CUM SĂ FII ÎN SIGURANȚĂ PE PÂRTIE ȘI ÎN AFARA EI

Cum să fii în siguranță pe pârtie și în afara ei

REGULI DE RESPECTAT PE PISTE
ECHIPAMENTELE DE SIGURANȚĂ ALE SNOWBOARDERULUI
ECHIPAMENTELE DE SIGURANȚĂ INDISPENSABILE ÎN AFARA PISTEI
CE REFLEXE TREBUIE SĂ AI ÎN CAZ DE ACCIDENT

CUM SĂ FII ÎN SIGURANȚĂ PE PÂRTIE ȘI ÎN AFARA EI

Reguli de respectat pe piste

Pentru a practica snowboarding în siguranță și respectuos față de ceilalți rideri, este important să adopți un comportament responsabil. Iată următoarele reguli de respectat pe piste.

Respectă-i pe ceilalți, având grijă să nu îi pui în pericol sau să nu îi jenezi.
– Controlează viteza ta și comportamentul în funcție de nivelul de alunecare, de frecvență, de starea pistelor și de condițiile meteo.
– Dacă ești în amonte pe pistă, îți poți alege traiectoria având grijă să nu îi deranjezi pe ceilalți schiori situați în aval.
– Dacă depășești pe cineva, asigură-te că ai spațiu suficient pentru a face mișcarea în siguranță.
– După ce pornești de pe o pistă sau după o intersecție, fii atent la siguranța ta, și la a celorlalți rideri.
– Dacă dorești să staționezi pe pistă poziționează-te astfel încât să fii vizibil și să nu îi jenezi pe cei care coboară.
– În caz de cădere, eliberează rapid pista.
– Dacă mergi pe jos pe pistă, mergi pe margine și asigură-te că nici tu, nici echipamentul nu reprezintă un obstacol pentru ceilalți schiori.
– Respectă semnalizarea pistelor, marcajele și toate informațiile comunicate de către profesioniștii de la munte. Ești obligat să asiști o persoană care este victimă a unui accident, cel puțin prin a alerta incidentul, fie că ești responsabil sau nu.
– Trebuie să îți dezvălui identitatea dacă ești martor al unui accident.

CUM SĂ FII ÎN SIGURANȚĂ PE PÂRTIE ȘI ÎN AFARA EI

Echipamentele de siguranță ale snowboarderului

Pe piste, pentru a îți asigura propria siguranță, este important să porți cască. Acest echipament nu este obligatoriu dar este recomandat, pentru că îți poate salva viața în cazul în care cazi în cap. Casca este concepută pentru prevenirea traumatismelor și a impactului direct cu craniul. Pentru a îți proteja spatele și articulațiile în caz de cădere, poți purta și protecții corporale. Este indicat să ai un mijloc de comunicare la tine precum un telefon portabil, pentru a putea alerta rapid în cazul unui accident în care ești victimă sau martor.

CUM SĂ FII ÎN SIGURANȚĂ PE PÂRTIE ȘI ÎN AFARA EI

Echipamentele de siguranță indispensabile în afara pistei

Dacă practici snowboarding în afara pistei, trebuie să te echipezi cu materiale de comunicare, de geolocalizare și de ajutor montan specifice. Printre echipamentele de siguranță indispensabile, se găsește și emițătorul-receptorul de unde crevase. Este recomandat să îți iei cu tine și o sondă și o lopată. Sonda asigură identificarea poziției și adâncimea victimei și lopata folosește la eliberarea victimei. Acestea îți pot permite să salvezi rideri blocați sub zăpadă. Pentru a practica snowboarding în afara pistei în cele mai bune condiții, DECATHLON îți recomandă să te informezi despre starea zăpezii și condițiile meteorologice și să ai întotdeauna la tine un ghid.

CUM SĂ FII ÎN SIGURANȚĂ PE PÂRTIE ȘI ÎN AFARA EI

Ce reflexe trebuie să ai în caz de accident

Mai întâi, este important să securizezi zona ca să eviți un alt accident. Pe piste, cea mai bună soluție constă în semnalarea prezenței persoanei rănite înfigând schiurile încrucișate în zăpadă, la câțiva metri deasupra ei. Apoi, anunți salvamontul. În general, numărul de urgență este indicat pe planul pistelor sau pe cartela de snowboard. Dacă nu ai numărul și ești aproape de o urcare mecanică, cere-le profesioniștilor prezenți să semnaleze accidentul pentru tine. În timpul apelului, încearcă să fii cât mai precis posibil în ceea ce privește starea victimei și poziția sa, dând numele pistei și numărul celui mai apropiat marcaj. Astfel primul ajutor va putea să intervină în cel mai scurt timp. Dacă victima este într-o stare gravă, este posibil să trebuiască să aplici manevrele de urgență. În plus, este bine să acoperi victima pentru a evita o situație de hipotermie.
Pentru a practica snowboarding în cele mai bune condiții, pe piste cât și în afara lor, trebuie să respecți câteva reguli de bună conduită.