Cum să te echipezi pentru o sesiune de trekking în deșert?

Cum să te echipezi pentru o sesiune de trekking în deșert?

De ce tip de îmbrăcăminte ai nevoie într-o sesiune de trekking în deșert? Ai nevoie și de îmbrăcăminte specială și pentru nopțile petrecute în bivuac? Iată aici o listă care te poate ajuta în a decide ce echipament trebuie să pui în rucsac!

De reținut este că această listă este strict orientativă. Acest checklist depinde, de asemenea, de numărul de zile de trekking, de modul în care alegi să înnoptezi etc.

Dar nu te îngrijora: ghidul sau agenția de turism îți va da, în general, o listă adaptată pentru sesiunea de trekking pe care o vei realiza.

Îmbrăcăminte necesară pe timp de zi

Recomandare: alege îmbrăcăminte largă, respirantă, cu o acoperire cât mai mare, cu protecție anti-UV și protecție împotriva infiltrării nisipului.

- O șapcă tip saharian care protejează ceafa de razele soarelui sau un turban, care protejează fața de nisip, în caz de furtună.

- O pereche de ochelari de soare categoria 3 sau 4 și o pereche de ochelari de schi dacă există riscul de producere a furtunilor de nisip.

Atenție, nisipul are tendința de a zgâria lentilele! Alege o pereche de ochelari la care nu ții foarte mult sau una care este prevăzută cu lentile cu tratament împotriva zgârieturilor.

-  Mai multe cămăși cu mânecă lungă, cu protecție anti-UV și ventilate, pentru a te proteja de razele soarelui și pentru a nu suferi din cauza căldurii. Și/sau des tricouri respirante din bumbac sau lână merinos (cu capacitate de termoreglare și reducere a mirosurilor neplăcute), care pot fi purtate cu manșoane anti-UV pentru a acoperi antebrațul.

În general, este bine să evitați materialele sintetice în deșert.

-  Pantalon lung și larg, pe cât posibil din material cu protecție anti-UV.

Este bine să eviți fusta și șortul care nu protejează bine de razele soarelui, precum și blugii și colanții care țin prea tare de cald.

- O jachetă cu protecție împotriva vântului.

- Îmbrăcăminte prim strat respirantă, de preferat fără cusături pentru a evita riscul de frecare.

- Șosete respirante, din bumbac. 

- O pereche de mănuși ușoare și cu protecție anti-UV, pentru a evita apariția pistruilor pe mâini din cauza razelor solare.

- O pereche de bocanci ușori pentru drumeție , cu fața înaltă pentru a evita infiltrarea nisipului sau o pereche de încălțăminte joasă cu protecție împotriva intrării nisipului care se fixează pe deasupra.

Înainte de orice sesiune de trekking, se recomandă testarea încălțămintei, pentru a te asigura de confortul acesteia. În timpul zilei, evită purtarea sandalelor (fără șosete) deoarece acestea îți expun picioarele la arsuri solare și la mușcăturile insectelor.

Îmbrăcăminte pentru bivuac

Diferențele de temperatură între zi și noapte pot fi foarte mari în deșert: ai nevoie de îmbrăcăminte care să îți ofere căldură!


- O căciulă ușoară și călduroasă, din lână merinos de exemplu.

- Un polar călduros și o geacă ușoară și compactă.

- O jachetă cu protecție împotriva vântului, căptușită.

- O pereche de sandale pentru seara, pentru că după o zi de mers pe jos o să-ți dorești doar să îți dai jos încălțămintea din picioare!

- Șosete din lână pentru a-ți menține picioarele calde.

- O pijama și o ținută lejeră pentru a te relaxa după montarea bivuacului.

- Opțional: O pereche de colanți călduroși care să fie purtați pe sub un pantalon larg, pentru a te simți confortabil lângă focul de tabără.

Echipament

Echipamentul principal va fi asigurat de ghid/agenția de turism, dar rămân câteva elemente importante pe care trebuie să le ai cu tine!


- Un bidon sau un rezervor pentru apă de minimum 2L: apa este, în general, asigurată de ghid și este împărțită pe fiecare dimineață, pentru întreaga zi.

- Un cuțit tip briceag.

- O lanternă frontală, de preferat reîncărcabilă, pentru a evita transportarea bateriilor voluminoase.

- Un sac de dormit pentru 0°C.

- Salteaua și cortul sunt, în general, asigurate de agenția de turism.

- Un cearșaf pentru sacul de dormit pentru un plus de căldură (nopțile sunt reci dacă cerul este lipsit de nori).

- O pernă gonflabilă sau compactă, pentru mai mult confort.

- Un mic sac de gunoi pentru a pune deșeurile poluante (ambalaje, baterii etc.).

Ideal este să lași toate ambalajele acasă înainte de a pleca,deoarece astfel le poți tria pentru a putea fi reciclate.

- Huse de protecție cu fermoar pentru a-ți proteja echipamentul electronic de nisip.

- Dacă obișnuiești să folosești: o pereche de bețe pentru drumeție cu vârfuri pentru zăpadă.

- Opțional: pentru a-ți încărca dispozitivele electrice, alege o baterie portabilă și/sau o baterie cu încărcare cu ajutorul unui panou solar! 

Igienă și sănătate

Iată câteva elemente de bază pe care trebuie să le ai în trusa ta de toaletă. Dar în cazul trusei de medicamente? În această situație, cel mai bine este să ceri recomandarea farmacistului sau a unui medic!


- Necesar pentru trusa de toaletă: periuță de dinți, pastă de dinți biodegradabilă (de tip solid), șervețele umede pentru reîmprospătare (deoarece apa este foarte prețioasă în deșert) etc.

- Hârtie igienică și o brichetă pentru a o arde după utilizare, astfel încât să protejezi acele peisaje frumoase.

- Cremă solară cu un grad de protecție ridicat pentru buze și piele.

- Ser fiziologic pentru curățarea ochilor în caz de furtună de nisip.

- Cremă hidratantă pentru tratarea arsurilor superficiale (bășici și arsuri solare).

- Tablete purificatoare pentru dezinfectarea apei.

- Spray anti-țânțari deoarece în deșert poți întâlni și țânțari!

- Plasturi pentru bătături.

Rucsacuri

În deșert ai nevoie de 2 rucsacuri: unul pentru a transporta o mare parte din echipament și unul, mai mic, pentru drumeție.


- Un rucsac de trekking călătorie, flexibil și rezistent (aproximativ 60L) care se poate transporta pe cămile sau în mașinile 4X4: evită alegerea unei genți rigide sau a unui troler care poate răni cămilele.

- Un rucsac de 20 - 30 litri pentru a transporta echipamentul esențial în timpul drumețiilor.

Pentru a profita din plin de această experiență ...

Poți lua cu tine o hartă astronomică pentru a observa stelele: cerul este superb în deșert. De asemenea, o agendă îți va permite notarea amintirilor din timpul acestei experiențe pline de emoții.

Ghid de camping pentru începători – pregătire, echipament necesar, măsuri de siguranță

Ghid de camping pentru începători – pregătire, echipament necesar, măsuri de siguranță

Cum te pregatesti pentru camping ▪ Care este echipamentul necesar pentru campare ▪ Masuri de siguranta de care sa tii cont, la camping