CUM SĂ ÎȚI ALEGI COARDA DE SURF

Cum să îți alegi coarda de surf

La prima vedere, alegerea unei coarde de surf pare un proces ușor.

Cu toate acestea, există anumite detalii pe care trebuie să le cunoști pentru a selecționa corect acest accesoriu de surf. Descoperă recomandările practice Decathlon care te vor ajuta să alegi și să utilizezi corect coarda de surf !

CUM SĂ ÎȚI ALEGI COARDA DE SURF

Coarda de surf, element inseparabil al plăcii !

Coarda face parte din echipamentul indispensabil al surferilor de orice nivel. Aceasta acompaniază întotdeauna o placă de surf, longboard sau stand up paddle.
Dar care este cu adevărat funcția sa? În primul rând, coarda de surf asigură legătura dintre tine și placă. Căderile în apă sunt frecvente, indiferent de nivelul surferului. Într-o cădere, un val ar putea duce placa departe de tine sau, și mai rău, placa îți poate scăpa și poate lovi alți surferi.
Dar cu ajutorul coardei, aceasta rămâne legată de tine !
Coarda de surf se fixează pe gleznă, însă practicanții de longboard sau stand-up paddle optează pentru o coardă de genunchi, pentru a evita rănirile la nivelul gleznelor cu plăci prea mari.

CUM SĂ ÎȚI ALEGI COARDA DE SURF

O singură regulă: nu ține niciodată coarda în mână în ocean

Odată intrat în apă, ai tendința de a lua coarda în mână, pentru a ține placa. Această mișcare simplă pare practică atunci când te inițiezi în surf, dar de fapt este foarte periculoasă !
În valuri, placa îți scapă foarte repede. Dacă coarda este rulată pe mâna sau degetele tale, riști să te rănești foarte rău. Cel mai bine este să ții placa cu ajutorul mâinilor, pentru a putea trece de spumă și de valuri.

CUM SĂ ÎȚI ALEGI COARDA DE SURF

Criterii pentru a alege o coardă: lungimea plăcii, tipul valurilor, nivelul surferului

Este ușor să alegi o coardă de surf. În general, o alegi în funcție de lungime pentru a o adapta practicii tale sau plăcii tale.

CUM SĂ ÎȚI ALEGI COARDA DE SURF

Lungimea plăcii

Lungimea coardei este proporțională cu lungimea plăcii: cu cât placa este mai scurtă, cu atât coarda de surf va fi mai mică.
Astfel, surferii aleg o coardă de surf 6’ pentru o placă de surf între 5’ et 6’, o coardă de surf 7’ pentru o placă de surf între 6’ et 7’ și o coardă de surf 8’ pentru o placă de surf între 7’ și 8’.
Și pentru o placă de longboard sau stand-up paddlle? Alege o coardă mai lungă, precum coarda Tribord 9,8’!

CUM SĂ ÎȚI ALEGI COARDA DE SURF

Nivelul surferului

Pentru a diminua riscurile ciocnirilor cu placa în caz de cădere, utilizează o coardă de surf mai lungă dacă ești începător.
Un surfer de nivel avansat va prefera o coardă mai scurtă care să nu atârne în apă : va fi astfel mai ușor de manevrat, dar și mai durabilă.

CUM SĂ ÎȚI ALEGI COARDA DE SURF

Tipul locului

Coarda mai lungă se utilizează pentru a practica surf în valuri mari. Scopul? Limitarea riscurilor de impact cu placa. Pentru valuri foarte mari, nu uita să folosești un cablu mai rezistent, conceput special pentru aceste condiții de practică.

CUM SĂ ÎȚI ALEGI COARDA DE SURF

Glezna dreaptă sau glezna stângă pentru o coardă de surf?

Pentru a limita incomodarea, poziționează coarda de surf pe piciorul situat în partea din spate a surfului. O poți fixa rapid și simplu la gleznă datorită sistemului de atașare cu arici.
Sfat Decathlon: plasează coarda mai degrabă la exterior pentru a nu te încurca atunci când înoți sau când mergi.
Ești începător în surf? Probabil că încă nu știi ce picior să pui înainte. Există o metodă eficientă pentru a îți afla piciorul de sprijin: este de ajuns să stai în picioare, cu picioarele apropiate și corpul relaxat, ținând ochii închiși. O altă persoană care te acompaniază te va împinge de la spate. Atunci când te balansezi înainte, primul picior pe care îl vei mișca este cel de sprijin: așadar vei fixa coarda pe celălalt picior !

CUM SĂ ÎȚI ALEGI COARDA DE SURF

Instalarea unei coarde de surf pe placă

Descoperă în acest film Tribord toate etapele pentru fixarea ușoară a coardei pe placă.

CUM SĂ ÎȚI ALEGI COARDA DE SURF

Întreținerea unei coarde? aceeași ca pentru placa de surf!

O coardă de surf cere aceeași întreținere cotidiană ca a plăcii de surf. Este nevoie de o simplă clătire cu apă curată pentru a îndepărta nisipul și sarea. De asemenea, este recomandat să verifici starea coardei după fiecare sesiune pentru a te asigura că aceasta nu a fost deteriorată.
Surferii care practică la nivel consecvent trebuie să înlocuiască coarda o dată la 2 ani pentru a evita surprizele neplăcute și rănirile !
După ce ai ales o placă de surf pentru începători și o coardă adecvată, optează pentru un costum de surf adaptat sezonului, fără să uiți ceara ! Acum ești pregătit pentru primele alunecări în surf și pentru primele tale lansări !

La prima vedere, alegerea unei coarde de surf pare un proces ușor. Cu toate acestea, există anumite detalii pe care trebuie să le cunoști pentru a selecționa corect acest accesoriu de surf. Descoperă recomandările practice Decathlon care te vor ajuta să alegi și să utilizezi corect coarda de surf !