CUM SĂ ÎȚI ALEGI UN BINOCLU?

Cum să îți alegi un binoclu?

Observarea faunei  și a florei se poate practica la orice vârstă. O joacă pentru copii, un spectacol pentru ochii excursioniștilor : un binoclu vă vor ajuta să descoperiți o altă lume, cea a faunei și a florei. Deci. cum putem profita cât mai mult de ea?
Pentru a alege un binoclu, trebuie ținut cont de 3 criterii principale : amplificarea lentilei, reglajul lentilei și, în cele din urmă, greutatea.

CUM SĂ ÎȚI ALEGI UN BINOCLU?

1.Amplificarea

Înțelegerea descrierii tehnice a unui binoclu nu este întotdeauna evidentă. Descoperiți o metodă simplă pentru a reuși.
O cifră de reținut : amplificarea. Binoclurile sunt identificate printr-o cifră : 8, 10, 12 sau uneori chiar două cifre; 8×25. 10×25, 12×32.
Prima cifră corespunde amplificării și a doua diametrului lentilei mari.
Ce este amplificarea? Această funcție mărește talia obiectului pe care doriți să îl observați în depărtare.
De exemplu, datorită unei amplificări x8, obiectul este observat de 8 ori mai aproape decât cu ochiul liber.

Cu cât amplificarea este mai ridicată. Cu atât puteți vedea la distanță mai mare. În același timp aveți grijă, o amplificare mai mare de x12 va accentua tremurul.
Amplificare x8
Obiectul observat pare de 8 ori mai aproape.
Amplificare x10
Obiectul observat pare de 10 ori mai aproape
Amplificare x12
Obiectul observat pare de 12 ori mai aproape. Risc de tremur mai ridicat.

CUM SĂ ÎȚI ALEGI UN BINOCLU?

2.Reglarea

Cu sau fără reglare? Rămâne la alegerea dumneavoastră
Binoclurile pre-reglate, denumite și “fix focus” sunt mult mai ușor de utilizat. Nu este nevoie de niciun reglaj. Sunt deja pregătite de utilizare. Le recomandam pentru excursiile în familii cu copii. Astfel, copii le pot folosi cu ușurință, la fel și adulții, fără a fi nevoie de reglaj. Singurul lucru  la care trebuie să fim atenți în ceea ce privește binoclurile pre-reglate este faptul că trebuie să privim la o distanță de minim 20 de metrii pentru a vedea bine.
Binoclurile reglabile, denumite și “ajustabile” oferă o imagine mai precisă și mai netă. Un sistem de reglare permite să focalizezi la apropiere cât și la depărtare. O rotiță de reglaj, câteva secunde și observați!

CUM SĂ ÎȚI ALEGI UN BINOCLU?

3.Greutatea

În excursii sau atunci când vă plimbați, binoclul devine rapid greu și stânjenitor fie că se află în rucsac sau în jurul gâtului.
Mizați pe un binoclu ușor, adică să aibă mai puțin de 350 de grame.
De știut : amplificarea are o influență majoră asupra greutății totale a binoclului. Cu cât amplificarea este mai ridicată, cu atât lentilele vor fi mai grele și totodata binoclul va fi mai greu. Un binoclu cu amplificarea x12 va fi întotdeauna mai greu decât unul cu amplificarea x1- sau mai mult x8.

4. Bine de știut!

Cum să nu fii orbit atunci când razele de lumină se reflectă pe un drum pietros sau pe zăpada?
Optați pentru ochelari de soare cu sticlă polarizată!
Principiul este simplu, o “barieră” de cristale microsferice împiedică lumina reflectată să penetreze interiorul ochiului. Acest tip de ochelari oferă o bună percepție în perspectivă, o vizibilitate sporită a reliefurilor și o mai bună definire a contrasturilor. Astfel, înainte de a pregăti următoarea excursie la munte, alegeți ochelarii de drumeție funcționali și pe gustul dumneavoastră pentru a vă proteja de soare!