4. CUM SĂ PRACTICI STAND UP PADDLE ÎN SIGURANȚĂ DEPLINĂ?
Atunci când practici stand up paddle pe mare, trebuie să rămâi, în general, în limita a 300m de mal. În acest caz, echipamentul minim de siguranță înseamnă un leash și un telefon mobil, pe care îl poți depozita într-o husă de telefon etanșă. Poți completa acest echipament cu un bidon cu apă, pentru a te hidrata în timpul plimbării și cu un rucsac etanș, pe care îl poți plasa sub elasticul din partea de față a plăcii sau fixat pe chingile din spate, dacă placa dispune de acestea.
În același timp, este important să consulți prognoza meteo din timpul zilei, deoarece vântul este principalul inamic al practicantului de SUP, mai ales atunci când vântul suflă puternic din față și te poate împiedica să revii în locul din care ai plecat. Nu uita să consulți programul cu mareele, deoarece o maree puternică în față poate fi chiar mai periculoasă decât vântul.
Se știe că pe apă este tot timpul mai frig decât pe uscat, motiv pentru care îți recomandăm să porți articole de îmbrăcăminte mai mult sau mai puțin călduroase, în funcție de anotimp, pe care să le poți dezbrăca în timpul plimbării, dacă ți se face prea cald. Nu uita de reflexiile soarelui pe apă, folosește cremă solară, șapcă și ochelari de protecție solară. În plus, pentru a fi în siguranță, poartă o vestă de flotabilitate, cu atât mai mult cu cât anumite modele se umflă la cerere, grație unui cartuș de gaz și sunt foarte confortabile, grație croielii care asigură libertate de mișcare la nivelul umerilor. Anumiți practicanți de SUP folosesc și un rucsac cu rezervor de apă, pentru a se hidrata ușor în timpul plimbării.