CUM SĂ ALEGI STAND UP PADDLE-UL

Cum să alegi stand up paddle-ul

Pentru plăcile de stand up paddle (SUP), oferta este foarte variată. Nu este simplu să alegi atunci când vrei să faci o primă achiziție.

Stand up paddle gonflabil sau rigid ? Pentru drumeție de nivel ocazional sau consecvent ? Pentru începători sau avansați ? Marca ITIWIT te invită să descoperi care sunt criteriile pe baza cărora să faci cea mai buna alegere.
Alegerea unei plăci de stand up paddle (SUP) se face în funcție de mai multe criterii :

CUM SĂ ALEGI STAND UP PADDLE-UL

1. Tipul de practică

1.1. NIVEL ÎNCEPᾸTOR – DRUMEȚIE LA NIVEL OCAZIONAL, PLIMBARE

Faci ieșiri ocazionale și/sau de scurtă durată (1-2 ore) cu stand up paddle-ul? În acest caz, ai nevoie de un stand up paddle (SUP, PADDLE) lat și gros care să îţi ofere stabilitate. Pentru a te bucura de o experienţă reuşită şi în siguranţă, nu uita de chinga (leash) care se leagă de partea de jos a piciorului.

1.2. STAND UP PADDLE – NIVEL CONSECVENT/MEDIU

Faci ieșiri de lungă durată ( mai mult de 2 ore pe zi) și ai nevoie de calitate bună de alunecare. Cele mai potrivite stand up paddle-uri în aceste situaţii sunt placile lungi ,usoare, care alunecă uşor pe apă. Pentru a te bucura de o experienţă reuşită şi în siguranţă, nu uita de chinga (leash) care se leagă de partea de jos a piciorului.

1.3. STAND UP PADDLE COMPETIȚIE – NIVEL AVANSAT

Practici stand up paddle în regim de cursă? Eşti în căutarea vitezei?Ai nevoie de o placă lungă, îngustă şi eficientă,cu o alunecare foarte buna pe apă. Pentru a te bucura de o experienţă reuşită şi în siguranţă, nu uita de chinga (leash) care se leagă de partea de jos a piciorului.

1.4. STAND UP PADDLE PENTRU SURF, PE VALURI

Practici surf pe valuri mici și ai nevoie de manevrabilitate. Ai nevoie de un stand up paddle (SUP, PADDLE) mai scurt, mai subțire și cu un rocker mai pronunțat (vârf curbat). Pentru a te bucura de o experienţă reuşită şi în siguranţă, nu uita de chinga (leash) care se leagă de partea de jos a piciorului.

CUM SĂ ALEGI STAND UP PADDLE-UL

2. În funcție de greutatea ta

Plăcile noastre sunt concepute în funcție de greutate, pentru a-ți asigura stabilitate și flotabilitate.

Cu cât greutatea ta este mai mare, cu atât placa va pluti mai mult și va fi mai stabilă, dar mai puțin manevrabilă și mai puțin reactivă.
Cu cât greutatea ta este mai mică, cu atât placa va fi mai manevrabilă și reactivă, dar mai puțin stabilă.

CUM SĂ ALEGI STAND UP PADDLE-UL

3. În funcție de capacitatea de compactare

Îmi aleg stand up paddle-ul în funcție de capacitatea sa de compactare. Există stand up paddle-uri gonflabile și stand-up paddle-uri rigide.

Avantajul unui stand up paddle gonflabil este că încape într-un rucsac și se poate transporta în portbagajul unei mașini.

Un stand up paddle rigid va fi mai rezistent și mai stabil, dar va ocupa mai mult spațiu. Așadar, vei avea nevoie de bare pentru mașină pentru a îl transporta.