Cum să te îmbraci pentru ciclism?

Cum să îți alegi echipamentul potrivit pentru ciclism?

Află cum îți poți alege echipamentul potrivit pentru ciclism, indiferent de sezon, pentru a practica ciclismul în siguranță.

Ciclismul este un sport care poate fi practicat pe toată perioada anului, oferind foarte multe beneficii corpului.
Însă, există și mici aspecte care pot deveni destul de complicate în practicarea acestui sport. De exemplu, alegerea hainelor pentru ciclism poate fi o activitate complicată, dacă ne gândim la câți factori este nevoie să luăm în calcul.

Dacă practicăm ciclism iarna, trebuie să fim atenți la nivelul de protecție împotriva frigului, vântului și la izolarea termică pe care o oferă echipamentul.
Dacă practicăm ciclism primăvara și toamna, pe lângă protecția la temperaturile mai mici pe care hainele de ciclism o pot oferi, este nevoie să fim atenți și la gradul de protecție împotriva ploilor. Există echipamente de ciclism cu protecție împotriva ploilor ușoare, care nu pot fi folosite pentru ploile mai puternice.

În ceea ce privește echipamentul pentru ciclism în perioada verii, acesta este nevoie să aibă un nivel foarte ridicat de evacuare a transpirației.
Dar, la final, ceea ce contează este ca echipamentul pentru ciclism pe care îl vei alege, să îți ofere libertate de mișcare și protecție pe perioada practicării ciclismului.

Cum să te îmbraci pentru ciclism?

1. Factori de luat în considerare în achiziționarea unei jachete de ciclism pentru iarnă

Când vine vorba de jachetele de iarnă pentru ciclism, bugetul va fi întotdeauna un factor de luat în considerare. Jachetele de iarnă, spre deosebire de cele de vară, au mai multe caracteristici, mai multe elemente și sunt tratate diferit pentru a oferi rezistență în condiții meteorologice severe.

Jacheta de ploaie pentru ciclism RC 1OO, de exemplu, oferă o protecție ridicată în situații de ploi ușoare. Astfel, apa nu va pătrunde în celelalte straturi necesare echipamentului de ciclism pe timp de iarnă. Cu toate acestea, nu va oferi o rezistență la fel de mare în cazul temperaturilor foarte mici.

Pe de altă parte, jacheta de ciclism pe timp de iarnă RC 500 oferă protecție ridicată în cazul temperaturilor extreme, are un grad de respirabilitate foarte bun, asigură izolare termică și oferă protecție și împotriva ploii. Prețul acestor produse reflectă și el diferențele.

Prima jachetă este ceva mai potrivită pentru ciclismul practicat primăvara și toamna, când ploile sunt mai dese, dar temperaturile sunt mai blânde decât iarna.

1. 1 Modelul de echipament folosit pentru ciclism

Pentru a avea parte de performanțe vizibile, nu este suficient doar să te antrenezi, contează foarte mult și modelul de echipament pentru ciclism pe care îl folosești. Dacă vei achiziționa o jachetă prea largă, care va flutura în vânt în timpul practicării, aceasta îți va reduce performanța și chiar vizibilitatea în spate.
Jacheta de ciclism ideală este nevoie să urmărească forma corpului, însă, pe lângă acest criteriu, mai sunt și alte criterii pe care este nevoie să le iei în considerare pentru a te asigura că ai făcut alegerea potrivită.
Jacheta pentru ciclism trebuie să fie confortabilă, să nu te tragă în spate de umeri, să aibă mânecile suficient de lungi încât să vină peste mănuși, pentru a acoperi încheieturile și să nu permită apei să ajungă la piele.
Dacă ținem cont de sezon, este nevoie să ne gândim și la faptul că jachetele de iarnă este nevoie să fie suficient de largi încât să permită purtarea și altor 2 sau 3 straturi pe dedesubt, fără a afecta confortul ciclistului. 

1. 2 Stratificarea în sezonul rece

 • Cum să îți alegi echipamentul potrivit pentru ciclism?

  Strat 1

  Acesta este printre cele mai neglijate straturi, dar se află printre cele mai importante. Acest strat se ocupă cu absorbția transpirației și ajută la evacuarea acesteia către exterior, pentru a menține pielea uscată pe perioada practicării sportului.

 • Cum să îți alegi echipamentul potrivit pentru ciclism?

  Strat 2

  Stratul numărul 2 din echipamentul necesar pentru ciclism face referire la bluze de ciclism, articole vestimentare cu rol de izolare și de a menține umezeala la exterior, iar căldura la interior.

 • Cum să îți alegi echipamentul potrivit pentru ciclism?

  Strat 3

  Acesta este stratul de protecție și face referire la geci, jachete de ciclism. Acest strat este cel care protejează ciclistul de intemperiile exterioare precum apă, vânt, frig, dar, în același timp, ventilează corpul foarte bine, pentru evacuarea transpirației.

2. Cum te îmbraci pentru ciclism primăvara?

Primăvara este unul dintre momentele preferate pentru practicarea ciclismului, iar pentru că temperaturile sunt mai mari față de cele din timpul iernii, echipamentul este puțin diferit.
Pentru o echipare potrivită pentru ciclismul pe timp de primăvară, recomandăm folosirea unui tricou de ciclism ca prim strat, tricou în care se poate rămâne în cazul în care temperaturile cresc suficient de mult pentru a renunța la stratul 2 și anume la bluza de ciclism. Tricourile pentru ciclism sunt realizate din materiale foarte respirante, ușoare, iar țesătura din care sunt fabricate asigură un grad ridicat pentru transferul căldurii.

Recomandăm echiparea bicicletei cu o borsetă în care pot fi adăugate și alte accesorii pe care le consideri necesare pentru ca activitatea să decurgă fără probleme.

 • Mănușile pentru ciclism

  Când mergem cu bicicleta, protecția este printre cei mai importanți factori. Știm că în timpul practicării ciclismului, se mai poate întâmpla să strângem mai tare coarnele bicicletei, să transpirăm și să nu mai deținem controlul bicicletei în întregime sau să cădem pur și simplu să și ne rănim palmele.

  Mănușile pentru ciclism sunt realizate în așa fel încât să ajute la aerisirea mâinilor, pentru o respirabilitate ridicată și reducerea nivelului de transpirație, iar, în cazul unor căzături, să ofere un nivel foarte ridicat de protecție.

  Mănușile de ciclism sunt de două tipuri: mănuși de ciclism întregi (pentru protecșie în caz de temperaturi scăzute) și mitene (pentru sezonul călduros).

 • Cum să îți alegi echipamentul potrivit pentru ciclism?

  Alte echipamente foarte importante pentru ciclism

  Mănușile și căștile sunt esențiale pentru protecția în timpul practicării sportului tău preferat.

 • Casca pentru ciclism

  Casca este un accesoriu esențial când vine vorba de a merge pe bicicletă, indiferent dacă o faci pentru recreere, faci ciclism sportiv sau pentru că vrei să faci o schimbare în mediul înconjurător și ai ales bicicleta ca și mijloc de transport către locul de muncă. Casca este cea care, în cazul unei căzături, trebuie să îți ofere protecție maximă la nivelului capului, de aceea, este nevoie să ai mare grijă când alegi casca potrivită. Pentru a te asigura că realizezi alegerea corectă, pune casca pe cap și mișcă-ți capul în mai multe direcții.

  Casca trebuie să urmărească mișcările capului și să nu se miște deloc, să rămână fixă pe cap. O cască bună va face contact cu toată suprafața capului când o vei pune pe cap, singurele ajustări pe care va fi nevoie să le realizezi fiind cele de la nivelul chingilor de prindere.

Dacă ai ales să mergi la muncă pe bicicletă, este nevoie să fii echipat corespunzător, deoarece, dimineața și seara, străzile sunt foarte aglomerate și trebuie să te asiguri că circuli în siguranță.

Cum să îți alegi echipamentul potrivit pentru ciclism?