TIR CU ARCUL

Cum să țintești în centru

DETERMINĂ OCHIUL CU CARE FIXEZI ȚINTA
STAI ÎN POZIȚIA BUNĂ DE TRAGERE
POZIȚIONEAZĂ-ȚI SĂGEATA ȘI TRAGE CU PRECIZIE

Tirul cu arcul este un sport de precizie. Pentru a ochi bine și a îți atinge ținta, trebuie să îți pui mai multe întrebări. Ești dreptaci sau stângaci? Cum să îți plasezi picioarele? Care este cea mai bună poziție pentru a așeza săgeata pe arc? Și, cum se ține arcul?

TIR CU ARCUL

Determină ochiul cu care fixezi ținta

Prima etapă a tirului cu arcul constă în a determina dacă ești stângaci sau dreptaci. Pentru a afla acest lucru, trebuie să determini care este ochiul cu care privești ținta. În general, este ochiul care corespunde celei mai abile mâini. Pentru a ști care este ochiul care îți guvernează vederea, fă testul: cu ținta în fața ta, întinde brațul stâng în fața ta și închide ochiul stâng. Dacă ochești cu ochiul drept, ești un arcaș dreptaci. Ține arcul cu mâna stângă, și întinde coarda cu mâna dreaptă. În același fel, dacă ochești cu ochiul stâng, ești un arcaș stângaci. Așadar, vei ține arcul cu mâna dreaptă și vei trage cu mâna stângă. Fie că practici tirul cu arcul în mod intensiv, sau pur și simplu la nivel ocazional, a-ți cunoaște ochiul cu care fixezi ținta este prima etapă pentru a ținti în centru.

TIR CU ARCUL

Stai în poziția bună de tragere

Pentru a te asigura că îți atingi ținta, trebuie să iei poziția bună a tirului cu arcul. Această poziție este foarte importantă pentru a progresa ca arcaș. Înainte chiar de a întinde arcul sau de a întinde coarda, trebuie să înveți să îți poziționezi corect picioarele și restul corpului. Arcașul trebuie să se poziționeze pe „linia de tragere”: aceasta indică locul pe care trebuie să se poziționeze picioarele în raport cu ținta. Cele două picioare trebuie să se poziționeze paralel cu direcția de tragere. Tirul cu arcul necesită stabilitate optimă: astfel, în ciuda greutății corpului tău, ai grijă să nu te apleci pe spate. Este important să te menții drept și să repartizezi egal greutatea corpului pe cele două picioare. Această poziție îți va asigura o mișcare sigură atunci când vei întinde arcul și când vei lansa săgeata.

TIR CU ARCUL

Poziționează-ți săgeata și trage cu precizie

După ce ai determinat care este ochiul cu care fixezi ținta și după ce ai învățat să îți plasezi bine picioarele pe linia de tragere, ești aproape pregătit pentru tirul cu arcul. Dar mai ai de învățat cum să plasezi corect săgeata pe arc și cum să poziționezi coarda bine. În primul rând, poziționează-ți săgeata pe arc.  Aceasta dispune de 3 pene, dintre care una de culoare diferită: este pana de cocoș. Ea trebuie să fie amplasată perpendicular pe vizorul tirului cu arcul, spre exterior. După ce ai validat această etapă, ridică arcul în fața ta pentru a ținti centrul țintei. Coarda arcului tău trebuie să îți ajungă la nivelul bărbiei. În general, ea se plasează la mijlocul bărbiei sau ușor pe laterala maxilarului. Nu te teme să ții arcul prea aproape de tine: de fapt, în poziția corectă, coarda trebuie să îți atingă nasul și gura. Nu uita: tirul cu arcul este un sport de precizie dar și unul de antrenament ! Alegând echipamentul potrivit și urmând recomandările DECATHLON, vei avea toate șansele să țintești direct și fix în centru!
După ce ai determinat care este ochiul cu care fixezi ținta și după ce ai învățat să îți plasezi bine picioarele pe linia de tragere, ești aproape pregătit pentru tirul cu arcul. Coarda arcului tău trebuie să îți ajungă la nivelul bărbiei. În general, ea se plasează la mijlocul bărbiei sau ușor pe laterala maxilarului.