CUM SĂ ÎȚI MENȚII CONFORTUL TERMIC ÎN NAVIGAȚIE PE AMBARCAȚIUNE LOCUIBILĂ

Cum să îți menții confortul termic în navigație pe ambarcațiune locuibilă

Iarna se instalează cu vânt și frig ! Cu toate acestea, un număr considerabil de practicanți continuă să navigheze.

Cum procedează ei pentru a contracara frigul? Care sunt secretele acestor persoane pasionate care rămân pe punte, în toate sezoanele? Descoperă sfaturile și trucurile noastre care te vor ajuta să nu îți mai fie frig la bord !

CUM SĂ ÎȚI MENȚII CONFORTUL TERMIC ÎN NAVIGAȚIE PE AMBARCAȚIUNE LOCUIBILĂ

Navighează iarna adoptând sistemul „3 straturi”

În navigație pe ambarcațiune locuibilă este foarte important să îți poți proteja corpul de intemperii, menținându-ți în același timp libertate bună de mișcare și un anumit confort. Așadar alegerea îmbrăcămintei și accesoriilor este foarte importantă !

Misiunea ținutei tale de iarnă ? Contracararea frigului, vântului și umidității.

Aliatul tău ? Sistemul celor 3 straturi ! Acesta îți permite să evacuezi transpirația, să îți menții căldura și să te protejezi de umiditate. Iată un exemplu:

– Strat 1 : top și pantaloni care mențin căldura corpului și oferă respirabilitate și libertate de mișcare ;
– Strat 2 : un polar sau jachetă softshell care măresc izolația termică și facilitează evacuarea transpirației ;
– Strat 3 : o jachetă de navigație și o salopetă, impermeabile și respirante, care te protejează de diferite condiții meteo (ploaie, umiditate, vânt, etc.).

Evită să porți îmbrăcăminte din bumbac când navighezi pe timp de iarnă, pentru că acest material va absorbi transpirația și se va umezi la contactul cu aceasta, accentuând senzația de frig.

Trebuie să ții cont și de alt parametru atunci când ești la bord pe timp de iarnă : temperatura resimțită !

Această noțiune indică temperatura pe care o resimte corpul tău la exterior, atunci când nu este protejat de vânt. Concret, temperatura resimțită este adesea inferioară gradelor temperaturii indicate de serviciile meteo. Aceste câteva grade sunt foarte importante atunci când navighezi pe mare !

CUM SĂ ÎȚI MENȚII CONFORTUL TERMIC ÎN NAVIGAȚIE PE AMBARCAȚIUNE LOCUIBILĂ

Navigație pe ambarcațiune locuibilă iarna : prioritate protejării extremităților !

Fapt adesea ignorat: corpul pierde căldură pe la extremități. Așadar este foarte important să îți protejezi trioul sensibil „cap, mâini, picioare”.

Cum? Completând sistemul 3 straturi cu accesorii dedicate acestor părți ale corpului. Așadar ia cu tine în rucsac:

– O căciulă groasă : la nivelul capului se poate pierde până la 50% din căldura produsă de corpul tău ! Protejează-l cu ajutorul unei căciuli peste care vei trage gluga impermeabilă a jachetei tale de navigație ;
– Mănuși de navigație : pentru practica navigației pe ambarcațiune locuibilă, este bine să privilegiezi mănușile din neopren, în locul mitenelor clasice sau mănușilor cu două degete decupate. Mănușile din neopren îți vor proteja degetele de frig și vor atenua frecarea la contactul cu frânghiile.
– Cizme de navigație : impermeabile și respirante, îți oferă în plus confort și aderență. Te poți deplasa pe punte în siguranță și cu picioarele uscate.

CUM SĂ ÎȚI MENȚII CONFORTUL TERMIC ÎN NAVIGAȚIE PE AMBARCAȚIUNE LOCUIBILĂ

Alte trucuri pentru a evita senzația de frig la bord !

Iată-te bine echipat contra condițiilor climatice și pregătit să navighezi pe timp de iarnă.

Odată la bord, rămâi vigilent și adoptă gesturile bune pentru contracararea frigului:

– Hidratează-te bine ;
– Mănâncă echilibrat și mai ales cald ;
– Dormi suficient, întrucât oboseala favorizează apariția senzației de frig : frisoanele atunci când corpul are nevoie de o pauză, etc.

Un echipament de navigație, câteva trucuri, și iată-te pregătit să te dedici activității tale favorite, chiar și pe timp de iarnă. Vânt bun !
Iarna se instalează cu vânt și frig ! Cu toate acestea, un număr considerabil de practicanți continuă să navigheze. Cum procedează ei pentru a contracara frigul? Care sunt secretele acestor persoane pasionate care rămân pe punte, în toate sezoanele? Descoperă sfaturile și trucurile noastre care te vor ajuta să nu îți mai fie frig la bord !