CUM SĂ ÎNTREȚII ECHIPAMENTUL DE SCUFUNDĂRI

Practica scufundărilor submarine necesită un echipament specific, pentru a putea practica această activitate în condiții bune. Pentru un echipament integral este nevoie de o investiție. De aceea este foarte important să îți întreții echipamentul de scufundări, și acest lucru din două motive. În primul rând, o întreținere corectă îți permite să mărești rezistența în timp a diferitelor elemente de echipament, și îți asigură și aceleași avantaje de utilizare pe termen lung.

În scopul de a te ajuta să îți întreții echipamentul, ți-am pus la dispoziție mai multe recomandări și tutoriale care să te ajute să afli cum să îți întreții echipamentul de scufundări, în funcție de diferitele sale componente. De asemenea, îți prezentăm obiceiurile pe care trebuie să le adopți după fiecare sesiune.

În plus, un echipament bine întreținut îți permite să reduci riscurile și îți asigură ședințe de scufundări în siguranță.

În continuare, îți vom prezenta în detaliu diferitele moduri de întreținere ale elementelor echipamentului tău:

ÎNTREȚINEREA OPTIMĂ A VESTEI STABILIZATOARE

O vestă stabilizatoare are mai multe funcții. În primul rând, asigură menținerea buteliei de oxigen pe spate, gestionează flotabilitatea în apă, și îți permite să urci la suprafață fără nici un efort și să te menții acolo, dacă dorești.

Pentru întreținerea vestei de scufundări există mai multe reguli:

În primul rând trebuie să utilizezi corect vesta și să ai grijă atât la modul în care o utilizezi, cât și la contactul cu elementele exterioare. Trebuie să eviți contactul dintre vesta ta și relieful submarin. Nu transporta vesta supraîncărcată cu butelia de oxigen fixată pe ea, ci transportă butelia cu ajutorul mânerului său. De asemenea, trebuie să fii atent la vestă și să o controlezi în caz de scurgere sau de disfuncție.

În ceea ce privește întreținerea, trebuie să îți clătești vesta cu apă dulce și să o videzi prin intermediul sistemul de scurgere rapid, situat în partea sa inferioară. Apoi trebuie să o lași la uscat la umbră și să o depozitezi într-un loc ferit de soare. La sfârșitul sezonului va trebui să realizezi câteva gesturi suplimentare de întreținere.

Este indispensabil să îți duci vesta la control, în cadrul unei organizații autorizate, la fiecare 2 ani.

Mai jos îți oferim două filme explicative, care îți arată cum să întreții o vestă, după fiecare ieșire în mare sau după fiecare sezon, adoptând gesturile bune de întreținere.

ÎNTREȚINEREA OPTIMĂ A PARAȘUTEI DE SCUFUNDARE

Parașuta este o unealtă indispensabilă pentru siguranța scafandrului submarin. Aceasta indică poziția scafandrului în faza de scufundare, mai ales când acesta efectuează treptele de decompresie. În plus, la suprafață, această unealtă indică poziția ta bărcilor, care în acest fel te pot evita.

Pentru întreținere, parașuta trebuie să fie clătită cu apă dulce după fiecare ieșire în mare. Trebuie introdusă și scoasă din apă de 4-5 ori și trebuie frecată ușor la suprafață, pentru eliminarea tuturor reziduurilor și a granulelor de nisip.
După această etapă de spălare, parașuta se lasă la uscat pe un suport, cu valva în jos. Această operațiune trebuie realizată într-un loc ferit de soare și aerisit.

Pentru informații detaliate îți punem la dispoziție un tutorial video.

ÎNTREȚINEREA OPTIMĂ A DETENTORULUI DE SCUFUNDĂRI

În scufundări submarine rolul detentorului este indispensabil pentru că aerul circulă prin intermediul său, ceea ce face posibilă respirarea aerului din butelii. Acest element este vital sub apă. Așadar trebuie întreținut bine, pentru a evita accidentele.

Pentru întreținerea detentorului de scufundări, după fiecare ieșire în mare trebuie să îl resigilezi pentru a evita intrările de apă. Apoi trebuie să îl scufunzi în apă amestecată cu puțin dezinfectant aproximativ 5 minute. După aceea trebuie lăsat la uscat într-un loc umbrit și aerisit. Trebuie să ai grijă să eviți loviturile și șocurile cu acest echipament extrem de fragil.

La sfârșitul sezonului trebuie să mai realizezi câteva operațiuni suplimentare. Trebuie să demontezi furtunurile, frecând extremitățile cu o periuță de dinți. Pentru a schimba garniturile, trebuie să le înlături pe cele vechi și să cureți extremitățile cu oțet alb. Apoi poți fixa noile garnituri aplicând puțină unsoare pe filete. După aceea poți remonta diferitele furtunuri și poți depozita detentorul într-o husă de scufundări prevăzută special pentru acesta, evitând astfel înnodarea și strâmbarea diferitelor furtunuri. Nu uita să închizi bușonul.

Îți recomandăm ca la fiecare 100 de scufundări să duci detentorul la o revizie completă, în cadrul unei organizații profesionale.

Pentru instrucțiuni detaliate asupra întreținerii detentorului îți punem la dispoziție două filme explicative care îți arată cum să îți întreții detentorul după fiecare sesiune, și după fiecare sezon, și cum să îi faci revizia.

ÎNTREȚINEREA OPTIMĂ A COMPUTERULUI DE SCUFUNDĂRI

Un computer de scufundări îți oferă mai multă autonomie în scufundări prin indicarea diferiților parametri, de la aerul din butelie, calcul al decompresiei, până la momentul în care trebuie să începi urcarea, etc.

Pentru întreținerea computerului trebuie să îl scufunzi aproximativ 5 minute în apă dulce pentru a înlătura sarea, după fiecare ieșire în mare, apăsând pe diferite butoane. După ce bateria s-a consumat, aceasta trebuie să fie schimbată de un profesionist autorizat care să îi verifice bine etanșeitatea după schimbare.

ÎNTREȚINEREA OPTIMĂ A LANTERNEI DE SCUFUNDARE

O lanternă de scufundări îți va servi la iluminarea zonelor întuncate subacvatice sau poate fi folosită în caz de lipsă de vizibilitate.

Pentru a întreține lanterna de scufundări trebuie să o lași în apă dulce aproximativ 5 minute, să o lași la uscat într-un loc ferit de soare, și să o depozitezi într-o cutie.

ÎNTREȚINEREA OPTIMĂ A APARATULUI DE FOTOGRAFIAT PENTRU SCUFUNDĂRI

Un aparat de fotografiat de scufundări are aceleași funcționalități precum un aparat terestru, cu diferența că acesta poate fi utilizat sub apă și că îți permite să imortalizezi cele mai bune momente, întâlniri cu animale sălbatice sau cu frumuseți ale mediului marin.

Pentru a întreține aparatul, după fiecare ieșire în mare trebuie să îl lași în apă dulce aproximativ 5 minute, acționând diferite butoane. După fiecare sezon este important să lubrifiezi diferitele garnituri de etanșeitate și să depozitezi aparatul într-o husă adecvată.

ÎNTREȚINEREA OPTIMĂ A COSTUMULUI DIN NEOPREN

În scufundări, rolul unui costum este de a oferi un aport de căldură, astfel încât să poți practica scufundări fără să suferi de frig.

Pentru întreținerea costumului, trebuie să îl clătești cu apă dulce, atât la interior, cât și la exterior. Apoi trebuie să îl lași la uscat, pe un umeraș, într-un loc ferit de soare și aerisit. Expunerea la soare deteriorează neoprenul. Uneori este bine să adaugi puțină soluție de curățare. Instrucțiunile de utilizare vor fi indicate pe eticheta produsului.

Practica scufundărilor submarine necesită un echipament specific, pentru a putea practica această activitate în condiții bune. Pentru un echipament integral este nevoie de o investiție. Așadar este foarte important să îți întreții materialul de scufundări și acest lucru din două motive.

Cât de mult ți-a plăcut articolul nostru?

1 stea2 stele3 stele4 stele5 stele (Nu există încă evaluări)
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*

Articole recomandate

EXERCITII CARDIO ⋆ PENTRU ACASA
By Decathlon  /  Ultima actualizare: Nov 5, 2020
PILATES – DESCOPERIȚI BENEFICIILE ACESTUI SPORT
By Decathlon  /  Ultima actualizare: Mar 10, 2020