Montura combi-rig
Materialele necesare unei astfel de monturi sunt următoarele:
Foarfecă pentru fir
Crosetă
Un varniș siliconic
Un opritor de boilies
Cârlig
Un fir textil suplu/moale
Un fir fluorocarbon rigid
Primul pas în realizarea monturii este să tragem un boilies pe croșetă, apoi ne luăm o bucată de 20 cm de fir textil și îl tragem pe firul textil la care am facut în prealabil o buclă. Este același procedeu ca la orice montură cu boilies.
Odată tras boilies-ul pe firul textil, putem să punem un opritor pentru a ramane fixat. După preferință, se poate adauga și un opritor în partea interioară a boilies-ului, dar nu este obligatoriu. În imaginea de mai jos am preferat să-l folosim.
În continuare, urmează să legăm cârligul. Se introduce o bucată mică de varniș pe fir, apoi introducem cârligul cu vârful spre boilies prin varnișul siliconic, astfel încât acesta va ține firul lipit de tija cârligului. Vom lega cârligul folosind un nod fără nod, așa cum se numește în termeni populari, urmărind să introducem firul din exterior prin ochetul de la cârlig și să-l scoatem prin interior, pentru a produce efectul de întoarcere în momentul în care peștele trage.
În acest moment, avem realizată o montură clasică de boilies. Am putea foarte bine să o folosim chiar așa cum este în acest moment, dacă ne dorim o montură clasică.
Montura combi-rig, începe din acest moment.
Primul pas în realizarea monturii combi este să luăm o bucată de fluorocarbon și să-l întindem. Dacă firul este foarte rigid și nu stă drept, trebuie să-l întindem, dacă stă drept, îl folosim așa cum este. Putem folosi o sursă de căldură sau abur de la un ibric de cafea. În momentul în care este supus la abur, fluorocarbonul devine maleabil, astfel putem să-i dăm orice formă dorită, în cazul de față să-l întindem. Odată întins, după ce se răcește, acesta va rămâne drept.
Îi vom face o bucla și vom lega textilul monturii folosind un nod Albright. Între capătul textilului și carlig, trebuie să rămână o distanța cat mai scurtă.
Nodul Albright se realizează făcând o buclă pe firul fluorocarbon, apoi matisăm firul textil folosind 7-8 bucle înainte și 6-7 bucle înapoi, apoi scoatem firul prin aceeași buclă. Se strânge întotdeauna ud, apoi se taie surplusul.
Peste nod, se poate trage un varniș siliconic pentru protecție. La celălalt capăt al fluorocarbonului se poate pune un vârtej pentru a putea fi atașat la montura principală. În acest moment, montura combi este gata.
Ce mai este de menționat este faptul că montura combi se poate realiza foarte bine cu mai multe tipuri de momeli, de exemplu D-Rig cu pop-up, montura cu pop-up simplă, snowman (boilies + pop-up).