CUM SĂ ÎȚI ALEGI CASCA DE SNOWBOARD

Cum să îți alegi casca de snowboard

DE CE SĂ PORȚI O CASCĂ DE SNOWBOARDING ? UN MODEL ADAPTAT CONDIȚIILOR CLIMATICE UN MODEL ADAPTAT SNOWBOARDERILOR

Snowboardingul presupune riscuri. Pentru a profita de acest sport evitând pericolele, alegerea unei căști care să corespundă fizionomiei, nivelului tău și nevoilor mediului este fundamentală. În alegerea căștii de snowboarding, este important să determini mărimea care îți vine cel mai bine.

CUM SĂ ÎȚI ALEGI CASCA DE SNOWBOARD

 De ce să porți o cască de snowboarding ?

Snowboardingul este un sport intens care nu trebuie subestimat. Învățarea implică multe căzături, și nici cei mai experimentați practicanți nu sunt protejați de riscuri. Printre altele, mediul natural îți poate devia traiectoria. Alți schiori sau snowboarderi te pot surprinde, lovi sau îți pot provoca o cădere. Așadar este important să îți protejezi întotdeauna părțile corpului care sunt cel mai probabil să atingă solul sau un obstacol și care sunt și cele mai fragile. Căștile de snowboarding au fost concepute special pentru a proteja și a minimaliza aceste tipuri de accidente, acționând precum un scut la căzăturile pe zăpadă, gheață sau stânci sau la un contact brutal cu alt rider. Partea exterioară a căștii este cea mai importantă. Rigidă și extrem de solidă, te protejează de șocuri și de obiecte tăioase. Căptușeala este compusă din materiale rezistente, dar mai flexibile, care absorb mai bine șocurile, pentru evitarea traumatismelor craniene, conform normei NF EN 1077. Pentru a maximiza protecția, poți folosi și protecții corporale, mai ales dacă în trecut ai suferit traumatisme în anumite zone ale corpului.

CUM SĂ ÎȚI ALEGI CASCA DE SNOWBOARD

Un model adaptat condițiilor climatice

Casca de snowboarding te va proteja și de condițiile climatice, uneori extreme, de la munte. Va proteja împotriva frigului, vântului și ninsorii. Sistemele permit adesea agățarea ochelarilor sau a măștii la spatele căștii pentru purtare confortabilă și practică, în orice condiții climatice. Noile modele optimizează nivelul temperaturii interne, indiferent de temperatura externă. Reglarea intrării aerului asigură menținerea unei temperaturi uniforme, garantând în același timp respirabilitatea și evacuarea transpirației, pentru confort de lungă durată. Printre altele, anumite modele permit reglarea ventilării în orice moment, pentru adaptare la condițiile climatice schimbătoare de la munte. La multe dintre modele, căptușeala este detașabilă și ușor de spălat. În acest fel, ești sigur că vei avea o cască uscată, călduroasă și confortabilă.

CUM SĂ ÎȚI ALEGI CASCA DE SNOWBOARD

Un model adaptat snowboarderilor

În alegerea căștii de snowboarding, este important să determini mărimea care îți vine cel mai bine. Pentru aceasta, ia în calcul diametrul capului, măsurându-l chiar deasupra urechilor. Mărimile pleacă de la 48 cm – mărimea S, până la 62 cm pentru XL, cu marje mari în funcție de marcă. Purtarea trebuie să fie confortabilă și depinde de modele. Casca nu trebuie să te strângă sau să te jeneze la nivelul urechilor și maxilarului, dar trebuie să nu se miște atunci când îți miști capul sau când prinzi viteză. Anumite modele dispun de pernițe reglabile care ajustează mai bine casca la forma capului tău. Este important să auzi bine cu casca pe cap. Anumite modele sunt prevăzute cu orificii pentru căști sau au chiar căști integrate. Începătorii ar putea alege o cască clasică. La aceste modele, carcasa externă și căptușeala sunt separate și lipite. Ele sunt puțin mai grele, dar mult mai ieftine. Tehnologia „in mold”, perfectă pentru riderii mai experimentați, fuzionează aceste două părți ale căștii asigurând ventilare mai bună și fiind mai lejeră, așadar mai agreabilă la purtare, pe perioade mai lungi de practicare. În final, pentru confort optim, verifică compatibilitatea căștii cu ochelarii sau cu masca ta. Pentru a maximiza protecția, poți folosi și protecții corporale, mai ales dacă în trecut ai suferit traumatisme în anumite zone ale corpului.