Cum să îți accepți corpul în costum de baie?

Cum să îți accepți corpul în costum de baie?

Am explorat această întrebare împreună cu psihologul Karine Weber. Stima de sine, acceptarea și auto-critica sunt noțiuni legate, cel mai adesea, de ușurința cu care porți sau nu un costum de baie.

De câțiva ani, nu mă simt bine decât în costum întreg de baie. Dar de ce am decis să îmi ascund corpul? Din cauza modei? Ca să mă simt mai confortabil? Sau, pur și simplu, ca să-mi ascund corpul, care s-a schimbat în comparație cu perioada când aveam 16 ani. Adevărul este că astăzi, nu mă mai simt bine în corpul meu ca acum câțiva ani...

Acesta este un sentiment cu care sunt familiare foarte multe femei. Acesta se construiește în timp și ajunge să fie redescoperit și mai mult în fiecare vară. Este grav? Poate că da, poate că nu. Dar, mulțumită lui Karine, învățăm să ne punem întrebările corecte și să înțelegem de ce, odată cu trecerea timpului, atunci când îmbrăcăm un costum de baie, putem fi dezamăgite sau nemulțumite. Dar dacă ar fi posibil să îți recapeți dezinvoltura unui copil care aleargă fericit pe plajă, fără să fie preocupat deloc de cum arată în costum de baie ?

Corpul meu, costumul meu de baie și eu

„Soluția pentru a te simți bine în costum de baie este simplă: pleacă singură pe o insulă pustie.”
Karine este o bună prietenă care îți spune lucrurile într-un mod simplu și precis. Când ne-a spus asta, am râs și am înțeles ce voia să zică de fapt.

Unul dintre motivele pentru care este dificil să te simți bine purtând un costum de baie este modul în care te privesc ceilalți oameni. Când spui asta cu voce tare, îți dai seama că este adevărat.„Costumul de baie ne expune privirii celorlalți și, având în vedere că suntem în căutarea corpului perfect și a iubirii celorlalți, ne temem de judecata lor.” Dar dacă am fi înconjurați de oameni binevoitori, ne-ar mai preocupa la fel de mult ce cred? Karine continuă: „Înainte de toate, nu ar trebui să învățăm să îl iubim pe celălalt și să nu fim sistematic sensibili la judecata lui?” În cele din urmă, judecata pe care ne temem să o primim, nu este cea pe care o transmitem și noi celuilalt? Este vorba despre un cerc vicios care ne poziționează unii împotriva celorlalți și accentuează senzația de a fi examinat în permanență.

Cum să îți accepți corpul în costum de baie?

În ochii celor din jur

Bine, după ce privirea celuilalt asupra noastră dispare, mai apare una, care este foarte importantă, este chiar cea care ne împiedică să ne privim în oglindă. Ai ghicit care? A noastră. Noi suntem cei mai răi critici ai noștri. „Noi suntem cei mai duri critici ai corpului nostru. Nu trebuie să ne reducem doar la o carapace carnală. Așa numitele corpuri imperfecte nu sunt tot timpul așa din vina noastră! Trebuie să îndepărtăm această povară a responsabilității de pe umerii noștri și să ne amintim că fiecare dintre noi are o anumită conformație și o poveste diferită.” Este cert că dacă urmărești cu regularitate rețelele sociale și mass-media, îți dai seama că nu ai întotdeauna corpul pe care societatea se așteaptă să îl vadă și să îl accepte. Atunci, ce e de făcut? Ne dăm peste cap, ținem diete, ne plângem ca să devenim ceea ce alții așteaptă de la noi? Sau mai bine ne acceptăm așa cum suntem? „Corpul meu este imperfect și eu sunt singura căreia îi pasă”: asta spune Karine atunci când merge la piscină. Și are atâta dreptate!

Karine se ocupă din nou de IMC, faimosul calcul care permite obținereaindicelui de masă corporală. Deci da, acesta este unul dintre cele mai precise repere de astăzi pentru a afla dacă nu suntem supraponderali, dar acesta este important pentru a ști dacă suntem sănătoși, nu frumoși.„Scrie undeva că indicele IMC indică dacă o persoană este frumoasă sau nu? Este adevărat că înfățișarea este primul lucru pe care îl vedem, dar putem reduce o persoană la simplul său aspect fizic?” Eliberează-te de cifrele pe care le arată cântarul, există prea multe prejudecăți pentru a defini dacă corpul rău merită sau nu un costum din două piese sau o geacă de iarnă până în pământ!

Cum să îți accepți corpul în costum de baie?

„Corpul meu este imperfect și doar mie trebuie să îmi pese de asta”

Comparația este dăunătoare

Ascultând-o pe Karine, m-am întrebat de ce unele persoane se acceptă ușor cu un corp care ar putea fi numit „imperfect” și de ce altele nu. Cum ne influențează stima de sine  părerea pe care o avem despre noi înșiși? Karine ne-a spus că totul se construiește din copilărie, din comportamentele și evenimentele pe care le trăim la o vârstă fragedă: „Respingerea, aceste tipare de credințe și frici ne-au adus unde suntem astăzi, dar vestea bună este că putem să schimbăm asta !” Ne amintim cât de duri pot fi copiii la școală. De îndată ce avem ceva care se abate de la normă, suntem arătați cu degetul, diferența ne intrigă. Este un lucru rău să fii în afara normei? Karine afirmă că: „Diferența față de normalitate înseamnă unicitate.” Trebuie să accepți că ești unic. Și asta schimbă totul!

De asemenea, ea încheie cu două noțiuni care, cu siguranță, ne sunt cunoscute: complexul de inferioritate și sentimentul de inferioritate. „A avea un complex de inferioritate înseamnă să pui accentul doar pe punctele noastre slabe. Sentimentul de inferioritate înseamnă să vrei să te ridici și să evoluezi, nu este grav să simți asta. Singura problemă este să rămâi blocat în acest sentiment și să nu faci nimic pentru ca el să dispară.” Așadar, haideți să ne concentrăm pe punctele noastre forte și să încetăm să ne mai comparăm cu ceilalți din jurul nostru. Nu este un lucru ușor, dar trebuie să încercăm.

Recomandările lui karine

După această conversație interesantă, i-am cerut lui Karine să ne ofere 3 sfaturi cheie pentru a ne accepta corpul în costum de baie (și poate te întrebi de ce nu am început cu asta, dar nu am vrut să ratăm alte aspecte importante din spatele acestei trăiri), iar ea ne-a propus să ne punem 3 mari întrebări și să acționăm în funcție de răspunsurile care ne vin spontan:

1/ Te-ai simți foarte confortabil purtând costum de baie pe o insulă pustie?
-Da => Și în acest caz, privirea celuilalt asupra corpului tău te deranjează. Așadar, va trebui să încerci să ignori acest posibil interes.
-Nu- => Dacă și pe o insulă pustie ți se pare complicat să te simți confortabil într-un costum de baie, poți cere ajutor specializat pentru a îți recăpăta stima de sine și o mai bună percepție asupra corpului tău.

2/ Ești la fel de dură cu prietenele/prietenii tăi precum ești cu tine?

3/ Cum mă accept și cum mă iubesc?

Aceste trei întrebări simple îți vor fi utile dacă le pui în aplicare în viața de zi cu zi, pentru a se simți bine în corpul și în mintea ta. Cuvintele vorbesc de la sine. Pentru a te accepta, trebuie mai întâi să pornești de la ce ai în minte și de la stima de sine, apoi să ai grijă la ce îți pui în farfurie, favorizând o alimentație echilibrată, să te respecți și să faci mișcare, pentru o atitudine pozitivă.

Sperăm ca aceste câteva recomandări să te ajute să te gândești mai puțin la prejudecățile celor din jur. Chiar dacă poate fi un lucru mai complicat, vorbește cu cei în care ai încredere despre ce simți și nu uita că poți apela la consiliere.
De asemenea, nu uita să te înconjori de oameni prietenoși și binevoitori, pentru a te simți în largul tău, mereu și oriunde.

""  ""

CUM SĂ ÎȚI ALEGI COSTUMUL DE BAIE?

CUM SĂ ALEGI COSTUMUL DE BAIE ÎN FUNCȚIE DE CONFORMAȚIE

Indiferent că practici surf, bodyboard, kitesurf, windsurf sau alte activități sportive pe plajă, costumul de baie este nelipsit din garderoba unei pasionate de sport. Dar știi cum trebuie să îl alegi?