CUM SĂ PRACTICĂM SPORT ȘI SĂ PROTEJĂM MEDIUL ÎN ACELAȘI TIMP?

Cum să practicăm sport și să protejăm mediul în același timp?

Știm deja, sportul este bun pentru sănătate. Dar este bun și pentru mediul înconjurător?

Între Campionatul Mondial de Fotbal, Jocurile Olimpice și dezastrele ecologice care apar după ele, se pune această întrebare destul de des. Totuși, există soluții – uneori chiar foarte simple – pentru a proteja mediul atunci când practicăm sport.  

CUM SĂ PRACTICĂM SPORT ȘI SĂ PROTEJĂM MEDIUL ÎN ACELAȘI TIMP?

1. Alege bicicleta ca modalitate sustenabilă de transport

Putem, uneori, să facem sport într-un mod inconștient și să luăm bicicleta pentru a merge la serviciu sau… la antrenamentul sportiv. Îmbinăm utilul cu plăcutul!

Deplasându-ne cu bicicleta, nu doar că vom obține anumite beneficii (pierdem caloriile, lucrăm picioarele și facem cardio), dar, în plus, protejăm mediul. Este simplu: bicicleta este, împreună cu picioarele noastre, mijlocul de transportul cel mai puțin poluant dintre toate!

Și lista de avantaje poate continua: bicicleta este, adesea, cea mai rapidă în oraș, nu face niciun zgomot și te ajută să observi mediul înconjurător dintr-un alt unghi.

CUM SĂ PRACTICĂM SPORT ȘI SĂ PROTEJĂM MEDIUL ÎN ACELAȘI TIMP?

2. Alergarea… și strângerea deșeurilor

Există un grup de Facebook care a făcut multe persoane să vorbească despre această practică în ultimul an: Run Eco Team, creat de un francez de 35 de ani și care a fost remarcat de Mark Zuckerberg și promovat în platforma socială la nivel mondial.

Astăzi este disponibilă o aplicație. Obiectivul: după alergare, faci o fotografie cu deșeurile strânse în drumul tău. Un calcul realizat la nivel mondial ne ajută să urmărim câte tone de deșeuri au fost strânse de comunitatea de alergare. O idee frumoasă pentru a face sportul să rimeze cu protejarea naturii!

CE ESTE PLOGGING?
De la plocka upp (a strânge, în limba suedeză) și jogging,  plogging a apărut în Suedia în 2016. Ideea este de a alerga cu un sac de gunoi după tine pentru a strânge deșeurile întâlnite în drumul tău.

În plus pe lângă curățarea mediului, mai este și ocazia de a adăuga un pic de tonifiere a musculaturii, fandări, genuflexiuni și alte exerciții de „stretching”. Deci toată lumea are de câștigat! 

CUM SĂ PRACTICĂM SPORT ȘI SĂ PROTEJĂM MEDIUL ÎN ACELAȘI TIMP?

3. Refuză micile suveniruri, pentru mediu

Practica este aproape indispensabilă: indiferent de evenimentul sportiv la care participi, nu se va întâmpla să nu primești un breloc, flyere, pixuri sau alte obiecte de acest tip. Dar știm că aceste obiecte vor ajunge să stea într-un sertar sau, chiar mai rău, vor ajunge la gunoi fără să fie folosite.

Este, totuși, important să spunem „nu” dacă nu avem nevoie de ele! Adoptă acest obicei de a refuza obiectele inutile, care nu doar că vor ocupa spațiu, dar vor avea și un impact negativ asupra mediului. 

CUM SĂ PRACTICĂM SPORT ȘI SĂ PROTEJĂM MEDIUL ÎN ACELAȘI TIMP?

4. Sportul fără ambalaje

Zero deșeuri – nu ne mai săturăm să vorbim despre asta! Și dacă profiți de antrenamentele sportive? Să luăm, de exemplu, sticla cu apă: câte recipiente din plastic aruncăm pe an, doar pentru a ne hidrata?

Există soluții, precum să optăm pentru bidoane reutilizabile, pe care le putem umple cu apă înainte de antrenamente sau meciuri.

Este același lucru și pentru alimentație: poți alterna batoanele de cereale cu fructe, fructele uscate sau una dintre aceste idei de rețete.