CUM SĂ ÎȚI ALEGI COMPUTERUL DE SCUFUNDĂRI

Computerul de scufundări este un accesoriu indispensabil pentru persoanele care doresc să controleze mai mult explorările, performanțele scufundărilor în apnee sau să evolueze către mai multă autonomie. În fața unei game variate, îți oferim câteva explicații pentru a înțelege mai bine diferitele tipuri de produse și caracteristicile lor. De asemenea, îți oferim câteva sfaturi de întreținere, întotdeauna utile pentru utilizarea echipamentului electronic !

DIFERITE TIPURI DE COMPUTERE PENTRU SCUFUNDĂRI ÎN MARE

Sub apă, computerul de scufundări îți permite să cunoști:

– Adâncimea ;
– Timpul de scufundare sau de scufundări în apnee ;
– Eventualele trepte pe care trebuie să le faci la urcare ;
– Viteza la urcare ;
– Temperatura apei ;
– Intervalul de timp în care stai la suprafață între 2 scufundări, etc.

Unele modele păstrează în carnetul lor (logbook), informații despre toate scufundările tale, pentru a le putea apoi analiza mai bine pe PC !

Există mai multe tipuri de computere, fiecare cu caracteristici proprii.

COMPUTER DE SCUFUNDĂRI SAU CEAS CU COMPUTER ?

Ceasurile cu computer sunt foarte practice. Acestea sunt mici, portabile, se pot utiliza în scufundările obișnuite și sunt estetice. Din ce în ce mai perfecționate, acestea înlocuiesc, pas cu pas, computerele clasice de scufundări, care se disting prin modul lor de utilizare foarte ușor și lizibilitatea sub apă.

Așadar, alegerea ta se va realiza în funcție de gusturi, nevoi, dar și de vedere, pentru că pe un ceas cu computer integrat informațiile sunt adesea scrise foarte mic !

Te scufunzi în ape reci și porți mănuși ? Testează ceasul cu computer în magazin, cu mănuși, pentru a te asigura că reușești să apeși corespunzător pe butoane !

COMPUTER DE SCUFUNDĂRI, PROFUNDIMETRU, COMPUTER DE SCUFUNDĂRI ÎN APNEE, SAU TOATE 3 ?

În prezent, majoritatea computerelor de pe piață includ mai multe moduri:

Un profundimetru: modul cel mai simplu, indică adâncimea și timpul de scufundări și se utilizează cu tabele de decompresie pentru calcularea treptelor ;
O scufundare aer și Nitrox: acest mod îți oferă în plus toate informațiile pentru urcare și trepte. Va fi pregătit pentru o a doua scufundare, ținând cont și de parametrii precedenți ;
Scufundare în apnee/vânătoare: mod prezent pe computerele mai evoluate sau pe ceasurile specializate. Permite cunoașterea și înregistrarea : duratelor de scufundări în apnee, adâncimea maximă atinsă și adâncimea medie, durata de recuperare dintre 2 scufundări în apnee, etc.

Depinde de tine să alegi echipamentul, în funcție de gusturi, nivelul de practică și utilizările prevăzute.

CARACTERISTICILE TEHNICE ALE COMPUTERELOR DE SCUFUNDĂRI

Pentru siguranța ta, este absolut indispensabil să citești instrucțiunile modului de utilizare al computerului de scufundări, pentru a înțelege mai bine afișajul său sub apă, pentru a-i cunoaște limitele și modurile de urgență !

Altă măsură de precauție: un computer este personal. Nu trebuie să fie schimbat între doi scafandri sau în timpul unei serii de mai multe zile. Și bineînțeles, nu te scufunda niciodată singur, nici măcar echipat cu acest aliat tehnologic !

Vei observa că toate modelele prezintă caracteristici comune:

– Sunt utilizabile pentru scufundări cu aer și adesea, cu Nitrox (gaz supraoxigenat) conținut până la 50% O2 ;
– Afișează adâncimea atinsă, adâncimea actuală, durata scufundării, viteza de urcare cu alarmă în caz de depășire, și curba de siguranță sau adâncimea și timpurile treptelor eventuale ;
– Dispun de un mod profundimetru și un carnet de scufundări ;
– Au o baterie care poate fi schimbată de utilizator sau la atelierele Decathlon.

Urcând în gamă, vei găsi alte funcții, precum:

– Ecran ultra-lizibil: retro iluminat la cerere sau constant, colorat, modulabil;
– Un compas și o busolă ;
– Gestionarea aerului, fără fir: cantitatea de aer rămasă în butelie și autonomia rămasă, care integrează urcarea și consumul tău ;
– Posibilitatea de scufundare cu mai multe tipuri de gaz (de la 2 până la 8) : aer, Nitrox până la 100% oxigen, chiar și Trimix (cu heliu);
– Posibilitatea de a întări decompresia în funcție de condiții (curent, frig) sau starea scafandrului (vârstă, greutate, oboseală, etc. )
– Alarme sonore și/sau vizuale, configurabile și comutabile: timp de scufundare în adâncime, care nu trebuie depășit, viteză de urcare foarte mare, cantitate de aer rămasă, trepte efectuate incorect sau uitate;
– Un logbook de mare capacitate și un cablu de transfer pe PC, cu soft pentru analizarea scufundărilor ;
– Mai mulți algoritmi de decompresie.

Alegerea îți aparține !

ÎNTREȚINEREA COMPUTERULUI DE SCUFUNDĂRI ÎN APNEE SAU A CEASULUI DE SCUFUNDĂRI

După modelul întreținerii echipamentului de scufundări, trebuie să clătești cu grijă computerul după fiecare scufundare. În cele mai multe cazuri este suficient să lași dispozitivul 5 minute în apă dulce, acționând butoanele pentru înlăturarea sării.

Apoi usucă-l la umbră și transportă-l într-o husă de protecție care să îl ferească de șocuri și de efectele soarelui.
Ultimul sfat: atunci când schimbi bateria, nu uita de testul de etanșeitate !

Urmărește blogul Tribord pentru a descoperi actualitățile mărcii și a împărtăși experiențele persoanelor pasionate de scufundări.

 

Computerul de scufundări este un accesoriu indispensabil pentru persoanele care doresc să controleze mai mult explorările, performanțele scufundărilor în apnee sau să evolueze către mai multă autonomie. În fața unei game variate, îți oferim câteva explicații pentru a înțelege mai bine diferitele tipuri de produse și caracteristicile lor.

Cât de mult ți-a plăcut articolul nostru?

1 stea2 stele3 stele4 stele5 stele (2 voturi, medie: 4,50 din 5)
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*

Articole recomandate

EXERCITII CARDIO ⋆ PENTRU ACASA
By Decathlon  /  Ultima actualizare: Nov 5, 2020
EXERCITII ABDOMEN ⋆ ANTRENAMENTE PENTRU ACASA
By Decathlon  /  Ultima actualizare: Jun 17, 2021
PILATES – DESCOPERIȚI BENEFICIILE ACESTUI SPORT
By Decathlon  /  Ultima actualizare: Mar 10, 2020