CUM SĂ ÎȚI ÎNTREȚII SNOWBOARDUL

Cum să îți întreții snowboardul

- Curățarea boardului
- Ascuțirea canturilor snowboardului
- Alegerea cerii adaptată boardului
- Ceruire
- Depozitare a snowboardului

Este esențial să îți alegi corect placa de snowboard, dar pentru ca ea să continue să fie performantă și să îi ofere riderului senzații optime de alunecare, are nevoie de întreținere regulată. Ceruirea, care constă în impregnarea unei substanțe ceroase (ceară) pe talpă pentru protecție, este recomandată la fiecare 10 ieșiri, pentru menținerea unei calități optime de alunecare; este de preferat să ceruiești placa și la sfârșitul sezonului, pentru a o stoca în condiții optime, fără să se degradeze. Cât despre canturi, elemente esențiale pentru aderența cu zăpada, acestea trebuie să fie ascuțite 1 dată, de 2 ori pe sezon. Pentru întreținere optimă a snowboardului în 5 etape, urmează ghidul:

CUM SĂ ÎȚI ÎNTREȚII SNOWBOARDUL

 Curățarea boardului

Înainte de toate, este indispensabil să cureți talpa snowboardului, unde se acumulează praf, gudron și resturi de ceară; dacă o ceruiești peste murdării, riști ca acestea să se încrusteze în talpă. Este posibil să utilizezi, cu ajutorul unei cârpe moi, acetonă pentru a curăța talpa (aceasta are tendința de secare, de aceea aste recomandat să realizezi ceruirea imediat după curățare). Poți utiliza parafine de înlăturare a cerii , sau ceară galbenă, după care vei curăța surplusul.

CUM SĂ ÎȚI ÎNTREȚII SNOWBOARDUL

 Ascuțirea canturilor snowboardului

Pentru a ști dacă sunt bine ascuțite canturile, este suficient să treci cu unghia peste ele: dacă unghia nu este zgâriată, canturile trebuie ascuțite ! Mișcări regulare de du-te-vino realizate cu un ascuțitor pe canturi, de la vârf până la călcâi, le vor reface operaționale. Folosirea unei pietre va permite îndepărtarea eventualelor depozite de metal care s-au format.

CUM SĂ ÎȚI ÎNTREȚII SNOWBOARDUL

Alegerea cerii adaptate snowboardului

Există 3 tipuri de ceară: Ceară la rece Considerată precum o ceară de suplimentare, concepută pentru durate scurte Ceară la cald A cărei durată de acțiune este mai mare Ceară universală Adaptată tuturor temperaturilor și mai puțin precisă Tipurile de ceară utilizare depind și de utilizare, de temperaturile exterioare și de tipul de practică (antrenament sau competiție) Ceară galbenă, concepută pentru temperaturi de la -6°C la +20°C Ceară universală, care acoperă temperaturi de la -8°C la +15°C Ceară roșie, ideală pentru temperaturi între -14°C și -4°C Ceară bleu, pentru temperaturi cuprinse între -25°C și -12°C Cerurile de competiție, mai concentrate în agenți tensio-activi, rezervate profesioniștilor. Aerisește camera unde aplici ceară la cald, pentru a nu respira vapori toxici !

CUM SĂ ÎȚI ÎNTREȚII SNOWBOARDUL

 Ceruire

Odată talpa snowboardului curățată, poți pune fierul de ceruit la încălzit; apoi, ceara este aplicată pe fier, în așa fel încât să se topească încet, creând picături. Aceste picături sunt aplicate regulat, pe toată suprafața tălpii (creând de exemplu „opturi”), peste care treci apoi cu fierul de călcat. Atenție să nu rămâi mai multe secunde cu fierul în același loc, pentru că există riscul ca talpa să se deterioreze ! Odată aplicată ceara, este recomandat un timp de repaus de la 30 de minute până la o noapte întreagă. Pe talpa răcită, raclajul și apoi perierea vor elimina surplusul de ceară. Pentru depozitare, etapa de periere nu este necesară: este de preferat să lași stratul de ceară pe placă până sezonul următor, pentru a fi mai bine protejat.

CUM SĂ ÎȚI ÎNTREȚII SNOWBOARDUL

 Depozitarea snowboardului

Usucă bine canturile cu o cârpă uscată, la fiecare sfârșit de sezon, pentru a le proteja de rugină. Poți folosi o perie pentru a îndepărta zăpada rămasă pe talpă și legături, astfel încât placa să nu rămână umedă. În așteptarea următorului sezon, este recomandat să o depozitezi cu stratul de ceară necurățat, într-un loc uscat, la interior.