CUM SĂ NE PROTEJĂM DE SOARE LA MUNTE?

Știați că la munte razele UV sunt mult mai puțin filtrate și că ele cresc cu 4% la fiecare 300 de metrii de altitudine în plus? Dacă adăugăm și senzația de răcoare provocată de vântul de la altitudine înțelegem cu ușurință de ce este important să ne protejăm de soare chiar dacă nu simțim nevoia la fel de mult ca atunci când suntem la plajă.

Iată sfaturile noastre pentru a fi protejați dacă sunteți prins într-o excursie care durează mai mult timp decât ați prevăzut sau deoarece vă doriți să vă plimbați mai multe ore :

CEA MAI BUNĂ PROTECȚIE RĂMÂNE ÎMBRĂCĂMINTEA, ÎNSĂ NU TOATE MATERIALELE TEXTILE AU ACEASTĂ PROPRIETATE!

Pantalonii, cămășile, tricourile permit protecția cu ușurință a părților cele mai expuse ale corpului fără a ne gândi la asta. Însă nu toate textilele au această proprietate : un tricou din bumbac de culoare deschisă va lăsa să treacă o parte din razele UV, o țesătură mai deasă vă va proteja mai mult decât o țesătură largă sau strech deoarece atunci când fibrele textile sunt îndepărtate una față de cealaltă ele pierd puterea de protecție. O îmbrăcăminte umedă pierde de asemenea din eficacitate, în timp ce o îmbrăcăminte amplă va fi mai protectoare. În final, o spălare va permite bumbacului să crească în UPF* ! (Astfel este important să spălăm întotdeauna hainele înainte de a le purta).

În completare, rămâne important să aplicăm un strat de cremă solară pe piele. Ideal este să purtați textile certificate anti-UV care garantează o protecție optimă cum ar fi: cămăși cu mânecă lungă (bărbați), maiou (femei) sau hanorac. Clasificarea UPF* 40+/50+ vă garantează respectul oferit de normele europene :

– un indice UPF* 40+ înseamnă că 97,5% din raze sunt blocate

– 50+ înseamnă că mai mult de 98 % din raze sunt oprite.

*UPF = Factor de Protecție împotriva Ultravioletelor. Această unitate de măsură indică câte radiații UV sunt absorbite de un material.

 

ESENTIAL : CREMA SOLARĂ

La munte trebuie să aplicăm o cremă de protecție mai ridicată, și mult mai frecvent, pentru a evita arsurile solare și a păstra în limite normale cantitatea de raze solare captată.

Pentru a alege o cremă solară adaptată, urmăriți sfaturile marcii Aptonia ( puteți de asemenea să aveți la îndemână un balsam de buze protector deoarece soarele poate favoriza apariția herpesului la persoanele sensibile).

PROTEJAȚI-VĂ CAPUL

Pălărie cu borduri late sau șepci…. Sunt esentiale cu siguranță în lupta contra insolației. Unele șepci ne protejează totodată și ceafa, de altfel extrem de sensibila  (practice dacă nu vreți să aplicați cremă solară atât de des !)

GÂNDIȚI-VĂ SĂ VĂ PROTEJAȚI OCHII

Ochelarii de soare cu protecție 3 spre 4 dacă faceți drumeții pe zăpadă, vor fi de asemenea fundamentali pentru completarea echipamentului vostru.

Dacă neglijați acest fapt riscați să dezvoltați diverse boli legate de o expunere solară ridicată. Cea mai clasică patologie este conjunctivita solară, care chiar dacă este pasageră, este extrem de dureroasă.

Și dacă plecați cu copii, descoperiți cum este mai bine să îi protejați de soare. Călătorie plăcută !

Cât de mult ți-a plăcut articolul nostru?

1 stea2 stele3 stele4 stele5 stele (1 voturi, medie: 5,00 din 5)
Încarc...