CUM SĂ ÎȚI REGLEZI CORECT LEGĂTURILE DE SCHI

Cum să îți reglezi corect legăturile de schi

▶ De ce este important sa iti reglezi bine legaturile de schi  
▶ Care sunt parametrii de reglaj  
▶ Ce alte recomandari poti lua in calcul, ca schior

CUM SĂ ÎȚI REGLEZI CORECT LEGĂTURILE DE SCHI

Concediul tău la schi nu poate începe fără o trecere în revistă a echipamentului. Casca este pregătită, bețele sunt rezistente, iar îmbrăcămintea pe care ai ales-o este exact cea care îți trebuie pentru protecție termică optimă și flexibilitate deplină. Un singur detaliu ți-ar putea strica experiența și chiar te-ar pune în pericol. Dacă tipul schiurilor este definitoriu atât pentru stilul pe care vrei să îl abordezi, cât și pentru manevrabilitatea de care vei avea parte, reglarea corectă a lor este capitală pentru siguranța ta. Nu în ultimul rând, plăcerea ta de a schia depinde tot de reglajul schiurilor. Ultimul lucru pe care îl dorești este o postură incorectă, care să îți cauzeze senzații neplăcute și să te predispună la accidentări.

CUM SĂ ÎȚI REGLEZI CORECT LEGĂTURILE DE SCHI

De ce este important să îți reglezi bine legăturile de schi?

Când vine vorba de schi, plăcerea este prima care ne vine în minte, dar siguranța este cea care contează cu adevărat. Schiatul este o sursă de plăcere, indiferent de nivelul la care stăpânești acest sport, dar nu există plăcere fără siguranță. Legăturile nelegate corect reprezintă riscuri de accidentare, de vacanțe terminate prematur sau chiar de sejururi anulate. Lungimea schiurilor impune eforturi mari ale picioarelor, prin răsuciri în față și în spate. Pentru evitarea leziunilor, mai ales la genunchi, fixarea legăturii trebuie să elibereze clăparul, dacă aceste eforturi sunt prea mari pentru capacitățile tale fizice. Este ceea ce numim „descălțare”, de exemplu, în caz de cădere.

CUM SĂ ÎȚI REGLEZI CORECT LEGĂTURILE DE SCHI

Care sunt parametrii de reglaj?

Ca orice operațiune de care depinde siguranța ta, și reglajul schiurilor trebuie realizat în concordanță cu niște criterii exacte. În funcție de acestea, norma definește duritatea legăturilor tale. Pentru aceasta, trebuie să reglezi cursorul pe cifrele corecte indicate pe legături, în față și la spate. Astfel, cei cinci parametri de care vei ține cont, pentru a nu te număra printre numeroasele cazuri de rupturi de ligamente anterioare încrucișate, sunt:

▶ greutatea schiorului, fără îmbrăcăminte;
▶ înălțimea schiorului;
▶ vârsta schiorului;
▶ nivelul de experiență;
▶ lungimea exterioară a tălpii clăparilor.

Ce alte recomandări poți lua în calcul, ca schior?

Este recomandat să apelezi la un profesionist care să îți controleze reglajele legăturilor, din rândul tehnicienilor noștri din atelierul Decathlon. Este important ca reglajul să fie adaptat lungimii clăparilor. Trebuie să ții cont de faptul că parametrii pot evolua, de la un an la altul, sau în același sezon, în funcție de greutatea ta, de nivelul de schi sau dacă schimbi clăparii.

Doar un profesionist poate să îți garanteze o funcționare optimă a legăturilor. Reglajul este esențial, fiind primordial să îi acorzi importanță și trebuie să fie realizat de profesioniști. Îți oferim metoda prin care să îți verifici reglajul, cu o unealtă simplă și disponibilă dând click aici. Pentru a dispune de un reglaj optim, redă cât mai precis posibil datele legate de greutatea și înălțimea ta, precum și de nivelul de schi.

Cu ajutorul softului creat special pentru schiori și care respectă norma ISO 11088, poți găsi ușor valorile corecte de reglaj, cu ajutorul unei pagini de calcul automat, care este accesibilă atât echipelor din magazin, cât și clienților. Astfel, poți verifica dacă valorile aplicate pe legăturile tale sunt conforme cu profilul tău de schior.

Informațiile de mai sus te pregătesc pentru o experiență sigură pe pârtie. Acordă atenție normelor de siguranță și te vei întoarce din stațiune cu amintiri plăcute de fiecare dată