CUM SĂ ÎȚI ALEGI CLĂPARII

Fiecare tip de schi necesită echipament diferit. Echipamentul este compus din schiuri și clăpari, care funcționează împreună. Două cele mai importante caracteristici ale clăparilor sunt acelea de a oferi comfort si de a menține piciorul intr­o pozitie fixă.

TIPURI DE CLĂPARI

Există clăpari de schi de pârtie, all mountain, freestyle sau freeride. Pentru fiecare model există clăpari pentru bărbați, femei sau copii. Te simți dezorientat în fața atâtor oferte? Întreabă-te ce tip de sport practici în mod obișnuit iarna. Marea diferență este cea dintre schi drumeție și schi coborâre. Spre deosebire de alte schiuri, cele pentru drumeție au călcâiul liber, fapt care permite avansarea pe terenuri plate sau urcarea pe creste. Aceste legături speciale nu sunt compatibile cu schiurile de coborâre. Pentru a depăși pantele, pe trasee amenajate sau în afara pistelor, ai nevoie de clăpari care se fixează și în față, și la spate. Astfel ei asigură virajele de carving și figurile de freestye, fără să-ți jeneze picioarele. Pentru a nu cheltui foarte mult din bugetul pentru clăpari , îți recomandăm să îți achiziționezi o pereche de clăpari cu caracter polivalent. Acești clăpari sunt concepuți pentru schi de coborâre. Sunt potriviți pentru freeride, freestyle și carving. La schimbarea schiurilor, se repoziționează legăturile, pentru fixarea optimă a clăparilor.

Mărimile clăparilor

  • Pentru femei

  • Pentru bărbați

 

 

 

  • Pentru copii

PROBAREA CLĂPARILOR DE SCHI : OBICEIURI BUNE

Este obligatoriu să încerci clăparii înainte să îi achiziționezi. Poartă șosete din lână la această probă și acordă acestui proces timp suficient:  Clăparii de schi pentru femei sunt confecționați pe alt tipar decât cel pentru bărbați. Evită problemele de frecări sau bătăi, alegând un model din această gamă. –Mărimea clăparilor este dată în cm. Ea corespunde lungimii piciorului. Te situezi între două mărimi? Alege-o pe cea în care piciorul rămâne lipit de talpă atunci când ridici vârful. – Închide catarama la prima crestătură. – Picioarele trebuie să stea confortabil, dar fără să se miște înăuntru. Dacă este cazul, alege o față mai dreaptă. –Cu clăparii în picioare, apleacă-te în față, pe spate și în laterale. Menține de fiecare dată poziția. Piciorul trebuie să rămână fix, dar fără să se frece. Dacă resimți o jenă, alege un tipar mai mare. Pe toate modelele, respectarea normelor europene în vigoare este garantată prin prezența siglei NF, urmată de indicele ISO.

CUM SĂ ÎȚI ÎNTREȚII CLĂPARII 

La sfârșitul zile de schi, scoate șosetele interioare ale clăparilor din carcasă. Lasă-le să se usuce într-o cameră încălzită, dar niciodată pe radiator sau lângă foc. Acest obicei bun este rapid însușit pentru clăparii pentru femei. Adoptă acest obicei și pentru clăparii pentru bărbați și copii. Odată carcasele clăparilor golite, întoarce-le și pune-le la uscat într-un loc cald, ferite de o sursă de căldură directă. Cabana ta dispune de un uscător pentru clăpari? Atunci lasă șosetele interioare în clăpari și așază-i pe aparat. Setează minutele sau urmărește timpul de uscare, pentru evitarea oricăror deformări. Variază între 30 de minute și 2 ore, în funcție de gradul de umiditate. După uscare, vaporizează în interiorul clăparilor un spray antiseptic. Acest proces este esențial, atât pentru clăparii de femei, cât și pentru clăparii de bărbați. Mirosurile neplăcute sunt cauzate de bacterii aflate în aer, care ocupă clăparii. După ce clăparii s-au uscat, îi poți depozita pentru următoarele vacanțe de sporturi de iarnă. Utilizează o husă matlasată. Aceasta îți va servi și la transportarea clăparilor .

Descoperă produsele

Total
58
Shares

Cât de mult ți-a plăcut articolul nostru?

1 stea2 stele3 stele4 stele5 stele (9 voturi, medie: 4,33 din 5)
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*