CUM SĂ ÎȚI ALEGI COSTUMUL DE SURF

Cum să îți alegi costumul de surf

ALEGEREA COSTUMULUI DE SURF : ÎN FUNCȚIE DE GROSIME ÎN FUNCȚIE DE CUSĂTURI ȘI DE FERMOARE ÎN FUNCȚIE DE NEOPREN CUM SĂ ÎȚI ÎNTREȚII COSTUMUL DIN NEOPREN

Alegerea costumului de surf est un proces indispensabil în acest sport. Acest accesoriu devine indispensabil în funcție de temperatura apei și de practică. Pentru a alege produsele adecvate trebuie să ții cont de mai mulți factori: grosimea neoprenului, cusături, fermoare sau flexibilitatea neoprenului.

CUM SĂ ÎȚI ALEGI COSTUMUL DE SURF

În funcție de grosime

Principala caracteristică a unui costum din neopren este de a fi foarte mulat. Între acesta și corpul tău va rămâne un strat subțire de apă care îți va menține corpul la temperatură optimă. Există diferite tipuri de grosimi de neopren care variază în funcție de temperatura apei.
Grosimea neoprenului este adesea indicată pe mâneca costumului, inclusiv pentru costumele shorty, 2/2, 3/2, 4/3 și 5/4/3.
Costumele shorty au mâneci scurte și pantaloni scurți. Au 2 mm grosime și sunt adesea utilizate în plin sezon, în ape cu temperaturi mai mari de 20°c. În plus față de căldura termică pe care o oferă și de flotabilitate, oferă libertate mare de mișcare datorită croielii mai scurte.
Pentru cei care sunt mai friguroși, există alte modele de costume 2/2, costumele pentru primăvară cu mâneci scurte dar cu pantaloni lungi. Există și un model cu pantaloni lungi și mâneci scurte sau un model fără mâneci, precum faimosul longjohn. Pentru cei mai friguroși, există și modele 2/2, costume integrale care acoperă tot corpul.
Pentru toamnă și primăvară, anotimpuri în care apa are temperaturi între 15 și 19°C, costumul integral 3/2 va fi cel mai adaptat. Are un strat de neopren de 3 mm la nivelul bustului și de 2 mm la nivelul picioarelor și brațelor.
Pentru sesiunea de iarnă există două variante: un costum 4/3 cu o grosime de 4 mm la nivelul bustului și 3 mm la nivelul picioarelor – ideal pentru temperaturi ale apei cuprinse între 11 et 15°C. Pentru apele puțin mai reci există modelul 5/4/3 cu 5 mm la nivelul bustului, 4 mm la nivelul brațelor și 3 mm la nivelul picioarelor, concepute pentru ape între 7 și 11°C. Este important să asociezi aceste costume de iarnă cu o cagulă, mănuși și încălțăminte fabricate în același mod precum costumele.

CUM SĂ ÎȚI ALEGI COSTUMUL DE SURF

În funcție de cusături și de fermoare

În plus față de grosimea neoprenului, cusăturile și fermoarele reprezintă alte elemente care asigură protecție termică, astfel explicându-se diferitele prețuri dintre modele cu aceeași grosime.
Există 3 categorii de cusături:

-Cusăturile plate sau diferitele părți ale costumului din neopren sunt legate doar prin cusături asemănătoare cu cele ale diferitelor produse textile. Aceste tipuri de cusături nu sunt foarte etanșe și s-au remarcat infiltrații de apă prin cusături.
– Cusăturile și lipiturile. În plus față de cusăturile simple, se realizează pe deasupra niște lipituri pentru a se evita infiltrațiile apei și pentru izolare mai bună. Aceste tipuri de cusături corespund adesea gamei intermediare.
– În gamele superioare, poți opta pentru un sistem de lipituri cu benzi de material. Acest tip de izolare oferă un sistem fără cusături în care părțile din neopren sunt lipite între ele cu benzi pe deasupra, pentru izolație fără infiltrații de apă.
Există două categorii de fermoare:

Fermoarele în față, cu închidere la nivelul bustului, care limitează considerabil infiltrațiile de apă. Acest model se îmbracă pe cap, proces mai dificil decât în cazul unui costum cu fermoar la spate.
Fermoarele de la spate oferă izolație de calitate mai mică decât cele din față dar se îmbracă mai ușor, fiind astfel mai practice în utilizare.

CUM SĂ ÎȚI ALEGI COSTUMUL DE SURF

În funcție de neopren

În general flexibilitatea neoprenului reprezintă o garanție a calității. Cu cât neoprenul este mai flexibil, cu atât acesta se va adapta mai mult pielii și va oferi mai multă libertate de mișcare. În plus, acesta va fi mai ușor și va oferi senzație de lejeritate.

CUM SĂ ÎȚI ALEGI COSTUMUL DE SURF

Cum să îți întreții costumul din neopren

Costumele se spală manual cu apă curată și rece (evită apa caldă), pe fiecare față și după fiecare sesiune, pentru a se evita coroziunea creată de apa sărată. Pentru a evita toate impuritățile este recomandat să adaugi produs de întreținere pentru costume. Nu este deloc recomandată uscarea costumului la soare. Este de preferat să alegi pentru uscare un spațiu umbrit și ventilat.