CUM SĂ PREGĂTEȘTI CORECT O IEȘIRE CU BICICLETELE MTB, ÎN FAMILIE?

Cum să pregătești corect o ieșire cu bicicletele mtb, în familie?

Pentru a profita din plin de această experiență, iată câteva lucruri indispensabile de care trebuie să ții cont în pregătirea unei ieșiri MTB, în familie.

Ai în vedere o escapadă MTB în familie? Înainte de a vă urca pe biciclete, o mică doză de precauție vă poate feri de situații neplăcute în timpul aventurii pe două roți, astfel încât toată familia să fie încântată la finalul acesteia.

CUM SĂ PREGĂTEȘTI CORECT O IEȘIRE CU BICICLETELE MTB, ÎN FAMILIE?

1. Planifică-ți bine itinerariul!

Cunoașterea itinerariului presupune să știi la ce să te aștepți în termeni de dificultate tehnică, natura terenului și obstacolele pe care vor trebui să le înfrunte participanții. În funcție de vârsta fiecărui membru al familiei și, mai ales, în funcție de vârsta celor mici, este indicat să alegi un traseu adaptat acestora. „În funcție de ce ne dorim să facem, durata deplasării și vremea de afară, este recomandat să avem în minte itinerariul înainte de a pleca la drum și să nu ne aventurăm pe trasee complet necunoscute”, ne recomandă Vincent Bouchez, monitor Ufolep.  „Pe site-urile care prezintă trasee marcate pentru MTB, pot fi consultate indicațiile despre distanța și dificultățile tehnice întâlnite pe aceste trasee. Atunci când plecăm la drum cu micuții, acest lucru contează foarte mult. În plus, trebuie să vezi de ce v-ar interesa un anume traseu și să îți propui ca obiectiv să ajungeți până într-un anumit loc ”. Organizarea acestei ieșiri presupune, deci, alegerea tipului de traseu adaptat fiecărui membru al familiei: un traseu forestier nu este atât de frecventat, de exemplu, precum un drum de țară. Nu uita să te lași ghidat de diferitele posibilități oferite de mediul înconjurător și de dorințele familiei.

CUM SĂ PREGĂTEȘTI CORECT O IEȘIRE CU BICICLETELE MTB, ÎN FAMILIE?

2. Fii pregătit pentru micile probleme tehnice!

Nu vrem să te speriem, dar este indicat ca atunci când pleci în aventuri pe 2 roți, să iei cu tine un mic kit de reparație pentru biciclete. „O pompă, un spray anti-pană, un levier…pe scurt, un kit de reparație poate să te scoată din încurcătură”, ne asigură Vincent Bouchez. Așadar, un echipament corespunzător te ajută ca plimbarea să nu se transforme într-una neplăcută. „Ideal este, de asemenea, să știi să folosești aceste unelte pentru reparație. Astfel, înainte de a pleca și a trebui să repari o bicicletă în condiții reale, învață cum se repară o cameră de aer, cum se demontează un cauciuc. Dacă  vei fi nevoit să faci asta în timpul deplasării cu MTB-ul, vei fi pregătit, vei ști ce trebuie să faci sau, altfel spus, vei fi salvatorul situației! ”, continuă monitorul Ufolep.


CUM SĂ PREGĂTEȘTI CORECT O IEȘIRE CU BICICLETELE MTB, ÎN FAMILIE?

3. Ia cu tine cele necesare!

În ceea ce privește obiectele esențiale de luat în rucsac, pe lângă kit-ul de reparație, se numără câteva mici gustări, pentru a vă reîncărca bateriile și a profita din plin de pauzele din timpul traseului. „Nu uita să strecori în rucsac câteva batoane cu cereale și apă, cel puțin.”, adaugă Vincent Bouchez. Dacă plănuiți un picnic, nu uita nici de sandwich-uri, pentru a nu îi dezamăgi pe micii gurmanzi:). De asemenea, dacă pleci în aventură cu cicliști micuți, nu uita de trusa medicală de prim ajutor, un flacon de dezinfectant, câțiva plasturi și ser fiziologic, printre altele. „În timpul practicării de MTB, nu suntem feriți de câteva zgârieturi”, admite monitorul nostru. Acesta îți recomandă să iei cu tine și o folie de supraviețuire, un obiect util pentru a fi folosit în mai multe scopuri: „în caz de imobilitate, aceasta îți asigură căldură și nu ocupă decât foarte puțin spațiu. Mi s-a întâmplat și să o întind și să o folosesc drept adăpost de ploaie.” În sfârșit, chiar dacă dorești să te deconectezi în timpul plimbării, ia totuși cu tine telefonul mobil, care se poate dovedi foarte util în caz de probleme. Nimic nu te împiedică, în schimb, să îl pui pe mod „avion” dacă nu ai nevoie de el și nu vrei să fii deranjat. Chiar dacă în timpul escapadelor MTB în familie accidentele sunt mai degrabă rare, este mai bine să fim precauți decât să riscăm.

CUM SĂ PREGĂTEȘTI CORECT O IEȘIRE CU BICICLETELE MTB, ÎN FAMILIE?

4. Echipați-vă corespunzător!

Pentru a profita din plin de plimbare, trebuie să purtați un echipament adaptat. „Trebuie să consulți prognoza meteo înainte de deplasare, pentru a ști cu ce situații vă veți confrunta”, subliniază Vincent Bouchez. Indiferent de vreme, o jachetă anti-vânt vă poate fi foarte utilă când ajungeți în zone de câmp deschis. Se recomandă să purtați echipament respirant, din material sintetic, pentru a se usca rapid. „Evitați bumbacul și alegeți un echipament mulat pe corp, ușor elastic, pentru a vă asigura libertate de mișcare.”  Vincent Bouchez consideră că articolul vestimentar indispensabil pentru deplasările MTB în familie sunt mănușile: „trebuie să alegeți mănuși puțin mai lungi, pentru a vă proteja întreaga mână de crengi sau în caz de cădere. Pe anumite porțiuni de traseu, vegetația este destul de bogată, iar copiii se află la înălțimea crengilor sau a vegetației care pătrunde pe cărare ”. Tot din acest motiv, alegeți pentru copii tricouri cu mânecile lungi, iar pentru partea inferioară, evitați lenjeria intimă și șorturile, care vă pot provoca o senzație de disconfort atunci când pedalați! „Ador colanții pentru acest tip de practică, întrucât asigură protecție optimă la nivelul picioarelor!”. Drept încălțăminte, poți alege o pereche de teniși ușori. Trucul lui Vincent este să luați cu voi un guler, în caz de vreme răcoroasă, pentru a nu fi nevoiți să stați cu bărbia ascunsă în haine…brrr!


CUM SĂ PREGĂTEȘTI CORECT O IEȘIRE CU BICICLETELE MTB, ÎN FAMILIE?

5. Purtați echipament de protecție!

În timpul practicării de ciclism, indiferent de disciplină, trebuie să purtați o cască potrivită și bine reglată! Vă recomandăm să purtați ochelari de ciclism, astfel încât să vă protejați ochii de noroi și proiecții de apă. Nu uitați să vă protejați și de conducătorii auto, vizibilitatea fiind una dintre condițiile unei plimbări reușite: dacă bicicletele nu sunt prevăzute cu benzi reflectorizante sau dacă acestea nu sunt foarte vizibile, puteți adăuga unele la nivelul șeii sau pe rucsac. În ceea ce privește siguranța noastră, niciodată nu este prea mult!

CUM SĂ PREGĂTEȘTI CORECT O IEȘIRE CU BICICLETELE MTB, ÎN FAMILIE?

6 – verificați bicicletele înainte și după ieșirea mtb!

Ora de plecare se apropie și micii cicliști nu mai pot de nerăbare să se urce pe bicicletă și să plece! Înainte de a pleca, luați-vă câteva minute să verificați starea bicicletelor. „Începeți cu verificările de siguranță, mai ales la nivelul sistemului de frânare.”, indică Vincent Bouchez. Întoarceți roțile, acționați frâna din față, apoi frâna din spate, pentru a vă asigura că acestea funcționează corect. De asemenea, verificați ca presiunea cauciucurilor să fie bună și ca roțile să fie bine strânse. Ghidonul este stabil, nu prezintă niciun joc? Înălțimea șeilor este cea potrivită?  Dacă răspunsurile la aceste întrebări sunt afirmative, sunteți gata de plecare!

La întoarcere, pentru a avea grijă de echipament și a prelungi durata de viață a acestuia, luați-vă câteva minute să clătiți bicicletele cu apă. Uscați lanțurile și ungeți-le, dacă este necesar. Faceți o verificare rapidă a bicicletelor și nu uitați să vă împărtășiți impresiile despre această aventură, la o înghețată! 

Care sunt obiectele pe care le consideri indispensabile din timpul plimbărilor pe bicicletă, împreună cu familia? Ce amintiri ai să ne povestești? Împărtășește cu noi trucurile și experiențele tale pe 2 roți…abia așteptăm să le citim.