sphere media background sample

CUM SĂ TE MENȚII ÎN FORMĂ ÎN CONCEDIU: TOP SPORTURI

Știm cât de mult aștepți următoarea vacanță pentru o pauză binemeritată de relaxare. Dar cum ar fi să îmbini relaxarea cu mișcarea și distracția? Află în continuare ce înseamnă o vacanță activă și ce activități poți planifica pentru întreaga familie.

Fiecare vacanță reprezintă un moment de odihnă și relaxare departe de haosul vieții cotidiene. Ai șansa să explorezi noi locuri și culturi, să încerci diverse preparate culinare specifice zonei. Deși relaxarea este cuvântul principal care descrie orice vacanță, și activitatea fizică ar trebui să rămână una dintre prioritățile tale. Indiferent de destinația aleasă pentru vacanță, că mergi la mare sau la munte, poți planifica diferite activități ușoare cu ajutorul cărora să te menții în cea mai bună formă. De exemplu, o sesiune de trekking sau înot poate fi o alegere inspirată, adaptată destinației de vacanță în care te afli.

Află mai multe despre vacanțele active și ce activități îți recomandăm să încerci pentru a preveni sedentarismul.

CUM SĂ TE MENȚII ÎN FORMĂ ÎN CONCEDIU: TOP SPORTURI

Alege activități adaptate destinației

Fiecare destinație de vacanță îți oferă acces la o varietate de activități pe care să le practici singur sau alături de prieteni sau familie. Dacă stațiunile montane sunt recunoscute pentru traseele de drumeție și trekking, litoralul creează cadrul perfect pentru înot și sporturi nautice. Este important să adaptezi activitățile în funcție de specificul zonei și facilitățile pe care ai la dispoziție. Astfel îți poți alege corect echipamentul pe care să îl iei cu tine în vacanță, așa cum sunt bocancii de trekking de bărbați și îmbrăcămintea de drumeție sau costumul de înot și papucii de plajă preferați. 

CUM SĂ TE MENȚII ÎN FORMĂ ÎN CONCEDIU: TOP SPORTURI

Top activități fizice pe care le poți practica în concediu

Drumeții
Zonele montane sunt o poartă către o mulțime de trasee pentru drumeții clasificate în funcție de nivelul de experiență. Drumețiile sunt o activitate ușoară și relaxantă de vacanță, care îmbină observarea naturii cu mișcarea. Dacă îți place să descoperi cât mai multe zone spectaculoase și să explorezi frumusețea locului în care te afli, drumețiile ar trebui să se regăsească pe lista ta de activități pentru vacanță.

Asigură-te că incluzi în bagajul de călătorie un echipament de drumeție pe munte. Ghetele de drumeție, pantalonii de drumeție și pelerina de ploaie, un rucsac încăpător și proviziile sunt cele mai importante pentru confortul și siguranța ta.

Dacă îți plac sporturile mai riguroase și ai o rezistență la efort crescută, îți recomandăm să încerci trekking. Similar cu drumeția, trekking-ul este un sport care pune mai mult accent pe rezistența la efort și anduranță. Este recomandat doar celor cu experiență, pentru că traseele dedicate sesiunilor de trekking sunt mai dificile.

Pe lângă clasicul echipament de drumeție, care include ghetele de trekking și îmbrăcămintea lejeră, pentru această activitate ai nevoie și de bețe de trekking. De asemenea, poți opta pentru o pereche de sandale sport de damă pentru drumețiile din sezonul cald. Asigură-te că ai un echipament corespunzător și suficiente provizii pentru a parcurge întreg traseul fără niciun fel de disconfort.

Ciclism

Ciclismul este un sport versatil, care poate fi practicat oriunde și se adaptează fiecărui nivel de experiență și rezistență la efort. Poate fi practicat primăvara, vara și toamna, fiecare sezon având un farmec aparte care îți dezvăluie frumusețea locului în culorile specifice lui. Este o activitate de familie pe care o poți practica alături de copii.

Îți recomandăm să alegi o bicicletă corect echipată pentru fiecare traseu și sezon. De exemplu, bicicleta mountain bike este recomandată pentru traseele montane, datorită cauciucurilor care oferă aderență off-road. Echipează-te cu îmbrăcăminte ușoară și optează pentru încălțăminte de drumeție, dacă vrei să explorezi diferite trasee din zonă.

Înot

Înotul este fără îndoială cel mai des practicat sport la malul mării sau la piscină. Dacă ai planificat o vacanță într-o zonă cu acces la mare, îți recomandăm să te bucuri cât mai mult de beneficiile acestui sport. Este o activitate pe care o poți practica alături de familie și prieteni, așa că ai toate motivele să încerci acest sport în vacanță.

Păstrează un loc liber în bagaj pentru costumul de înot preferat, crema de protecție solară și papucii de plajă. Alege o zonă sigură, special amenajată pentru înot și supravegheată de un salvamar.

CUM SĂ TE MENȚII ÎN FORMĂ ÎN CONCEDIU: TOP SPORTURI

Rafting

Acesta este un sport de echipă, așa că, dacă mergi în vacanță alături de gașca de prieteni și vreți să încercați o activitate unde adrenalina este cuvântul cheie, îți recomandăm rafting. Raftingul presupune navigarea apelor repezi curgătoare, care se găsesc de obicei în zone montane, în chei sau canioane. Se desfășoară în echipe de doi sau mai mulți membri, fiind un sport dificil, care pune accent pe coordonare și dexteritate.

Raftingul se desfășoară într-o barcă rezistentă dedicată acestui sport, echipată cu vâsle și echipamente de salvare. În zonele special amenajate pentru rafting vei găsi bărci de închiriat în funcție de numărul membrilor echipajului. Îți recomandăm să eviți să iei cu tine obiecte personale valoroase pe durata sesiunilor de rafting, pentru că pot intra în contact cu apa.

CUM SĂ TE MENȚII ÎN FORMĂ ÎN CONCEDIU: TOP SPORTURI

Plimbările cu caiacul

Dacă îți place să te plimbi pe apă, dar adrenalina raftingului nu este tocmai pe gustul tău, poți încerca plimbările cu caiacul, un sport mult mai relaxant. Există o mulțime de lacuri naturale sau de agrement pe care te poți plimba cu caiacul în condiții de siguranță. În plus, este un sport pe care îl poți practica alături de prieteni sau familie, așa că poate deveni o activitate de vacanță.

Caiacul se poate închiria din zonele special amenajate, împreună cu pagaiele și echipamentele de salvare. Îți recomandăm să îți păstrezi obiectele personale valoroase într-o geantă impermeabilă special concepută pentru caiac, care previne contactul acestora cu apa.

Scuba diving

Scuba diving
Unul dintre cele mai îndrăgite sporturi în apă este scuba diving. Scufundările care îți oferă acces la lumea subacvatică sunt unul dintre cel mai des practicate sporturi de vacanță, mai ales în zone cu mări și oceane cu floră și faună spectaculoase. Este un sport unde experiența în înotul sub apă își spune cuvântul.

Echipamentul de scuba diving se închiriază de la centre speciale, unde vei beneficia de un instructaj și poți opta pentru asistența unui scafandru experimentat. Îți recomandăm să adaugi în bagajul de vacanță o husă de telefon impermeabilă, concepută pentru activități sub apă. Astfel poți imortaliza cele mai spectaculoase momente din adâncuri.

Folosește facilitățile hotelului la care te-ai cazat sau caută o sală de sport în zonă

Majoritatea hotelurilor beneficiază de săli de fitness amenajate pentru oaspeții locației. Astfel te încurajează să îți menții stilul de viață activ pe durata vacanței tale. De asemenea, poți opta pentru o locație care îți oferă acces la piscină interioară sau exterioară, în funcție de sezon sau condițiile meteo. Toate aceste facilități pe care le ai la dispoziție pe durata cazării îți reamintesc cât de importante sunt mișcarea și sportul chiar și pe durata vacanței.

Verifică la ce facilități îți oferă acces hotelul tău, ca să îți pregătești bagajul în funcție de activitățile pe care le-ai planificat. Poți căuta mai multe informații despre zona în care urmează să călătorești și activitățile la care ai acces. 

Planifică-ți activitățile cu grupul cu care mergi 

Activitățile de vacanță trebuie planificate în funcție de grupul cu care călătorești. Dacă mergi singur în vacanță, ai libertate să alegi și să încerci diverse activități care crezi că ți s-ar potrivi. Atunci când călătorești alături de prieteni sau familie, îți recomandăm să planifici activități de care să vă bucurați împreună. Chiar dacă preferințele voastre diferă, asigură-te că locația și destinația de vacanță alese îți oferă acces la diferite activități, astfel încât fiecare persoană să poată practica ceea ce îi place. 

Sport dimineața, distracție și relaxare în restul zilei

Îți recomandăm să aloci timp sportului în prima parte a zilei. Dimineața este cel mai bun moment pentru o sesiune revitalizantă de sport și mișcare, mai ales dacă ești cel mai matinal. Profită de acest moment de liniște pentru un antrenament energizant. În plus dimineața este un moment foarte bun pentru sport, pentru că ești odihnit și ai motivația necesară. Păstrează restul zilei pentru momentele de distracție și alte activități relaxante alături de grupul tău. 

Fii flexibil și relaxează-te
Vacanța este, mai presus de toate, un moment de relaxare. Astfel, este recomandat să eviți antrenamentele intense și îndelungate, care te-ar putea ține departe de restul grupului sau de frumusețea locului în care te afli. În schimb, fii flexibil și înlocuiește sesiunile de exerciții intense pe care le practici acasă cu diverse activități specifice zonei. Drumeții, înot, plimbări cu barca sau activitățile în parcurile de aventură sunt doar câteva dintre activitățile care te vor menține activ și relaxat în același timp. 

Te pregătești pentru următoarea vacanță? Îmbină relaxarea cu mișcarea pentru un concediu pe cât de revigorant, pe atât de benefic pentru trup și suflet.