CUM SĂ ÎȚI MOTIVEZI COPILUL SĂ MEARGĂ ÎN DRUMEȚIE

Cum să îți motivezi copilul să meargă în drumeție

Pentru o drumeție reușită, în care cei mici să se bucure de experiență la fel de mult ca și tine, îți propunem câteva trucuri pentru a le capta atenția, astfel încât să nu se plictisească.

CUM SĂ ÎȚI MOTIVEZI COPILUL SĂ MEARGĂ ÎN DRUMEȚIE

Abordați traseul progresiv

Dacă cei mici nu sunt foarte dornici să iasă la plimbare în natură, atunci nu plecați de la început o săptămână pe munte.

Începeți cu plimbări de 1-2 ore. Apoi, continuați cu plimbări de 1 zi, în care cel mic să își poarte singur rucsacul.

Înainte de ieșire, discutați despre traseu, despre eventualele dificultăți și verificați care este diferența de nivel (pentru a evita o surpriză neplăcută).

Nu uita să verifici și prognoza meteo! O ploaie ușoară nu are de ce să strice planurile, dar dacă precipitațiile se prelungesc pe tot parcursul zilei, potecile pot deveni alunecoase.

Înainte de a pleca, verificați rucsacul, nu uitați să luați suficientă mâncare și apă, precum și îmbrăcăminte adecvată.

CUM SĂ ÎȚI MOTIVEZI COPILUL SĂ MEARGĂ ÎN DRUMEȚIE

Trezește-i interesul

Drumeția ar trebui să fie o activitate relaxantă, în timpul căreia să te deconectezi de la rutina zilnică. Însă cel mic nu este de aceeași părere?

Pentru a-l convinge să iasă, încearcă să definești un obiectiv clar împreună cu el, incluzând și activități amuzante. Poți chiar să îi inviți și câțiva prieteni sau chiar alte familii cu copii de aceeași vârstă.

Pe scurt, grupul ar putea fi cel care evită ca cel mic să se plictisească.

CUM SĂ ÎȚI MOTIVEZI COPILUL SĂ MEARGĂ ÎN DRUMEȚIE

Ajută-l să preia părți din organizarea drumeției

Înainte de drumeție, analizați împreună traseul pe care îl veți parcurge.

Acordați-i lui responsabilitatea de a purta harta, de a ghida grupul, de a repera marcajele de pe traseu. Urmăriți împreună cât ați înaintat, folosind harta.
Oferiți-i o busolă, binoclu, pentru a-l ajuta să intre în atmosferă.
Acestea sunt instrumentele ideale pentru ca cel mic să învețe să se orienteze, să poată observa animalele.

CUM SĂ ÎȚI MOTIVEZI COPILUL SĂ MEARGĂ ÎN DRUMEȚIE

Adaptați-vă la ritmul lui

Nu există o vârstă minimă pentru o primă drumeție. Totul depinde de organizare.

Începând de la vârsta de 7 ani, puteți să faceți drumeții de 1 zi, parcurgând trasee de 8-10 km, cu diferență de nivel de 600m. La 10 ani, puteți merge pe trasee cu diferență de nivel de până la 1000m, ba chiar puteți rămâne și la refugiu, făcând un traseu de 2 zile (cu siguranță va accepta aventura, mai ales dacă mergeți împreună cu alți copii).

Spre deosebire de adulți, copiii nu vor avea neapărat un ritm constant, vor exista momente când aleargă, dar și când va merge mai încet. Este recomandat să ai răbdare cu el și să îl motivezi.

Capacitățile fizice ale copiilor variază, deci e posibil să fie nevoie să adaptați traseul și în funcție de cum se simte cel mic în ziua respectivă.

PUTEȚI CONTINUA DISTRACȚIA ACASĂ
Odată întorși acasă, puteți retrăi momentele frumoase din timpul zilei uitându-vă pe poze. 🙂