CUM SĂ ÎȚI ALEGI ȘORTUL PENTRU SURF?

Cum să îți alegi șortul pentru surf?

Criteriile alegerii corecte a șortului Alegerea șortului în funcțe de durata sesiunii de surf Alegerea șortului în funcție de tipul de talie Alegerea șortului în funcție de lungime

Șortul este articolul ideal pentru a te distra în valuri, vara, în timp ce practici surf, bodyboard sau bodysurf. Descoperă recomandările noastre pentru a îți alege șortul potrivit.

Adaptat nivelului tău de practică (începător, mediu sau avansat) și frecvenței de utilizare, șortul trebuie să îți asigure confort, libertate de mișcare, evitând apariția iritațiilor, pentru a te bucura din plin de sporturile în valuri!

CUM SĂ ÎȚI ALEGI ȘORTUL PENTRU SURF?

1. Criteriile alegerii corecte a șortului

1.1. UN ȘORT CARE LIMITEAZĂ APARIȚIA IRITAȚIILOR
Acesta este, cu siguranță, criteriul cel mai important. Se întâmplă adesea ca șorturile  și cusăturile acestora să provoace iritații.

1.2. LIBERTATEA DE MIȘCARE
În timpul practicării de surf, bodyboard și bodysurf, picioarele sunt foarte solicitate, deci șortul trebuie să asigure libertate de mișcare optimă.

1.3. SUSȚINEREA ÎN VALURI
În timpul practicării de surf, nu este tot timpul ușor să îți repoziționezi șortul dacă alunecă.     Soluția este alegerea unui șort cu talie plată, pentru o susținere optimă.

1.4. RAPIDITATEA DE USCARE
Este destul de deranjant să simți cum nisipul se lipește de șort din cauză că acesta din urmă este încă ud. Din acest motiv, este important ca șortul să fie realizat dintr-un material „stretch”, care se usucă mai rapid.

CUM SĂ ÎȚI ALEGI ȘORTUL PENTRU SURF?

2. Alegerea șortului în funcțe de durata sesiunii de surf

2.1. SESIUNI DE SURF SUB 1 ORĂ 
Pentru sesiuni de surf sub 1 oră, ai nevoie de un șort care să nu alunece odată cu fiecare val. În acest caz, îți recomandăm un șort scurt, care să asigure libertate de mișcare și o uscare rapidă, astfel încât nisipul să nu se lipească de șort.

2.2. SESIUNI DE SURF PÂNĂ LA 2 ORE – nivel mediu
Pentru sesiuni de surf până la 2 ore, ai nevoie de un șort care să asigure susținere optimă la nivelul taliei și confort. În acest caz, îți recomandăm un șort cu o talie plată, realizat din material ușor elastic, care să asigure libertate de mișcare.

2.3. SESIUNI DE SURF PESTE 2 ORE – nivel avansat  
Deloc surprinzător, șortul ideal pentru sesiuni de surf peste 2 ore trebuie să se adapteze conformației tale și să fie prevăzut cu o talie plată cu șnur de strângere, care să asigure susținere optimă și confort. În plus, șortul trebuie să fie foarte elastic, să nu prezinte cusături între picioare, pentru a evita apariția iritațiilor și să se usuce rapid după sesiunea de surf.

CUM SĂ ÎȚI ALEGI ȘORTUL PENTRU SURF?

3. Alegerea șortului în funcție de tipul de talie 

3.1. TALIE PLATĂ
Asigură susținerea bună în cazul căderii în valuri

3.2. TALIE ELASTICĂ 
Favorizează adaptarea la diferite tipuri de conformații

CUM SĂ ÎȚI ALEGI ȘORTUL PENTRU SURF?

4. Alegerea șortului în funcție de lungime

Alegerea lungimii șortului depinde, în principal, de preferințele tale. Cu toate acestea, trebuie să știi că un șort mai scurt asigură un plus de libertate de mișcare.
Vara, pentru a se răcori în valuri, practicanții de surf au tendința de a își prelungi sesiunile de surf, fără a își adapta, însă, echipamentul sportiv, motiv pentru care riscurile de arsuri solare sunt multiple.

CUM SĂ ÎȚI ALEGI ȘORTUL PENTRU SURF?

5. Știați că?

Între 10-15% din razele UV se reflectă în apă, în timp ce 40-95% pătrund la 25 cm sub apă. Din acest motiv, șortul trebuie să fie purtat cu un tricou de protecție solară anti-UV.