă îmbunătățiți relaxarea psihică și să renunțați la tensiunea musculară. Doar prin atingerea acestor două obiective, meciul dumneavoastră se va îmbunătăți considerabil.

Relxarea psihică vă va acorda încredere și astfel serviciul și preluarea vor deveni mult mai naturale, ajutându-vă să ăv atingeți ambițiile mai repede și mai eficient. În acelasi timp, șanșele să ajungeți în „zona roșie” de tensiune vor scădea considerabil.

Renunțarea la tensiunea musculară vă va ajuta indifferent de obiectivele setate. Cu cât sunteți mai relaxat în momentul în care loviți mingea, cu atât va fi mai mare viteza și mai controlată mișcarea acesteia. Este important de menționat faptul că nu puteți renunța la tenisunea musculară doar din zona superioară a corpului. Un joc de picioare eficient presupune relaxarea musculaturii la nivelul întregului corp.

Cum vă puteți îmbunătăți metodele de relaxare și renunțare la tensiune?
Trei metode simple ar fi următoarele:
– Înainte, în timpul și după meci, inspirați adânc pe nas și eliberați aerul încet pe gură. Repetați acest lucru de 3 ori după fiecare oră de joc deoarece este esențial să asigurați oxigenarea creierului, în special când depuneți efort fizic.

– Expirați în momentul în care loviți mingea. În momentul respectiv, organismul dvs va deveni extrem de tensionat. Respirația – procesul prin care oxigenul este transportat către celulele corpului – este cea mai afectată de această tensiune, rezultând în deficiențe de oxigenare. Încercați să expirați, cât de profund puteți, în momentul impactului pentru a maximiza cantitatea de oxygen trimisă către creier și corp. Indiferent dacă această acțiune va presupune o respirație silențioasă sau va fi însoțită de exclamații, vă va ajutați să renunțați la tensiunea de la nivelul întregului organism.

– Alergarea pe loc. Între lovituri, cât timp mingea este în terenul adversarului, asigurați-vă că alergați pe loc. Această mișcare, comparative cu poziția complet statică, vă va asigura mai mult control în momentul și mai multă viteză de reație în momentul în care mingea se va întoarce în jumătatea dvs de teren, menținându-vă concentrarea activă.

CUM SA VA TRANSFORMAȚI STAREA DE SPIRIT INTR-UN AVANTAJ
CUM SA VA TRANSFORMAȚI STAREA DE SPIRIT INTR-UN AVANTAJ

Obiectivele și strategia sunt vitale!

Cum v-ați simți să intrați pe teren fără un plan? Fără nicio idee referitor la ce urmează să se întâmple? Aceasta nu este cu siguranță rețeta pentru a vă păstra o atitudine serenă și relaxată și de aceea este important să vă setați obiective și o strategie precisă de urmat. Prin planificarea înainte de meci, veți reuși să vă atingeți obiectivele și să vă concentrați doar pe aspectele importante.

Cum să vă setați obiective și cum să implementați o strategie?
– Creați-vă propria strategie: care sunt punctele dvs forte? Lovitura direct? Reverul? Dacă stăpâniți mai bine lovitura direct, urmăriți o strategie care să vă permită să o folosiți în mod predominant. Fiți încrezător în dvs și strategia dvs și încercați să transformați fiecare lovitură în avantaj personal. Aveți grijă la un aspect în tot acest timp! Dacă adversarul dvs își dă seama de strategia adoptată, va trebui să vă adaptați și să schimbați puțin abordarea, pentru a elimina previzibilul mișcărilor. Cel mai important lucru este să știți ce strategies ă adoptați și care este momentul ideal pentru a o implementa.

– Mereu gândiți în avans: următoarea lovitură este mereu o lovitură nouă. Concentrându-vă pe un punct pierdut creeați scenariul perfect pentru a pierde concentrarea asupra loviturii următoare și controlul asupra meciului în sine. Dacă ați pierdut un punct, nu puteți face ceva pentru a-l recupera, decimai bine vă concentrați pe cele care au rămas în joc!

CUM SA VA TRANSFORMAȚI STAREA DE SPIRIT INTR-UN AVANTAJ

De ce sunteți acolo?

Această întrebare poate fi ieșită din comun, dar este punctul de plecare pentru tot cee ace faceți pe terenul de joc și vă ghidează nivelul de concentrare din timpul meciului. Trebuie să răspundeți la această întrebare deoarece vă va determina nivelul de efort și energie investite în meciurile și antrenamentele viitoare.

Cum să găsiți un motiv pertinent?
Bine-nțeles, veți fi singura persoană în măsură să găsească motivul adevărat pentru care practicați tenis. Poate fi vorba de pasiune pentru meci, o dorință de a face sport în general, pentru avantajele asupra sănătății, pentru spiritul competitive, sau doar pentru relaxare. Oricare ar fi motivul, descoperiți-l pe cel care vi se potrivește cel mai bine și gândiți-vă periodic la el.

Răspunsul la această întrebare vă va ajută să aveți o abordare realist a situației. „Știu de ce fac ceea ce fac!” Această mentalitate va elimina gândurile negative din timpul meciului. Abordarea vă va ajuta să dobândiți o imagine de ansamblu asupra modului de desfășurare a meciului și nu poate decât să vă ajute cu nivelul de concentrare!

CUM SA VA TRANSFORMAȚI STAREA DE SPIRIT INTR-UN AVANTAJ

Concentrare maximă!

Ne dorim să înțelegeți cât de importantă este concentrarea pe terenul de tenis, și de aceea am încercat să vă prezentăm câteva exerciții care v-ar putea ajuta în parcursul dvs sportiv, asigurându-vă starea de spirit optima pentru fiecare meci în parte.

Cum vă puteți îmbunătăți nivelul de concentrare?
– În timpul antrenamentelor, de fiecare data când loviți mingea, spuneți cu voce tare ce tip de mișcare urmează să faceți. De exemplu: Urmează să efectuați o lovitură de dreapta deci, în timp ce loviți propriu-zis mingea, strigați „drepata”.

– Urmăriți mingea (sperăm noi că Artengo) în permanență! Dar asta nu presupune doar să vă uitați la ea, ci și la traiectul pe care aceasta îl are după fiecare lovitură.

– Jucați cu mingi de culori diferite (în gama Decathlon găsiți mingi în două culori). Exercițiul este simplu: fiecare culoare vă va impune mișcarea pe care urmează să o realizați (portocaliu: lovitură pe diagonal, roșuȘ lovitură în linie dreaptă/ portocaliu: lovitură de dreapta, roșu: rever).

CUM SA VA TRANSFORMAȚI STAREA DE SPIRIT INTR-UN AVANTAJ

Preluați controlul punctelor importante!

Am atins deja aspecte mentale importante în explicațiile de mai sus, dar în momentele CHEIE ale meciului, la ce se rezumă totul defapt?

Câteva sfaturi care vă vor ajuta să gestionați aceste momente mult mai eficient:
– Creați-vă propriul stil de joc: păstrați-vă în atenție strategia și obiectivele alese și încercați să fiți consecvent pe toată durata meciului.
– Fiecare punct este diferit, deci păstrațivă nivelul de concentrare și nu renunțați între lovituri. Fie ca este primul punct jucat în meci sau pare că setul este deja câstigat de dvs, urmatărul punct din joc trebuie abordat ca și cum ar fi primul de fiecare dată
– Vă puteți face propriul noroc ș puteți face lucrurile să se schimbe în favoarea dvs! Aveți curajul să încercați lovituri noi și să riscați din când în când. Chiar dacă unele încercări nu vor fi neapărat un success, majoritatea vă vor ajuta să câștigați încredere în forțele proprii și, mai presus de orice, să câștigați meciul.
– NU RENUNȚAȚI!

Acum știți secretele noastre pentru elemtul mental al jocului dvs și cât de importantă este concentrarea din timpul meciului. Păstrați constant nivelul acesteia, nu renunțați indifferent de natura situației și, ca întotdeauna, asigurați-vă că vă distrați!