fbpx

Este bine să îți întreții schiurile pentru a le asigura o durată mare de viață, dar și pentru o calitate optimă de alunecare și pentru siguranța ta în timpul practicii. Fie că închiriezi schiurile în timpul săptămânii, fie că îți aparțin, o întreținere cotidiană simplă și rapidă asigură maximizarea performanțelor materialului tău și menținerea lui în stare bună : DECATHLON te sfătuiește pentru ca tu să știi totul despre curățarea și depozitarea schiurilor tale. Pe de altă parte, pe parcursul anului trebuie să se realizeze trei demersuri principale pentru a întreține bine schiurile: șlefuire, ceruire și ascuțire a canturilor. 

ÎNTREȚINEREA SCHIURILOR DE LA O ZI LA ALTA

Îngrijire schiurilor durează doar câteva minute pe zi, și implică câteva gesturi rapide: totuși, acțiunile mici sunt cele care fac diferența în durata de viață a schiurilor și care pot influența confortul alunecării. Prima etapă pentru a întreține bine schiurile: după fiecare zi de schi, curăță cu o perie vârfurile și spațiile interstițiale ale legăturilor pentru a înlătura zăpada acumulată în acele locuri. Dacă nu ai perie, poți folosi o cârpă uscată pentru a îndepărta surplusul de zăpadă și pentru a usca rapid locurile încă umede. În cazul în care nu utilizezi schiurile, fie pe timp de noapte sau odată ce s-a încheiat sezonul de schi, depozitează schiurile vertical, într-un spațiu uscat și aerisit. Acest lucru le va permite să se usuce complet, evitându-se altfel ruginirea sau eventuale deformări ale vârfurilor. De asemenea, este de preferat să le așezi una lângă cealaltă sau să se păstreze cel puțin câțiva centimetri între vârfuri (și să nu fie așezate una peste cealaltă). Acest lucru permite minimizarea umidității pe vârfuri, și repausul stop-schiurilor. Pentru o depozitare de lungă durată, poți opta și pentru atașamente cu arici, care dispun de un despărțitor din spumă. Acesta permite atașarea schiurilor împreună, fără ca vârfurile să se atingă.

ÎNTREȚINERE ANUALĂ A SCHIURILOR: ȘLEFUIRE ȘI CERUIRE

Mai mult decât întreținerea cotidiană, DECATHLON îți recomandă să șlefuiești și să ceruiești schiurile o dată, de două ori pe an, pentru a le optimiza performanțele. Șlefuirea asigură netezirea suprafeței tălpilor și eliminarea eventualelor micro deformări ale vârfurilor. Acest proces reprezintă și o ocazie bună de a verifica dacă există fisuri care ar afecta toată structura schiului. Șlefuirea se poate face cu un șmirghel, de preferință cu striații mici: pentru a asigura realizarea unei șlefuiri de calitate, apelează la un profesionist din magazinele DECATHLON sau parteneri. Odată realizată șlefuirea, sau în cazul în care talpa nu necesită șlefuire, se poate trece la ceruire. Această etapă de întreținere constă în hrănirea tălpii schiului cu ceară încălzită. Semnele care indică că schiurile au nevoie să fie ceruite sunt senzația de alunecare grea (schi lent), și aspectul albicios al tălpii. Ceruirea se poate realiza fie achiziționând materialul necesar, sau mergând la un magazin specializat.

ÎNTREȚINERE ANUALĂ A SCHIURILOR: ASCUȚIREA CANTURILOR

Altă etapă cheie a întreținerii anuale a schiurilor: ascuțirea canturilor. Acestea au un rol important în schi, pentru că asigură stabilitate pe zăpadă în viraje și în repaus, pe pistă. Ascuțirea canturilor constă în ascuțirea părții tăioase a canturilor, pentru menținerea capacității de aderență pe zăpadă. Această operațiune se poate realiza la domiciliu cu ajutorul materialului specializat vândut în magazin - în acest caz trebuie să fii atent la măsurile de precauție din instrucțiuni (mai ales pentru a te feri de eventuale tăieturi) și la instrucțiunile furnizorului. Ascuțirea se poate face și într-un magazin specializat DECATHLON. Canturile sunt din metal, și ele pot rugini. Trebuie să aplici corect regulile de curățare și uscare a schiurilor  pentru a te asigura că marginile se mențin în stare bună.

CUM SĂ ÎȚI ÎNTREȚII SCHIURILE

 

 

 

 

 

Total
108
Shares

Cât de mult ți-a plăcut articolul nostru?

1 stea2 stele3 stele4 stele5 stele (19 voturi, medie: 4,68 din 5)
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*