sphere media background sample

Cum să alegi trambulina de exterior potrivită

Află tot ce trebuie să știi, de la dimensiuni la elemente de siguranță și reguli de întreținere

Ai început amenajarea grădinii pentru sezonul cald? Adaugă o trambulină pe lista de cumpărături și descoperă o activitate distractivă și benefică pentru sănătate de care să te bucuri alături de copii și prieteni. 

Știai că propria ta grădină poate fi transformată într-un adevărat parc de distracții pentru întreaga familie? Tot ce ai nevoie sunt echipamentele potrivite pentru amenajare, din care nu poate lipsa trambulina. Săriturile pe trambulină sunt o formă de distracție fără limită de vârstă, de care se pot bucura atât adulții, cât și copiii. În acest articol vei afla tot ce trebuie să știi despre trambuline și cum le alegi, la timp pentru a inaugura vremea însorită din sezonul cald.  

Care sunt beneficiile pentru sănătate ale săriturilor la trambulină

Credeai că trambulina este doar o formă de distracție și relaxare? Pregătește-te să fii uimit de efectele benefice pe care le are asupra organismului și sănătății. Săriturile pe trambulină sunt un antrenament fitness desăvârșit, care te ajută să te menții în formă practicând o activitate relaxantă. Sunt adesea recomandate pentru a-ți redobândi mobilitatea și echilibrul corpului, dar și pentru a te tonifia. Iată o listă completă a celor mai importante beneficii ale săriturilor pe trambulină: 

 • Dezvoltă puterea de concentrare și atenția;
 • Întărește musculatura;
 • Protejează articulațiile;
 • Circulația sangvină este vizibil îmbunătățită;
 • Dezvoltă rezistența corpului;
 • Te învață să îți controlezi respirația;
 • Îmbunătățește echilibrul corpului. 


Dacă vrei să te bucuri de temperaturile plăcute din sezonul cald și cauți o activitate fizică care să te ajute să te menții în formă, poți adăuga săriturile pe trambulină pe lista ta. În plus, o poți transforma într-o activitate de familie dacă alegi trambulina potrivită. 

Cum să alegi trambulina de exterior potrivită
Cum să alegi trambulina de exterior potrivită

Cum să alegi cea mai bună trambulină de exterior: criterii de luat în considerare

Ai la dispoziție o varietate de trambuline de exterior din care poți alege. De la sistemul de arcuri la diametru și capacitate, la accesoriile de siguranță și formă, fiecare detaliu te ajută să încadrezi cât mai bine trambulina în grădina ta. Astfel fiecare sesiune de sărituri va fi pe cât de distractivă pe atât de sigură. Descoperă în continuare toate criteriile de care trebuie să ții cont pentru o alegere corectă: 

Trambuline în funcție de sistemul de salturi (cu și fără arcuri)

Înainte să te aventurezi printre diferitele modele de trambuline de exterior, trebuie să știi că acestea sunt de două tipuri: cu arcuri și fără arcuri. Iată ce trebuie să știi despre fiecare: 

 • Trambulinele de grădină cu arcuri sunt printre cele mai răspândite modele. Arcurile pot fi realizate din diferite materiale, însă este esențial să alegi o trambulină cu arcuri foarte rezistente, pentru că aceste vor fi supuse la sărituri repetate și se pot deforma;
 • Trambulinele fără arcuri sunt un model mult mai rezistent, care folosește fibră de sticlă pentru mișcarea de sărire. Spre deosebire de modelele cu arcuri sunt mai calitative și durabile, dar și mai scumpe.


Trambuline în funcție de modul de instalare (pe sol și în sol) 
Următorul pas este să stabilești modul de instalare al trambulinei alese. Poți alege o trambulină cu instalare pe sol sau o trambulină cu fixare în sol.
 • Trambulinele pentru copii și adulți cu instalare pe sol își mențin stabilitatea pe 3 sau 4 picioare, în funcție de dimensiunea acesteia. Sunt ușor de mutat și se instalează rapid, dar se pot destabiliza destul de ușor;
 • Trambulinele cu montare în sol au un proces de instalare mai complicat, ce presupune alegerea unei zone care permite delimitarea și săparea unei arii suficient de mari pentru trambulină. Gradul de siguranță este maxim, însă trebuie să te asiguri că ai suficient spațiu pentru un astfel de model. 


Trambuline în funcție de vârsta utilizatorilor
Avantajul trambulinelor este că pot fi folosite la orice vârstă. Dar pentru a te asigura că toți cei dragi pot exersa săriturile în siguranță, trebuie să alegi o trambulină potrivită și adaptată nevoilor acestora.
 • Trambulinele pentru copii sunt de dimensiuni mai mici și au un diametru la fel de mic pentru a limita spațiul de sărire și riscul de accidentare. Susțin o greutate mică specifică copiilor. De asemenea, aceste modele nu permit sărituri înalte și complexe;
 • Trambulinele de adulți au o capacitate mai mare și pot susține o greutate mult mai crescută. Există de asemenea și trambulina fitness pentru adulți, special concepută pentru antrenamente fitness cardio. Au o suprafață de sărire vizibil mai întinsă.


Trambuline în funcție de formă Forma trambulinei variază și este important să alegi un model care se încadrează cât mai bine în spațiul disponibil din grădina ta. 
 • Trambulina rotundă este cel mai des întâlnită. Este disponibilă în diverse dimensiuni. Avantajul acesteia este că are arcuri distribuite uniform și la fiecare săritură utilizatorul este împins spre mijloc pentru un plus de siguranță;
 • Trambulina ovală oferă mult spațiu de sărit. Este ideală pentru familii numeroase sau pentru petreceri;
 • Trambulinele dreptunghiulare sunt recomandate pentru spații mici. Pot fi așezate cu ușurință în zonele înguste. Însă sunt recomandate să fie utilizate de un singur utilizator. În plus arcurile sunt dispuse individual, astfel că fiecare săritură va fi puternică;
 • Trambulina pătrată oferă un spațiu generos pentru sărituri și este recomandată pentru diverse jocuri și activități de copii. 
Trambuline în funcție de capacitate

Capacitatea unei trambuline de exterior este influențată de forma și dimensiunea acesteia. Dacă trambulinele ovale și rotunde pot susține până la 6 utilizatori simultan, cele pătrate și dreptunghiulare sunt recomandate să fie utilizate individual. De asemenea, îți recomandăm să alegi un model de trambulină de grădină suficient de spațios, în limita suprafeței de fixare. Astfel, fiecare săritură va fi cât mai lejeră și naturală, fără riscul accidentărilor. 

Trambuline în funcție de buget

Ultimul detaliu de care vei ține cont când alegi trambulina este prețul și bugetul alocat amenajării spațiului de distracție. Costul unei trambuline este influențat de dimensiunile acesteia, materialele utilizate la realizarea acesteia și brand. Așadar îți recomandăm să verifici fiecare detaliu și să alegi o trambulină care oferă cel mai bun raport calitate/preț. Astfel vei reuși să creezi un spațiu sigur pentru momentele de distracție alături de familie și copii. 

Cum să alegi accesoriile potrivite pentru trambulina de exterior

Există atât trambuline care vin însoțite de accesorii, cât și trambuline simple. Trebuie să știi că aceste accesorii oferă un plus de confort și siguranță la fiecare săritură și facilitează accesul pe și de pe trambulină. Ține cont de accesoriile de care ai nevoie și asigură-te că le utilizezi de la prima săritură.

Plasa de siguranță
Plasa de protecție este un accesoriu esențial pentru trambulinele de copii. Aceasta previne căderea sau alunecarea copiilor în afara trambulinei. Polietilena este materialul cel mai des recomandat pentru astfel de plase de siguranță pentru este rezistent la praf, umezeală și rupere.

Kitul de ancorare
Sistemul de ancorare al trambulinei este format din chingi speciale și cuie din oțel care se fixează în pământ. Acest kit ancorează trambulina la sol și previne răsturnarea acesteia în cazul unei furtuni sau vânt puternic.

Scara
Accesul pe și de pe trambulină trebuie să fie cât mai ușor pentru toți utilizatorii. De aceea scara pentru trambulină este un accesoriu esențial, mai ales pentru copii. Aceasta se fixează pe cadrul trambulinei de grădină și este rezistentă, astfel încât să poată fi utilizată în siguranță. 

Husa de protecție împotriva intemperiilor
Pentru a prelungi durata de viață a trambulinei, îți recomandăm să ții la îndemână o husă de protecție. Aceasta este rezistentă la precipitații și razele UV, astfel că protejează trambulina de intemperii când nu este utilizată. 

Alte accesorii pentru trambulina de exterior 
Vrei să transformi trambulina într-o zonă de relaxare care să se îmbine cu restul grădinii tale? Poți alege un sistem de iluminat exterior cu care să decorezi trambulina. Îți recomandăm să alegi un sistem alimentat cu baterii sau cu încărcare solară. Evită luminile puternice sau de dimensiuni mari care ar putea crea disconfort atunci când utilizezi trambulina.