CUM SĂ NE PROTEJĂM DE SOARE LA MUNTE?

Știai că la munte razele UV sunt mult mai puțin filtrate și că ele se intensifică cu 4%, la fiecare 300 de metri, pe măsură ce urci? Dacă adăugăm și senzația de răcoare provocată de vântul de la altitudine înțelegem cu ușurință de ce este important să ne protejăm de soare chiar dacă nu simțim nevoia la fel de mult ca atunci când suntem la plajă.

În articolul de mai jos, îți prezentăm recomandările noastre pentru o protecție solară eficientă, pe munte.

CEA MAI BUNĂ PROTECȚIE RĂMÂNE ÎMBRĂCĂMINTEA, ÎNSĂ NU TOATE MATERIALELE TEXTILE AU ACEASTĂ PROPRIETATE!

Pantalonii, cămășile, tricourile permit protecția cu ușurință a părților celor mai expuse ale corpului. Însă nu toate textilele au această proprietate : un tricou din bumbac de culoare deschisă va lăsa să treacă o parte din razele UV, un material mai dens va proteja mai mult decât unul mai puțin dens, deoarece atunci când fibrele textile sunt îndepărtate una față de cealaltă ele pierd din capacitatea de protecție. O îmbrăcăminte umedă pierde de asemenea din eficiență, în timp ce o îmbrăcăminte mai largă protejează mai bine. În final, o spălare va permite bumbacului să crească în UPF* ! (Astfel este important să spălăm întotdeauna hainele înainte de a le purta).

În completare, rămâne important să aplicăm un strat de cremă solară pe piele. Ideal este să porți textile certificate anti-UV, care garantează o protecție optimă cum ar fi cămășile cu mânecă lungă. Clasificarea UPF* 40+/50+ garantează că produsele sunt conforme cu normele europene :

– un indice UPF* 40+ înseamnă că 97,5% din raze sunt blocate

– 50+ înseamnă că mai mult de 98 % din raze sunt blocate.

*UPF = Factor de Protecție împotriva Ultravioletelor. Această unitate de măsură indică câte radiații UV sunt absorbite de un material.

 

ESENTIAL : CREMA SOLARĂ

La munte trebuie să aplicăm o cremă cu factor de protecție ridicat, și mult mai frecvent, pentru a evita arsurile solare.

Poți,de asemenea să ai la îndemână un balsam de buze protector deoarece soarele poate afecta și buzele.

PROTEJAȚI-VĂ CAPUL

Pălărie cu borduri late sau șepci…. Sunt esentiale cu siguranță în lupta contra insolației. Unele șepci ne protejează totodată și ceafa, de altfel extrem de sensibila  (practice dacă nu vrei să aplici cremă solară atât de des !)

PROTECȚIA OCHILOR

Ochelarii de soare cu protecție 3 spre 4 sunt potriviți pentru drumeție pe zăpadă.

Expunerea îndelungată la soare, fără protecție, poate cauza probleme ale pielii sau ale ochilor. Cea mai clasică patologie este conjunctivita solară, care chiar dacă este trecătoare, este extrem de dureroasă.

Călătorie plăcută !

Cât de mult ți-a plăcut articolul nostru?

1 stea2 stele3 stele4 stele5 stele (13 voturi, medie: 4,92 din 5)
Încarc...

Articole recomandate

EXERCITII CARDIO ⋆ PENTRU ACASA
By Decathlon  /  Ultima actualizare: Nov 5, 2020
EXERCITII ABDOMEN ⋆ ANTRENAMENTE PENTRU ACASA
By Decathlon  /  Ultima actualizare: Jun 17, 2021
PILATES – DESCOPERIȚI BENEFICIILE ACESTUI SPORT
By Decathlon  /  Ultima actualizare: Mar 10, 2020