4. Întrebări despre inițierea în snowboarding
Disciplină ludică prin excelență, se adresează tuturor practicanților, indiferent de nivelul de schi. Crezi că este prea complicat pentru tine? Permite-ne să îți demonstrăm contrariul.
Am mers special pentru voi la La Clusaz, pentru a strânge trucuri și informații de la Victoria Codron, mai bine cunoscută sunt numele de „Vik”, monitor la Școala franceză de schi și câștigătoare a concursului de monitori de snowboarding (bordercross) în 2006.
Ea îți oferă în acest articol sfaturi de bază pentru a te iniția corect în această disciplină.
Crezi că există o vârstă ideală pentru practicarea snowboarding-ului?
Vârsta de 8 ani este vârsta minimă recomandată, atunci când cartilagiile sunt deja formate. Apoi, nu există limită de vârstă ! Am acompaniat chiar și un elev începător de 60 de ani.
Pentru un echipament de snowboard, care sunt recomandările tale?
Pentru început, nu te implica atât de mult în alegerea ținutei. Mai bine te concentrezi pe protecție: ne gândim adesea la cască, dar uităm de protecțiile pentru încheieturile mâinilor (locul cel mai predispus accidentării printre începători!), sau de protecții de genunchi pentru snowboard.
Este de preferat să îți achiziționezi și o protecție pentru spate, pentru a te proteja de schiorii care vin în urma ta pe pistă; la început, suntem adesea așezați pe pistă! Alege o placă de snowboard pentru incepatori flexibilă și „nu prea lungă” (trebuie să îți ajungă sub bărbie).
La nivelul reglajelor, distanța dintre picioare trebuie să fie la minimul lungimii antebrațelor (cu tot cu mâini). Dacă îți reglezi singur cele doua legături de snowboard, unghiul este de -2 la -4 la spate și de +10 la 15 grade în față. Ai grijă să strângi bine atât legăturile, cât și bocancii de snowboard (bootsi).
Ce exerciții recomanzi pentru începători?
Pentru inițiere, recomand să se înceapă pe un platou cu înclinație mică și cu oprire naturală. Pentru mai mult echilibru, leagă pe placă doar piciorul din față. După această primă etapă, poți merge pe o pârtie ușoară pentru a îți antrena derapajul, prin exercițiul de „frunză”.
În acest stadiu, recomand să te familiarizezi cu teleschiul, pentru că permite lucrarea echilibrului și poziționarea pe verticală a snowboard-ului.
Apoi (în maximum o zi sau două, adesea în câteva ore, în funcție de capacitatea ta de acomodare cu panta) vei putea continua cu viraje, cu sprijinire pe călcâi (back side) și sprijinire pe vârful piciorului (front side).