CUM SĂ-TI CURETI SI SA ITI INTRETII INCALTAMINTEA PENTRU NAVIGATIE

Cum să-ți cureți și să îți intreții încalțamintea pentru navigație

În fiecare zi, facem între 6000 şi 10 000 de paşi!

CUM SĂ-TI CURETI SI SA ITI INTRETII INCALTAMINTEA PENTRU NAVIGATIE

Dacă te afli pe puntea unei ambarcațiuni, nu vor fi la fel de mulți, dar este important de ştiut cum  să întreții încălţămintea de navigaţie, pentru ca aceasta să își păstreze proprietățile și să reziste în timp.
6 sfaturi pentru a-ţi păstra încălţămintea de navigaţie în stare bună:

CUM SĂ-TI CURETI SI SA ITI INTRETII INCALTAMINTEA PENTRU NAVIGATIE

1/ În funcţie de material

Piele naturală:  Curăţă încălţămintea cu ajutorul unui burete umed sau cu apă curată. Foloseşte o cremă  specială şi o ceară de întreţinere. După fiecare aplicare, aşteaptă 15 minute să se usuce, apoi foloseşte o perie pentru a elimina excesul de ceară.

Din năbuc / Piele întoarsă: Este necesar să îţi cureţi în mod consecvent încălţămintea de navigație, în sensul în care sunt dispuse fibrele. Poţi utiliza o perie specială pentru piele întoarsă, pe anumite părţi sau pe toată suprafaţa, gumă abrazivă pentru a îndepărta luciul și  murdăria  din locurile mai greu accesibile dar și pentru a proteja încălţămintea de soare.

Din pânză / Mesh: Impermeabilitatea este caracteristica de bază a acestui tip de încălţăminte concepută pentru vremea caldă. Poţi curăţa zilnic încălțămintea cu ajutorul unui burete curat îmbibat în apă şi puţin săpun, apoi foloseşte o perie pentru a îndepărta praful.

Înainte de a aplica orice produs de întreținere pe încălțăminte, asigură-te că este curată (spălată, periată, aerisită etc) în funcţie de materialul din care este concepută.

CUM SĂ-TI CURETI SI SA ITI INTRETII INCALTAMINTEA PENTRU NAVIGATIE

2/ Tratamentul

Impermeabilitatea încălţămintei pentru  navigaţie este garantată de structură, de folosirea unei membrane impermeabile şi respirante sau de materialul din piele rezistentă la apă.

Dacă încălțămintea de navigație nu este impermeabilă, atunci ar trebui măcar, să fie concepută din material hidrofob. Atenţie, nu este recomandat să se aplice tratamentul de impermeabilizare pe o încălţăminte care permite pătrunderea apei în interior.

Poţi utiliza sprayul de impermeabilizare. Acest tratament se poate aplica o dată sau de două ori pe an. Pulverizează la o distanță de aproximativ 2 cm pentru o aplicare uniformă pe toată suprafaţa . Lasă încălţămintea la uscat timp de 10 – 12 h pentru ca sprayul să se impregneze corespunzător în încălţăminte.

Este recomandat să aplici pe încălțămintea din piele o substanță grasă cu efect waterproof, să o protejezi de pete, de uscare și de crăpături, să aplici un tratament de impermeabilizare. În ciuda capacității ei de a respinge apa, încălțămintea rămâne respirantă. Această substanță grasă poate fi aplicată și pe încălțăminte cu membrană.

Evită să porţi încălţămintea imediat ce ai curăţat-o, este nevoie să treacă ceva timp  pentru ca produsele folosite să aibă efecte optime.

CUM SĂ-TI CURETI SI SA ITI INTRETII INCALTAMINTEA PENTRU NAVIGATIE

3/ Respirabilitatea

Branțurile de la toate modelele noastre de încălțăminte sunt detaşabile. După fiecare utilizare, este recomandat să le scoţi şi să le usuci la aer liber. Apoi, deschide la maximum partea din faţă a perechii de încălţăminte  pentru ca umiditatea să se elimine complet. Este primul pas pe care trebuie să îl faci pentru a preveni mirosurile neplăcute şi pentru a păstra încălţămintea în stare bună!

CUM SĂ-TI CURETI SI SA ITI INTRETII INCALTAMINTEA PENTRU NAVIGATIE

4/ Curăţarea

Încălţămintea ta este îmbibată cu apă sărată după navigație? Este recomandat să o clăteşti cu apă curată şi să o cureţi, mai ales dacă încălţămintea este una din piele. Apa sărată atacă materialul și cusăturile încălțămintei din piele.

Înainte de a curăţa încălțămintea, loveşte tălpile una de alta pentru a îndepărta reziduurile și praful. Cel mai simplu şi eficient este să speli încălţămintea manual (cu un burete moale), cu apă călduță şi puţin săpun cu pH neutru. Îţi recomandăm să scoți branțurile pentru a evita ca acestea să nu se ude. Dacă încălţămintea este foarte murdară, poţi folosi o perie mică pentru a curăţa cusăturile şi şireturile.

Chiar dacă încălţămintea de navigație Tribord este confecţionată din mesh sau dintr-un material ventilat care să permită pielii să respire, eliminând transpiraţia, este ideal să o cureţi şi să o dezinfectezi în interior pentru a evita mirosurile neplăcute şi înmulţirea bacteriilor! Pentru asta poţi folosi bicarbonatul de sodiu. Curăță încălțămintea de resturile de bicarbonat, înainte de a o folosi din nou.

EVITĂ SPALAREA ÎNCĂLȚĂMINTEI LA MAŞINĂ: spală perechea de încălţămintea de navigație manual, pentru a evita deteriorarea materialului. În schimb, poţi spăla şireturile la maşină.

CUM SĂ-TI CURETI SI SA ITI INTRETII INCALTAMINTEA PENTRU NAVIGATIE

5/ Uscarea

În ciuda nivelului de respirabilitate al încălțămintei, piciorul tot transpiră.  De asemenea, este posibil ca apa să intre prin partea de sus în timpul navigaţiei, în cazul acesta este important să îţi usuci imediat  încălţămintea pentru a beneficia de toate calităţile acesteia. Dacă nu ai nimic la îndemână pentru a o curăţa, înlătură branțurile pentru ca încălţămintea să se aerisească şi să se usuce rapid.

NU EXPUNE ÎNCĂLȚĂMINTEA LA SURSE DIRECTE DE CĂLDURĂ: usucă perechea de încălţăminte la temperatura camerei. O temperatură prea ridicată usucă pielea şi poate deteriora și deforma materialul.

CUM SĂ-TI CURETI SI SA ITI INTRETII INCALTAMINTEA PENTRU NAVIGATIE

6/ Depozitarea

Asigură-te că încălţămintea ta este bine uscată înainte de a o depozita.

Ideal este ca aceasta să fie depozitată într-un loc uscat şi aerisit. Nu lăsa niciodată încălțămintea în apropierea unei surse de căldură sau expusă razelor soarelui.

Dacă încălţămintea nu este folosită o perioadă mai lungă de timp, îndeasă  hârtie de ziar în interior, pentru ca aceasta să îşi păstreze forma.

Astfel, încălțămintea ta va rezista mai mult timp și o vei utiliza cu plăcere!
În fiecare zi, facem între 6000 şi 10 000 de paşi! Dacă te afli pe puntea unei ambarcațiuni, nu vor fi la fel de mulți, dar este important de ştiut cum să întreții încălţămintea de navigaţie, pentru ca aceasta să își păstreze proprietățile și să reziste în timp.